Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Houten tserkva's van de Karpaten in Polen en Oekraïne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Houten tserkva's van de Karpaten in Polen en Oekraïne

Kwiaton 2.jpg

Een van de kerken
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Vlag van Polen Polen
Plaats Verschillende
Regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 2013
Status Niet-bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie www.unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

De houten tserkva's van de Karpaten in Polen en Oekraïne zijn een groep van 16 kerken in Polen en Oekraïne. Zij liggen in de Karpaten, een gebergte in Oost-Europa. De zestien kerken staan samen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 2013.

De groep bestaat zowel uit Grieks-Katholieke als Oosters-Orthodoxe kerken. Zij zijn gebouwd tussen de 16e en 19e eeuw, maar hebben ongeveer dezelfde stijl. Ook zijn ze alle zestien gemaakt van hout. Ook zijn zij vrij smal en vrij hoog. Hierdoor worden de kerken als bijzonder gezien.

Beschrijving

De kerk van Sint-Micheal in Oezjok, Oekraïne

De kerken zijn zo bijzonder, aangezien dezelfde bouwstijl hebben. Deze bouwstijl is uniek voor de regio. Ook zijn de kerken goed bewaard gebleven. Over de jaren heen zijn zij steeds gerepareerd door middel van ouderwetse bouwmethodes. Op deze manier zijn de kerken bewaard zoals ze origineel waren. Van de 16 kerken zijn er 13 nog steeds in gebruik als kerk. De andere drie kerken zijn musea. Dit zijn de kerken van Radruż, Rohatyn en Drohobych. Het onderhouden van de kerken is een zware klus, aangezien het elke 20 tot 30 jaar moet gebeuren. Hierdoor hebben de kerken ook schema's voor onderhoud. De meeste kerken hebben nog hun originele deuren en ramen. Ook zijn er panelen met de namen van de bouwers.

Niet alleen de kerken zijn werelderfgoed, maar ook de gebieden er omheen. Hierdoor zijn de begraafplaatsen, tuinen en klokkentorens ook een monument. Veel kerken hebben een aparte klokkentoren, die niet aan de kerk vastzit. De kerken zijn allemaal door middel van dezelfde methodes gebouwd. Dit is gedaan door middel van houten balken. Deze worden horizontaal (recht omhoog) geplaatst en op een bepaalde, ingewikkelde manier met elkaar verbonden. Pas later zijn de daken en muren toegevoegd, die ook vrijwel uit hout bestaan.

Lijst

Van de 16 kerken staan er 8 in Polen en 8 in Oekraïne.

Polen

OekraïneGalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Houten_tserkva%27s_van_de_Karpaten_in_Polen_en_Oekraïne&oldid=759171"