Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Holenklooster van Kiev

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Holenklooster van Kiev

Лавра.jpg

Uitzicht op het holenklooster
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Plaats Kiev
Regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1990
Status Niet-bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie www.unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het holenklooster van Kiev of Kiev-Petsjersk Lavra is een klooster en museum in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Samen met de Sint-Sophiakathedraal staat het bouwwerk sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het klooster is in 1051 gesticht door de monniken Antonius en Theodosius. In de 17e eeuw werd het holenklooster grondig verbouwd. Toen werd het aangepast in de stijl van de Oekraiense barok met witte muren en gouden torens.

Het holenklooster is ook de zetel van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Oekraïne. Overigens is er ook een Oekraïens-Orthodoxe Kerk, die in het Sint-Michielklooster zit.

Geschiedenis

Een schets van het holenklooster uit 1651

Het klooster is gesticht in de 11e eeuw door Antonius. Hij was een monnik, die kwam van het klooster op de heilige berg Athos in het huidige Griekenland. Hij kwam oorspronkelijk uit het gebied waar Oekraïne nu ligt. Antonius ging later terug naar dit gebied en stichtte een klooster aan de Dnjepr in Kiev. Dit deed hij samen met de monnik Theodosius. Het klooster was een succes en groeide snel. De prins van het Kievse Rijk schonk de gehele berg waarop het klooster is gebouwd aan de monniken. Ook liet hij architecten uit Constantinopel (tegenwoordig Instanboel) overkomen naar Kiev om het klooster te verbouwen en uit te breiden. In het klooster werd rond 1113 de Nestorkroniek geschreven, een belangrijk historisch werk.

In de 17e eeuw werd het klooster grondig verbouwd. Toen werd ook de stijl aangepast naar de Oekraïense barok. De barok was toentertijd een populaire bouwstijl in heel Europa. Hierdoor kreeg het klooster zijn gouden torens en gestucte muren. Het holenklooster is nog altijd een van de belangrijkste kloosters van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Het holenklooster is een zogeheten lavra. Lavra's zijn kloosters met een belangrijke status binnen de orthodoxe kerk.

Het kathedraal van het holenklooster

In 1928 werd het klooster gesloten door de regering van de Sovjet-Unie. In de Sovjet-Unie was religie verboden, waardoor ook alle kerken en kloosters gesloten werden. Datzelfde jaar werd het klooster een museum en park. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een gedeelte van het klooster verwoest, waaronder de kathedraal. Volgens de Sovjets werd dit door de Duitse troepen gedaan, maar de Duitsers beschuldigden weer de Sovjets. Toen zij in 1941 de stad probeerden in te nemen hadden de Sovjets namelijk de bruggen over de Dnjepr opgeblazen. Na de oorlog werd de kathedraal gesloopt en bleef de rest van het klooster open als museum. Pas in 1995 werd begonnen met het herbouwen van de kathedraal. Die werd heropend in 2000 en sindsdien is het klooster weer het eigendom van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Na de val van de Sovjet-Unie werd het complex weer een klooster, maar een gedeelte van het complex is nog steeds een museum.

Het complex

De Tserkva Spasa

Het holenklooster is een complex, dat bestaat uit meerdere gebouwen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen:

  • De grote klokkentoren: Dit is een van de bekende onderdelen van het complex. De klokkentoren is gebouwd tussen 1731 en 1745 en is 96,5 meter hoog. Toen het gebouwd werd, was het de hoogste vrijstaande klokkentoren ter wereld. De klok heeft nog steeds het oude mechanisme. Hierdoor moet de klok iedere week opnieuw opgewonden worden. Desondanks is de klok erg nauwkeurig, maar in de winter is hij iets langzamer dan in de zomer. De klokkentoren is geïnspireerd door de torens in het Kremlin van Moskou.
  • De kathedraal: Deze kathedraal werd oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw, maar werd verwoest in 1941. Sinds 2000 is de kathedraal herbouwd en gerestaureerd. Hierdoor is het net als vroeger.
  • De Troitskaya Nadvratnaya tserkov: Bij de ingang van het holenklooster is een poort. Boven deze poort is een andere kerk gemaakt. Deze kerk werd in 1718 gebouwd en is een stuk kleiner dan de kathedraal. De kerk staat bekend om zijn gouden plafond en decoraties aan de binnenkant.
  • De Trapeznaya tserkov: Dit is een andere kerk en is opgedragen aan de twee monniken, die het holenklooster gesticht hebben. Deze twee monniken worden als heilige gezien in de Russisch-Orthodoxe Kerk. Oorspronkelijk was het een tempel in de 12e eeuw, maar in de 19e eeuw werd deze tempel verbouwd tot een kerk.
  • De Tserkva Spasa: Dit is een kerk in het noorden van het holenklooster. In deze kerk liggen een hoop prinsen van het Kievse Rijk begraven.

Het holenklooster is gebouwd op een berg met verschillende grotten. Onder het holenklooster ligt hierdoor een heel gangenstelsel. Deze meeste gangen zijn er smal, niet meer dan 1 meter breed en 2 meter hoog. Ze voeren langs de laatste rustplaats van gemummificeerde monniken, die hier opgebaard liggen. Maar er liggen ook mummies van kinderlijkjes, naast elkaar in hun bedjes opgebaard. Hier zijn ook ondergrondse kapellen. Ook zouden er allerlei catacombes zijn. Volgens reizigers uit de 16e en 17e eeuw zouden deze enorm groot zijn. Ze zouden zelfs doorlopen tot Moskou of Novgorod (wat natuurlijk niet kan).

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Holenklooster_van_Kiev&oldid=707841"