Sint-Sophiakathedraal (Kiev)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Sophiakathedraal

80-391-0151 Kyiv St.Sophia's Cathedral RB 18 2 (cropped).jpg

Het kathedraal van de buitenkant
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Plaats Kiev
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1990
Status Niet-bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie www.unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het Sint-Sophiakathedraal, ook gespeld als Sint-Sofiakathedraal, is een kathedraal in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het Sint-Sophiakathedraal staat samen met het Holenklooster van Kiev op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast het kathedraal zijn er wat kleinere gebouwen, waaronder een woonhuis en een klokkentoren.

De kerk is vernoemd naar de Hagia Sophia in Istanboel, wat toentertijd een belangrijke kerk was.

Geschiedenis

Een van de muurschilderingen in de kathedraal

Met de bouw van het Sint-Sophiakathedraal werd begonnen ergens tussen 1011 en 1037. De bouw van het kathedraal duurde zo'n 20 jaar. Het is onduidelijk wanneer de bouw precies begon, aangezien er twee verhalen zijn. Volgens de legende werd het kathedraal gebouwd in 1037 in opdracht van prins Jaorslav van Wijze. Hij had het jaar daarvoor namelijk een belangrijke slag gewonnen, waarmee hij Kiev veilig maakte. Andere historici zeggen dat de bouw begon in 1011 onder zijn vader, prins Vladimir de Grote. Zowel Oekraïne als de UNESCO zeggen dat het kathedraal is gebouwd in 1011. Binnenin de kerk zijn veel afbeeldingen en verwijzingen naar de prinsen van het Kievse Rijk. Verschillende prinsen liggen ook in de kathedraal begraven.

Nadat de Mongolen Kiev binnenvielen in 1240, raakte het kathedraal in verval. Tot aan de 16e eeuw werd er vrijwel niets meer aan gedaan. Het dak was ingestort en de muurschilderijen verdwenen. Het kathedraal was in bezit van de Grieks-Katholieke Kerk, maar uiteindelijk werd het in 1633 overgegeven aan de Russisch-Orthodoxe Kerk. Deze begonnen met het opknappen van de kerk. Het duurde tot 1767 voordat de kerk helemaal opgeknapt was. Verschillende kunstenaars werden ook uit het buitenland gehaald, zoals Italië, om de kerk weer mooi te maken. In deze tijd werden er ook allerlei gebouwen om de kathedraal gebouwd, waaronder een klokkentoren, een kantine, een bakkerij, een woonhuis, een hostel en verschillende poorten. De kathedraal werd gerestaureerd in de stijl van de Oekraïense barok.

Na de Russische Revolutie van 1917 verloor de Orthodoxe Kerk veel macht. In de jaren 1920 werden veel religieuze gebouwen gesloten, aangezien de Sovjet-Unie tegen religie was. Dit gold ook de Sint-Sophiakathedraal. Er waren plannen om de kathedraal te slopen, maar de Sovjets heropenden het in 1934 als een museum. Men besloot het gebouw niet te slopen, aangezien veel historici hierop tegen waren. Vanaf de jaren 1980 waren er plannen om het kathedraal terug te geven aan de Russisch-Orthodoxe Kerk. Dit gebeurde nooit, aangezien ook de Grieks-Katholieke Kerk het gebouw opeist. Dit leidde tot een conflict tussen de twee kerken. In 1995 liep dit uit de hand tijdens de begrafenis van de patriarch aan de Orthodoxe Kerk. Hierna werd besloten dat het kathedraal een museum zou blijven, maar beide kerken hebben het recht om diensten in het kathedraal te bouwen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint-Sophiakathedraal_(Kiev)&oldid=707744"