Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Sociaaldemocratische Partij van Oostenrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sociaaldemocratische Partij van Oostenrijk (SPO)
Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ)

Logo SPÖ.svg

Oprichting 30 december 1888
Opheffing
Actief in Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Richting centrum-links
Stroming Sociaaldemocratie
Progressivisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Pamela Rendi-Wagner
Partijvoorzitter
Secretaris-generaal
- Nationale Raad
- Bondsraad
- Europees Parlement
- Landsdagen (deelstaten)
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Nationale Raad
40 van de 183
- Bondsraad
21 van de 61
- Europees Parlement
5 van de 19
- Landsdagen (deelstaten)
132 van de 440
- Gemeenteraden
van de 7.640
- Burgemeesters
van de 324
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

De Sozialdemokratische Partei Österreichs of SPÖ (Nederlands: Sociaaldemocratische Partij van Oostenrijk) is een politieke partij in Oostenrijk. Het is één van de twee grote partijen naast de Oostenrijkse Volkspartij. Na de Oostenrijkse verkiezingen van 2019 is de SPÖ de op een na grootste partij van Oostenrijk. De SPÖ is een sociaaldemocratische partij. Dat betekent dat ze opkomen voor gelijkheid, bijvoorbeeld door hogere belastingen voor de rijkeren.

Geschiedenis

In de negentiende eeuw bestonden er in Oostenrijk veel partijen die hetzelfde wilden als de SPÖ. In 1889 gingen deze samen in de Sozialdemokratische Arbeiterpartei Österreichs (SDAPÖ). De SDAPÖ was een grote partij in Oostenrijk-Hongarije. De eerste partijvoorzitter was Viktor Adler, een socialist.

In 1932 kwam Engelbert Dollfuss aan de macht. Hij was een lid van de Christelijk-Sociale Partij en fel tegen de SDAPÖ. In 1934 verbood hij de SDAPÖ en maakte van Oostenrijk en eenpartijstaat. Er kwam een heftige burgeroorlog tussen de sociaaldemocraten van de SDAPÖ en de regeringstroepen. De regering won.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormden de sociaaldemocraten verzet tegen de Duitsers. Op 14 april 1945 werd de SDAPÖ onder de naam Sozialistische Partei Österreichs (SPÖ) heropgericht. In de jaren vijftig en de jaren zestig was de SPÖ - net als andere sociaaldemocratische partijen in West- en Midden-Europa - een typische Westerse partij. Van 1970 tot 1999 was de SPÖ de grootste partij van Oostenrijk. De partij zat in die jaren meestal in de regering met de ÖVP, maar drie keer haalde de partij een meerderheid van de stemmen. Daardoor konden ze in hun eentje besturen.

De laatste bondskanselier van Oostenrijk van de SPÖ was Werner Faymann. In totaal waren acht bondskanseliers lid van de SPÖ.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sociaaldemocratische_Partij_van_Oostenrijk&oldid=641998"