Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Ouder

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Ouders)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het woord ouder kan verschillende dingen betekenen. Het woord kan voor mensen gebruikt worden, maar ook voor dieren, voor bacteriën en voor planten. Elk ding dat leeft heet een organisme. Hieronder staan vele situaties waarbij een organisme 'ouder' genoemd kan worden.

Natuurlijk kan bij een organisme ook meer dan één van de onderstaande situaties voorkomen. Er zijn immers heel veel kinderen die gewoon door hun biologische ouders opgevoed worden, maar dit is niet altijd het geval.

Een ouder bij ongeslachtelijke voortplanting

Ongeslachtelijke voortplanting is voortplanting waarbij slechts één ouder betrokken is. Ieder nieuw organisme ontstaat hierbij dit uit maar één ouder. Vele planten hebben bijvoorbeeld maar één ouder. Uit zo'n plant (een aardappel bijvoorbeeld) groeit langzaam een nieuwe plant. Nadat de nieuwe plant is ontstaan, komt deze los van de ouder.

De plant waar de plant uit is gekomen wordt dus ouder genoemd. Waarom? Omdat de allereerste cellen die de plant had, gemaakt zijn door de ouderplant.

Twee ouders bij geslachtelijke voortplanting

Bevruchting: Een zaadcel die in een eicel komt

Geslachtelijke voortplanting is voortplanting waarbij twee ouders betrokken zijn. Dit zijn dus een vader en een moeder. Jij bent bijvoorbeeld met geslachtelijke voortplanting ontstaan.

De allereerste cellen die een geslachtelijke voortplanting-organisme had, waren altijd maar twee cellen, een zaadcel en eicel (als je het over zowel zaadcellen als eicellen zou kunnen hebben dan zeg je gameten of geslachtscellen). De gameten zijn gemaakt binnen de lichamen van twee organismen. En omdat deze organismen de allereerste cellen van een nieuw organisme hebben gemaakt, heten deze organismen dus 'ouders' (net als bij ongeslachtelijke voortplanting).

Een zaadcel is altijd afkomstig van een man. Een eicel is altijd afkomstig van een vrouw.

Een zaadcel en een eicel kunnen elkaar op twee manieren tegenkomen:

  • Bij geslachtsgemeenschap: Hierbij steekt een mannelijk organisme zijn penis in de vagina van een vrouwelijk organisme. Als de man hierbij men zijn penis heel hard naar binnen en naar buiten gaat bij de vagina, dan komt er uiteindelijk sperma in de vagina (sperma, dat zijn heel veel zaadcellen bij elkaar). De zaadcellen bereiken uiterlijk de eicel van de vrouw en dan gaat één van die zaadcellen naar binnen. Als een zaadcel binnenin een eicel is dan groeien deze cellen tezamen uit tot een nieuw organisme.
  • Bij in-vitrofertilisatie: Hierbij wordt een eicel uit het lichaam van een vrouw gehaald. Wanneer een man gemasturbeerd heeft (dat is als een man zijn penis vasthoudt en heel hard over zijn penis heel wrijft) komt er sperma uit zijn penis en kan dit met een reageerbuisje bij een eicel gedaan worden. Zo komt er ook een bevruchte eicel (een eicel waar een zaadcel binnenin is) en kan deze terug in de vagina tot de baarmoeder (een orgaan) van de vrouw gestopt worden, maar het kind uit kan groeien.

Vrouwen/meisjes die kinderen in hun baarmoeder hebben

Kinderen moeten negen maanden in de baarmoeder van een vrouw zitten. Soms kan dit niet omdat de baarmoeder van een vrouw te slecht is. Bij het bovenstaande kopje bij 'in-vitrofertilisatie' staat hoe een eicel en een zaadcel bij elkaar kunnen komen, buiten de lichamen van de ouders om. Bij draagmoederschap wordt de bevruchte eicel niet teruggestopt in de baarmoeder van de biologische moeder (degene waar de eicel vandaan komt), maar in de baarmoeder van een draagmoeder. Dat is dus ook een ouder. Zij laat het kind in haar buik groter worden en geeft het na de geboorte aan de biologische ouders terug.

Mensen die kinderen opvoeden

Mensen die kinderen opvoeden heten ook ouders. Meestal zijn dit de biologische ouders, maar dit kan ook anders zijn. Bijvoorbeeld als de biologische ouders het kind niet meer willen opvoeden. Dan komt het dus bij een pleeggezin, bij pleegouders.

Mensen die kinderen hebben geadopteerd

Bij adoptie worden een of meerdere ouders officieel als de nieuwe verzorgers van een kind aangesteld. Dit heten dan adoptieouders. Ook al zullen ook de adoptieouders het kind niet meer verzorgen, het blijven de adoptieouders.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ouder&oldid=387999"