Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Rock 'n' Roller Coaster Starring Aerosmith

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Rock 'n' Roller Coaster)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rock 'n' Roller Coaster Starring Aerosmith
Rock 'n' Roller Coaster starring Aerosmith 1.jpg
De ingang van de achtbaan in Disney's Hollywood Studios
Algemene informatie
Locatie Verenigde Staten Disney's Hollywood Studios
Frankrijk Walt Disney Studios Park
Themagebied Verenigde Staten Sunset Boulevard
Frankrijk Back Lot
Soort attractie Overdekte stalen achtbaan
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever
Ontwerper Walt Disney Imagineering
Status Verenigde Staten Geopend
Frankrijk Gesloten
Bouw
Opening Verenigde Staten 29 juli 1999
Frankrijk 16 maart 2002
Sluiting Frankrijk 2 september 2019
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door Frankrijk Avengers Assemble: Flight Force
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema Rock-'n-roll
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 1:22 minuten
Aantal voertuigen
Capaciteit
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Rock 'n' Roller Coaster starring Aerosmith (Frans: Rock 'n' Roller Coaster avec Aerosmith) is een achtbaan in Disney's Hollywood Studios in Walt Disney World Resort te Florida. Vaak wordt de naam afgekort tot Rock 'n' Roller Coaster voor het gemak. Tussen 2002 en 219 was de achtbaan ook te vinden in het Walt Disney Studios Park in Disneyland Paris onder de Franse naam.

De achtbaan staat in het teken van het muziekgenre rock 'n' roll. In de achtbaan is dan ook de muziek van de rockband Aerosmith te horen. Deze band speelt ook rol in het verhaal rondom de achtbaan. In Disney's Hollywood Studios bevindt de achtbaan zich in het themagebied Sunset Boulevard en is daar te vinden sinds 1999. In het Walt Disney Studios Park bevond het zich in het themagebied Back Lot sinds de opening van het park in 2002. In 2019 werd deze versie gesloten samen met gehele themagebied voor de aanleg van de Avengers Campus. De achtbaan is toen omgebouwd tot Avengers Assemble: Flight Force, wat in 2022 opende.

Geschiedenis

De achtbaan werd in 1998 aangekondigd voor het 10-jarig bestaan van Disney's Hollywood Studios in 1999. Het park werkte samen met het achtbaanbedrijf Vekoma voor een overdekte achtbaan. In februari 1998 werd de constructie van de achtbaan begonnen en de layout was af in juli datzelfde jaar. Hierna begon de thematisering van de achtbaan. In juni 1999 werd de achtbaan voor het eerst geopend, maar de echte opening vond pas een maand later plaats. Bij de opening van de attractie waren de leden van de band Aerosmith aanwezig. Er werd een speciaal feestje gehouden, waarbij gasten die een prijs hadden gewonnen werden uitgenodigd. Zij werden met een limousine naar een zaal gebracht, waar de een maaltijd kregen en de leden van de band konden ontmoeten. Vervolgens vond de opening plaats en werden zij uitgenodigd in te stappen.

Het bord van Rock 'n' Roller Coaster voor Disneyland Paris.

Voor de opening van de achtbaan in het Walt Disney Studios Park werd gekozen voor hetzelfde ontwerp. De achtbaan zelf is vrijwel hetzelfde, maar de decoraties en de wachtrij zijn verschillend. In 2007 werd de wachtrij van de Franse achtbaan aangepast om een singleridersrij toe te voegen. Dit is een special wachtrij voor mensen die alleen willen rijden en dus naast een vreemde te zitten komen. Op 2 april 2009 brak er brand uit op het dak van de achtbaan. Hierbij raakte het dak beschadigd, maar de binnenkant had geen schade. Het blussen van de brand duurde zo'n 4 uur.

In 2015 kreeg de Amerikaanse achtbaan een tijdelijk Star Wars-thema om de nieuwe Star Wars-film te promoten. In 2017 deze versie van de achtbaan weer tijdelijk hetzelfde thema. Dit thema werd niet ingevoerd in de Franse achtbaan. De Amerikaanse achtbaan ging in 2017 ook dicht voor onderhoud, waarbij de televisieschermen vervangen werden door nieuwere versie en alles opnieuw geverfd werd. In 2018 werd bekend dat de Franse versie van de achtbaan zou sluiten samen met de rest van Back Lot. In plaats daarvan zou er een achtbaan komen in het teken van Iron Man. De Franse versie sloot in 2019 en in 2022 heropende de achtbaan als Avengers Assemble: Flight Force.

Omschrijving

Wachtrij

Ingang van de wachtrij in de Amerikaanse versie

De grootste verschillen tussen de Franse en Amerikaanse versie van de achtbaan zaten in de wachtrij en het gebouw zelf. De Amerikaanse versie van de achtbaan zit gevestigd in een gebouw vormgegeven als een klassieke studio uit de jaren 1930. Aan het gebouw zit een enorme 3D-versie van een gitaar vast. De Franse versie van de achtbaan zat in een simpel gebouw vormgegeven met golfplaten. Voor de ingang was een groot plat bord met verschillende muziekinstrumenten, een CD en rails. De Franse versie zat hierdoor in een simpeler gebouw dan de Amerikaanse versie. Het grootste gedeelte van de wachtrij voor de Franse achtbaan was buiten onder een overkapping, terwijl de Amerikaanse versie een wachtrij volledig binnen heeft.

De Amerikaanse versie vond plaats bij de platenmaatschappij G-Force Records. De wachtrij is vormgegeven als de gangen van deze platenmaatschappij met albums van verschillende artiesten. Aan het einde wordt gasten gevraagd te wachten voor Studio C, waar de voorshow plaatsvindt. Vanuit Studio B horen ze muziek komen. Uiteindelijk betreden ze Studio C waar Aerosmith bezig is met hun nummer Walk This Way. Terwijl ze spelen komt de manager binnen om te vertellen dat de band te laat komt voor hun concert. Vervolgens speelt de band door terwijl ze vertrekken naar het concert.

De Franse versie vond plaats bij de platenmaatschappij Tour de Force Records. De maatschappij heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor een muziekbelevenis; de Soundtracker. Zij vragen de band om hen te helpen met de muziek voor deze Soundtrackers, terwijl de gasten er plaats innemen.

Achtbaan

De rit van de achtbaan was in beide parken hetzelfde. De achtbaan is een lanceerachtbaan, waarbij de wagens worden afgeschoten aan het begin van de rit. Hierdoor bereikt de achtbaan meteen al een hoge snelheid. In beide versies gingen bezoekers verschillende malen over de kop. In de Amerikaanse versie zijn grote versies van muziekinstrumenten te vinden, waar de achtbaan langsgaat. In de Franse versie waren deze niet aanwezig. In plaats hiervan waren er meer lichteffecten.

In beide versies had men vijf verschillende wagens met een naam en eigen muzieknummers. In de Franse versie werd ook de kleur van de lichtshow in de attractie aangepast naar de kleur van de wagen. In de Amerikaanse versie hebben de wagens een eigen reeks van nummers en cijfers. In de Franse versie heetten de wagens Soundtrackers genoemd met een nummer tussen de 1 en 5.

Feitjes

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rock_%27n%27_Roller_Coaster_Starring_Aerosmith&oldid=724887"