Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Ligurië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ligurië
Liguria
Flag of Liguria.svg Coat of arms of Liguria.svg

Liguria in Italy.svg

Hoofdstad Genua
Oppervlakte 5422 km²
Inwonersaantal 1.591.939
Aantal provincies 4
Aantal gemeenten 235
Portaal Portaalicoon Italië

Ligurië is een regio in Italië. Het ligt aan zee. Het is de op twee na de kleinste regio van Italië. Het grenst aan Frankrijk, Piëmont, Emilia-Romagna, Toscane en de Ligurische Zee. De hoofdstad van Ligurië is Genua (stad). Genua (provincie), Imperia, La Spezia, Savona zijn provincies van Ligurië.

Geschiedenis

Genua was in het Romeinse Rijk een grote stad met een vloot. Na het Romeinse Rijk kreeg Genua en het gebied eromheen steeds andere overheersers. Uiteindelijk werd Ligurië een republiek. Het heette de republiek Genua, vernoemd naar de grootste stad daar. De Republiek beleefde goede tijden. Het had gebieden in Italië, Noord-Afrika, Turkije en eilanden in de Middellandse Zee. Ook vocht republiek Genua oorlogen uit met republiek Venetië. In de de 15e eeuw had Genua door het Ottomaanse Rijk alle gebieden in het oosten verloren. Daarna ging het bergafwaarts met Genua. In 1797 werd de Republiek veroverd door Napoleon Bonaparte en werd de naam veranderd in de Ligurische Republiek. Het was toen een vazalstaat van Frankrijk geworden. Nadat Napoleon Bonaparte werd verslagen, werd de Ligurische Republiek weer Republiek Genua. Het duurde maar kort, want binnen 1 jaar wordt het onderdeel van het koninkrijk Sardinië.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ligurië&oldid=641310"