Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Toscane

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging van Toscane

Toscane is een regio in Italië. Het is op vier na de grootste regio van heel Italië. Het grenst aan Ligurië, Emilia-Romagna, Umbrië, Latium en de Tyrreense Zee. Toscane staat bekend om zijn wijnen. De hoofdstad van Toscane is Florence (stad). Arezzo, Florence (provincie), Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato en Siena zijn provincies van Toscane.

Geschiedenis

In de oudheid was Toscane een deel van Eturië. Dat was nog voor Eturië een deel werd van het Romeinse Rijk. In 90 v. Chr. werd heel Eturië Romeins.

In de Renaissance en erna beleefde Toscane een bloeitijd. In 1569 werd het hertogdom Florence verheven naar het groothertogdom Toscane. Dat was het eerste officiële groothertogdom. Toscane schafte ook als 1 van de eerste de doodstraf af. In 1859 werd het groothertogdom ingelijfd door de Verenigde Provincies van Centraal-Italië. In 1860 is ingenomen door koninkrijk Sardinië door een referendum. In 1861 werd het een deel van koninkrijk Italië.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Toscane&oldid=651566"