Molise

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molise
Flag of Molise.svg Regione-Molise-Stemma.svg
Vlag (links) en wapen (rechts) van Molise

Molise in Italy.svg

Hoofdstad Campobasso
Oppervlakte 4 460,65 km²
Inwonersaantal 303 173
Aantal provincies 2 (Campobasso en Isernia)
Aantal gemeenten 136
Portaal Portaalicoon Italië

Molise is een bergachtig gebied ten zuiden van Italië, aan de Adriatische zee. De bergen zijn niet zo hoog, maar het hele gebied is een beetje rotsachtig, hoewel er ook zeeën en stranden te vinden zijn. Molise is klein en nieuw (kijk bij het kopje "geschiedenis; vorige eeuw") daarom weten veel mensen niet eens dat het bestaat. In Italië zelf leren kinderen op de basisschool alle regio's uit hun hoofd. Maar omdat er op school verder niet zo veel over Molise te leren valt, vergeten sommige mensen het na hun schooltijd. Een woordgrapje over Molise was heel populair in de afgelopen jaren en ging het internet over. Dat woordgrapje was maar een woord: Molis'nt. Dat betekent in het Engels letterlijk: Molise niet, Molise is er niet. Molise heeft ook niet heel grote steden. De meeste steden zijn kleine dorpjes van 1.000 tot 2.000 inwoners. Sommige steden, zoals Campobasso, zijn redelijk groot. Maar in de meeste regio's komen er grotere steden voor.

Provincies

Molise is een regio in Italië met 2 provincies (in Italië bedoelen ze met regio wat wij provincies noemen en omgekeerd)

  • Campobasso (CB)
  • Isernia (IS)
Dit zijn de provincies. De gele is, natuurlijk, is Isernia en de ander, natuurlijk Campobasso

Rivieren

Dit zijn de rivieren die door Molise heen stromen:

  • Biferno
  • Carpino
  • Fortore
  • Sordo
  • Trigno
  • Volturno

Grens

De volgende regio's grenzen aan Molise:

Geschiedenis

Prehistorie: Homo Aeserniensis

Ongeveer een miljoen jaar geleden verspreidde Homo erectus zich vanuit Afrika over de hele wereld. En kwam dus ook in Molise terecht. De mensen die toen in Molise woonden, noem je Homo Aeserniensis. "Homo" betekent "mens" in het Latijns. Homo Aeserniensis betekent "mens uit Aesernia" (wat nu Isernia is). Homo Aeserniensis werd ontdekt in 1979. Men was bezig met de bouw van een snelweg van Napels naar Vasto. Toen werden er door te graven resten gevonden van Homo erectus. Tot dan toe wisten ze nog niet dat Homo erectus ook in Molise had geleefd. Men besloot de mensen die toen in Molise hadden geleefd Homo Aeserniensis te noemen. Wetenschappers besloten het gebied verder te onderzoeken. Ze vonden botten met aanwijzingen dat de mensen extreme hitte hadden geleden en ze vonden verbrand klei. Dat zou kunnen betekenen dat Homo Aeserniensis al vuur had uitgevonden, en dat is bijzonder, want tot dan toe dachten we dat het vuur pas een half miljoen jaar geleden was uitgevonden. Terwijl Homo Aeserniensis een miljoen jaar geleden leefde.

Romeinse tijd: de Samnieten

Er leefden sinds VIII v.Chr. Samnieten in het gebied van Molise en ook in een stukje van een paar andere buurregio's. In IV v.Chr. kwamen de Samnieten in aanraking met de Romeinen. En dat betekende oorlog. Van 340 v.Chr. tot 290 v.Chr vonden er telkens Samnitische oorlogen plaats. In 88 v.Chr. werden ze uiteindelijk definitief verslagen. En werd Molise opgenomen in het Imperium (het Romeinse rijk) de keizer van de Romeinen, Augustus, had toen een heel groot rijk. Het lukte hem niet om alleen te regeren en daarom verdeelde hij zijn rijk in cijfers. Molise kreeg nummer IV (vier) en kreeg later ook de naam Samnium erbij.

Sint Vincenzo Klooster van binnen

Eind Romeinse tijd: Longobarden

Sint Vincenzo Klooster van buiten

Tussen 400 en 500 verspreidde het Christendom zich langzaam door Molise. En er werden de eerste kerken gebouwd waar vroeger Romeinse tempels waren. Helaas is daar nu niet veel meer van over door o.a aardbevingen en dieven. De Longobarden waren een Germaans volk dat vanuit Scandinavië naar Italië kwam en rond 800 zo Molise veroverden. Het belangrijkste bewijs dat de Longobarden er waren is het Sint Vincenzo Klooster (in het Italiaans: l'Abbazia di San Vincenzo al Volturno)


Vorige eeuw

Tot voor kort was er geen Molise, maar een regio dat Abruzzi e Molise heette. In 1963 werd het gesplitst in 2 aparte regio's: Abruzzo (Dat het enkelvoud is van Abruzzi) en Molise.

Grootte

Zoals je in de infobox kan zien, is Molise 4 460,65 km² groot. Dat maak Molise, op Valle d'Aosta na, de kleinste regio van Italië. Molise neemt 1,4% van het nationale territorium (In dit geval Italië) in beslag. Maar de bevolking is 0,6% van alle Italianen, oftewel: 6 van de 1000 mensen in Italië komt uit Molise.

Demografie

Demografie is een moeilijk woord voor hoeveel mensen uit welke landen/volken in een bepaald land of gebied wonen. In dit geval is dat gebied dus Molise. De meeste mensen zijn Italiaans. Maar er zijn ook mensen uit andere landen. De zogenoemde etnische minderheden. Er zijn zo'n 5000 zogenoemde Molisekroaten. Die hebben als moedertaal vaak Ouddalmatisch (dat is een vorm van Servo-Kroatisch, dat een Slavische taal is.) Er zijn ook een aantal Molisealbanezen. Die spreken Arbëresh, een taal dat lijkt op Albanees. Etnische minderheden zijn mensen die niet echt bij de echte bevolking van Molise horen (ze spreken bijvoorbeeld geen Italiaans), maar hun voorouders zijn lang geleden naar Molise verhuist en zijn daar gebleven. Er zijn in Molise ook mensen die uit andere landen komen en daar (kort geleden) naartoe zijn verhuisd.

Steden, bijzonderheden en cultuur

Zampogna

De Zampogna (In Italië spreken ze het uit als zamponja) is een soort doedelzak dat in Italië wordt gebruikt. En dan vooral in Molise en de omstreken Latium, Abruzzen en ook een beetje in Campanë. Er wordt beweerd dat ook keizer Nero op de verre voorloper van de zampogna speelde. En er werd ook geloofd dat de god Pan op de panfluit speelde. Van de panfluit wordt ook wel gezegd dat het een hele verre voorouder van de zampogna is. Ook al lijkt de panfluit niet echt op de zampogna, door de ontwikkeling heeft de zampogna waarschijnlijk een andere vorm gekregen.

Agnone

Agnone staat bekend om haar smederij, de zogenoemde Fonderia Marinelli waar kerkklokken gemaakt worden. De smederij begon in middeleeuwen, in 1339 werd de eerste klok gemaakt. Al snel werd de smederij beroemd. In 1944 werd de smederij geloten in verbend met de Tweede Wereldoorlog. Het ging uiteindelijk weer open en is nu nog steeds open. Er is een museum van gemaakt dat je kunt bezoeken.

Afbeeldingen

Zie ook

Dit vindt je vast ook interessant:

Bronnen

Wikipedia


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Molise&oldid=611156"