Evolutie van de mens

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Evolutie van de mens tot 2 miljoen jaar geleden

De evolutie van de mens is een soort proces waar je kunt zien hoe de mens zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Hierbij draait ook om de andere uitgestorven mensensoorten, zoals de Neanderthaler.

60 miljoen jaren geleden

Volgens wetenschappers was de mens 60 miljoen jaar geleden ontstaan uit een bepaald soort aap ofwel genoemd primaat. De primaat noemen ze wel half mens en half aap en noemen ze daarom de mensenaap. Het verschil tussen een aap en een primaat is dat een primaat qua ontwikkeling dichterbij de mens zit dan een aap.

De primaten zijn de oudste zoogdierengroep die nog leeft. Onderzoekers denken dat de vleermuizen en de primaten weer een gemeenschappelijke voorouder hebben. Deze voorouder leefde echter met de dinosauriërs samen in de periode het late Krijt. De oudste primaten en ook bekende primaten komen uit Noord-Amerika, maar spreiden zich uit naar Europa en Azië en Afrika. In Afrika en Zuidoost-Azië leven nog primaten.

Van primaat tot mens

Door de eeuwen heen is de mens ontstaan uit de primaten. Dit gebeurde steeds in stapjes. Elke keer ontstond uit een soort een nieuwe soort. Vanuit de primaten ontstonden de gorilla en de chimpansee.

Uiteindelijk ontstonden er ook allerlei mensensoorten. Deze ontstonden nadat er vanuit een bepaalde soort de chimpansees en de mens ontstonden. Deze leken niet helemaal op de mens van vandaag de dag. Zo waren deze mensensoorten kleiner, hadden een kleinere schedel, een grotere kaak en grotere oogkassen. Door evolutie veranderde dit allemaal. Mensen werden langer, kregen minder haar en een grotere schedel. Vanuit de ene mensensoort ontstond weer de andere mensensoort.

Uiteindelijk bleef er een mensensoort over, de Homo sapiens. Dit is Latijn voor wetende mens. De Homo sapiens wist zich aan te passen, waarschijnlijk omdat het een intelligente mensensoort is. De Homo sapiens ontstond in Afrika en verspreidde zich over Europa, Azië en Noord-Amerika.

De steentijd

De steentijd begon tussen 2 en 5 miljoen jaar geleden in het oosten van Afrika. Tijdens de steentijd maakten Homo sapiens (de enigste mensensoort die nog leeft) gereedschappen van steen. Dit waren bijlen etc. die gemaakt werden door ronde kiezelstenen.

700.000 tot 300.000 jaar geleden periode ook wel de Acheuléen genoemd, maakte de Homo sapiens grote bijlen van vuursteen. Het werden de meeste keren grof gemaakt, maar uiteindelijk werd het steeds fijner.

Ook invloed

Primaten is niet alleen het teken voor de intelligentie van de mens, maar primaten beïnvloeden ook de mens. Dit is niet zo lang geleden ontdekt. De laatste 2 tot 3 miljoen jaar is het brein van de mens 3 keer zo groot als voor 2 en 3 miljoen jaar. De brein verspilt heel veel energie. In het totaal 400 kilocalorie. Vroegere dieren zoals apen waren vroeger grote planteters maar dan wordt er ook vlees toegevoegd. Apen eten ook af en toe insecten jonge vogels en nog veel meer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Evolutie_van_de_mens&oldid=444101"