Evolutie van de mens

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Evolutie van de mens tot 2 miljoen jaar geleden

De evolutie van de mens is het proces waardoor de mens zich heeft ontwikkeld vanuit de primaten tot de moderne Homo sapiens. Hierbij worden ook andere uitgestorven mensensoorten zoals de Neanderthaler, bestudeerd.

60 miljoen jaren geleden

Volgens wetenschappers is de mens 60 miljoen jaar geleden ontstaan uit een bepaald soort primaat. Tot de primaten behoren de apen, dus ook de mensapen en de mens. Halfapen zoals het spookdiertje vormen een primitievere groep van primaten, en zijn zelfs helemaal geen apen, hoewel ze waarschijnlijk wel dezelfde voorouders hebben.

De primaten zijn de oudste zoogdierengroep die nog leeft. Onderzoekers denken dat de vleermuizen en de primaten weer een gemeenschappelijke voorouder hebben. Deze voorouder leefde echter met de dinosauriërs samen in de periode het late Krijt. De oudste primaten en ook bekende primaten komen uit Noord-Amerika, maar spreiden zich uit naar Europa en Azië en Afrika. In Afrika en Zuidoost-Azië leven nog primaten.

Van primaat tot mens

Door de eeuwen heen is de mens ontstaan uit de primaten. Dit gebeurde steeds in stapjes. Elke keer ontstond uit een soort een nieuwe soort. Vanuit de primaten ontstonden de mensapen gorilla en de chimpansee.

Uiteindelijk ontstonden er ook allerlei mensensoorten. Deze ontstonden nadat er vanuit een bepaalde soort de chimpansees en de mens ontstonden. Deze leken niet helemaal op de mens van vandaag de dag. Zo waren deze mensensoorten kleiner, hadden een kleinere schedel, een grotere kaak en grotere oogkassen. Door evolutie veranderde dit allemaal. Mensen werden langer, kregen minder haar en een grotere schedel. Vanuit de ene mensensoort ontstond weer de andere mensensoort.

Uiteindelijk bleef er een mensensoort over, de Homo sapiens. Dit is Latijn voor wetende mens. De Homo sapiens wist zich aan te passen, waarschijnlijk omdat het een intelligente mensensoort is. De Homo sapiens ontstond in Afrika en verspreidde zich over Europa, Azië en Noord-Amerika.

De steentijd

De steentijd begon ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden in het oosten van Afrika in het huidige Ethiopië. Tijdens de steentijd maakten Homo sapiens (de enige mensensoort die nog leeft) gereedschappen van steen. Dit waren bijlen etc. die gemaakt werden door ronde kiezelstenen.

700.000 tot 300.000 jaar geleden periode ook wel de Acheuléen genoemd, maakte de Homo sapiens grote bijlen van vuursteen. Het werden de meeste keren grof gemaakt, maar uiteindelijk werd het steeds fijner.

Ook invloed

Primaten is niet alleen het teken voor de intelligentie van de mens, maar primaten beïnvloeden ook de mens. Dit is niet zo lang geleden ontdekt. De laatste 2 tot 3 miljoen jaar is het brein van de mens 3 keer zo groot als voor 2 en 3 miljoen jaar. De brein verspilt heel veel energie. In het totaal 400 kilocalorie. Vroegere dieren zoals apen waren vroeger grote planteters maar dan wordt er ook vlees toegevoegd. Apen eten ook af en toe insecten jonge vogels en nog veel meer.

Eerste menselijke creatieve uiting tussen 40.000 en 52.000 jaar geleden

Homo Sapiens

Over de vraag wanneer precies de moderne mens is ontstaan, verschillen de wetenschappers van mening. Dat is vanwege de intensieve speurtocht naar de oorsprong van de mens. In de paleontologie wordt naarstig gezocht naar botresten, waardoor er steeds nieuwe informatie komt en de kaart van de menselijke oorsprong steeds moet worden aangepast. Regelmatig worden er resten gevonden, maar het is vaak de vraag in hoeverre het menselijke botresten betreft. In het algemeen gaat men er vanuit dat de moderne mens, de homo sapiens sapiens, ontstaan moet zijn tussen 200.000 en 60.000 jaar geleden. De vraag is echter: wat verstaan we onder een moderne mens? Daarbij wordt gedacht aan het ontstaan van bewustzijn (hoewel zelfbewustzijn ook bestaat bij mensapen). Dit kan zich uiten in creatieve uitingen.

Een andere benaderingswijze is het terugrekenen van de overeenkomsten in het DNA van de mens. Ons DNA lijkt heel erg op dat van onze ouders en dat weer van hun ouders, etc. Deze DNA-profielen kunnen van iedere diersoort worden gemaakt. Op basis van deze reconstructies kwamen de genetici tot een ouderdom van ongeveer 60.000 jaar. Andere mensachtigen, zoals de homo Neanderthalis moeten toen nog hebben geleefd. Kennelijk heeft de homo Sapiens Sapiens een evolutionair voordeel gehad en heeft zich goed kunnen voortplanten, terwijl de homo Neanderthalis uiteindelijk is uitgestorven.

Lucy

Lucy is volgens de wetenschap de eerste mensachtige op de wereld. Door de resten die wetenschappers 24 november 1974 terugvonden in Ethiopië bleek het een jongvolwassen vrouw te zijn, die de naam Lucy kreeg. Lucy is inmiddels 3 miljoen jaar oud en is daarmee de oudste bekende rechtop lopende mensachtige op aarde. Lucu heeft ook het meest volledige skelet van een mensaap dat toen gevonden werd.

Meer info met een filmpje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Evolutie_van_de_mens&oldid=630358"