Gereedschap

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Koffer met handgereedschap

Gereedschap is een hulpmiddel of een gebruiksvoorwerp om de bewerkingen uit te kunnen voeren die een mens (en ook sommige dieren) niet met zijn of haar blote handen kan doen, of slechts met moeite.

Let op!
Gereedschap is geen speelgoed. Als je er verkeerd mee omgaat, kun je er jezelf of een ander mee verwonden.


Algemeen

Houten timmermanskist met gereedschap

Andere termen die gebruikt worden voor bepaalde typen gereedschap zijn gerei (meervoud van 'zachter' gereedschap) en instrument (over het algemeen een meer geavanceerd of erg specialistisch stuk gereedschap). Voor groter en zwaarder gereedschap wordt meestal de term werktuig of machine gebruikt.

Sommige stukken gereedschap, zoals een hamer, een bijl of een mes, kunnen daarnaast ook nog als wapen worden gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten gereedschap, vaak kunnen deze gereedschappen voor meerdere doeleinden (klussen) gebruikt worden. Gereedschappen zijn in doe-het-zelf zaken, hobbywinkels, bouwmarkten en speciaalzaken verkrijgbaar (en via internet te bestellen).

Geschiedenis

Gereedschappen ontstonden al in de steentijd. Van vuursteen, hout en ook been werden er hulpmiddelen gemaakt. In de evolutie (ontwikkeling) van het gereedschap zie je bepaalde vormen en doelen steeds terug, ook al verandert het materiaal zoals koper, brons, ijzer en later ook legeringen en plastics (kunststoffen). Landbouwwerktuigen werden tuingereedschap en met de komst van stoom, benzine en elektriciteit konden handgereedschappen motorisch worden aangedreven. Eerst nog via riemen (stoomtijdperk), later rechtstreeks en steeds draagbaarder. Nu zijn accu aangedreven gereedschappen heel gewoon.

Handgereedschap

Hulp- en veiligheidsmiddelen bij gereedschappen

Veiligheidswaarschuwing

Bij veel werkzaamheden heb je de zogeheten ARBO- of veiligheidsvoorschriften. Met ARBO wordt de arbeidsomstandighedenwet bedoeld.

Hulpmiddelen

Veiligheidsmiddelen

Werken op hoogte

Machine-gereedschappen

Machinale of mechanische vormen van (hand)gereedschap, meestal op lichtnetstroom of op accu:

Overig machinaal gereedschap

Meetgereedschap

Voor het meten van lengtes:

Ander meetgereedschap

Tekengereedschap

Zie ook Teken- en schrijfmateriaal

(Kunst)schildersgereedschap

Tuingereedschap

Zie pagina tuingereedschap of tuinieren

Huishoudelijk gereedschap

Elektrische huishoudelijke gereedschappen worden meestal met de term huishoudelijke apparatuur of witgoed aangeduid.

Gereedschap voor zelfverzorging

Kook-, keuken- en eetgereedschap

Uitgebreide lijst zie keukengerei

Naaigereedschap of naaigerei

Overig gereedschap en werktuigen

In bepaalde beroepen heb je heel specialistisch gereedschap, of het zijn herkenbare gereedschappen zoals hiervoor, maar dan in speciale materialen uitgevoerd omdat ze bijvoorbeeld ontsmet moeten kunnen worden in een autoclaaf. Hierbij kun je denken aan:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gereedschap&oldid=841781"