Parallelliniaal
Een parallelliniaal is een speciale liniaal die in de scheepvaart bij het uitzetten van een koers op een zeekaart wordt gebruikt.
De parallelliniaal is een tekeninstrument (gereedschap) dat door navigators wordt gebruikt om parallelle (evenwijdige) lijnen op kaarten te tekenen. Het gereedschap bestaat uit twee rechte (tegenwoordig) doorzichte latten, verbonden door twee armen waardoor ze dichterbij of verder weg kunnen bewegen terwijl ze altijd evenwijdig aan elkaar blijven.
De parallelliniaal werd rond 1584 uitgevonden door Fabrizio Mordente, en door Taqi al-Din die stierf in 1585. Het werd echter pas in de 18e eeuw algemeen gebruikt (tenminste in Europa).
Je kunt de gewenste richting (koers) in graden bepalen door met de parallelliniaal te schuiven naar de op de kaart aangegeven windroos en vervolgens de hoek in graden (en noordelijke, oostelijke, zuidelijke of westelijke richting) aflezen.
Tegenwoordig wordt er veel gewerkt met een GPS systeem, maar mocht die uitvallen, kun je toch op de ouderwetse manier blijven navigeren.