Global positioning system

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plaatsbepaling met behulp van satellieten

Het Global Positioning System (of korter: GPS) is de naam voor een systeem waarmee je precies kan bekijken waar je op het moment bent. Dit klinkt raar, je weet namelijk toch zelf wel waar je bent, maar als je bijvoorbeeld op zee vaart lijkt alles om je heen hetzelfde. Weten waar je dan precies bent, is dan heel handig.

Officieel heet het systeem NAVSTAR (NAVigation Satellite Time And Ranging) en werd eerst ontwikkeld voor het Amerikaanse leger.

Tegenwoordig wordt het door niet alleen door het leger, maar ook door de luchtvaart, scheepvaarten zelfs door normale mensen (bijvoorbeeld in de auto) gebruikt. Alleen de overheid wil niet dat het systeem voor anderen dan zichzelf heel erg precies werkt, dus beperken ze dat.

Ook moderne smartphones gebruiken GPS, vooral in Apps als Google Maps, Weersites, Navigatie systemen enzovoorts. Rijd je echter een tunnel in, dan valt het signaal vaak weg. Een routeplanner verkrijg een routebeschrijving telkens tussen elke 2 GPS punten gelokaliseerd door hun adressen of hun GPS coördinaten.

Om je plaats in een applicatie te kunnen bepalen zijn er minstens 3 satellieten nodig, maar meestal zijn het er meer. Ook de hoogte van de plek waar je op dat moment bent, kan worden bepaald. Dus de plaatsbepaling kent drie coördinaten: Lengte, breedte en hoogte. Over Nederland (en de rest van de wereld) ligt dus een soort netwerk van coördinatiepunten.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Global_positioning_system&oldid=858075"