Coördinaten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Coördinaten zijn cijfers die aangeven waar een punt ligt op een vlak. Voor iedere as is er 1 cijfer die zegt hoever een punt op die as ligt.

In de wiskunde wordt vaak een tweedimensionaal assenstelsel gebruikt met een x-as en een y-as. Om aan te geven waar een punt ligt wordt de notatie (x,y) gebruikt. De letter x wordt vervangen door het getal dat zegt hoever het punt in de richting van de x-as ligt en de letter y wordt vervangen door het getal dat zegt hoever het punt in de richting van de y-as ligt. Punt (0,0) ligt op de kruizing van de x en de y-as en heet de oorsprong. Als punt A ligt op (0,1), dan ligt het punt op de y-as, omdat het niet verschoven is over de x-as. Het ligt "1" boven de oorsprong.

Coördinaten worden ook gebruikt om een plaats op de wereldkaart aan te geven. Het punt wordt dan aangegeven met het aantal lengtegraden ten opzichte van de nulmeridiaan (een denkbeeldige lijn van de noordpool tot de zuidpool over het Engelse plaatsje Greenwich) en het aantal breedtegraden ten opzichte van de evenaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Coördinaten&oldid=508334"