Mes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Messen voor het eten

Een mes is een scherp stuk gereedschap om mee te snijden. De meest normale vorm is een rechte lemmet met één scherpe zijde en één stompe zijde. Het mes houdt je vast aan het handvat, die noem je het heft.

Geschiedenis

In de geschiedenis van de mens speelt het mes een belangrijke rol, hiermee waren de vroegste mensen in staat zich tegen de grotere roofdieren te beschermen en werden vele bewerkingen van huiden, dierkarkassen en houten voorwerpen mogelijk.

Wapen

In Nederland valt een aantal soorten messen onder de wapenwet. Een mens waarvan het lemmet langer is dan een bepaald aantal centimeters wordt als een wapen beschouwd. In Duitsland zijn die wel zonder vergunning te koop. Kleine messen zijn wel legaal. Grote messen mag je niet zomaar zonder vergunning op straat bij je hebben omdat je er mensen mee kunt verwonden.

brood

Met en mes kan je brood mee smeren zoals jam, pindakaas, smeerkaas ETC. met een mes kan je ook brood snijden het zoals de korstjes.

zakmes

een zakmes is ook een soort mes, een mes voor in je zak want je kan het inklappen. met een zakmes heb je ook soms dat je een kurketrekker en een flessen opener.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mes&oldid=519549"