Schildersdoek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schildersdoek gespannen op spieraam

Een schildersdoek of canvas is een doek van linnen, hennep (vlasweefsel) of katoen die over een spieraam of in een draagframe wordt gespannen. Het wordt gebruikt in tal van schildertechnieken van canvasschilderijen, b.v. olieverf en acrylverf, of zelfs als fotodrager.

Het is zeg maar het 'papier' voor de kunstschilder. Is de ondergrond of drager geheel van hout, dan noem je het een paneel.

De voordelen van canvas ten opzichte van andere dragers zoals hout, metaal en muren zijn lage kosten, lichtgewicht en flexibiliteit (oprollen voor transport). Nadelen zijn onder meer minder stabiliteit en het risico dat de verflaag breekt. De textuur in het werk, die wordt veroorzaakt door het canvasweefsel als basis, kan een bedoeld effect zijn, maar kan ook als een nadeel worden ervaren.

Voordat een schilder met een nieuw doek kan beginnen, moet het eerst geprepareerd worden. Dit gebeurt meestal met gesso. Dit is een witte kalkhoudende verf die als onderlaag moet dienen en er voor zorgt dat het doek niet teveel meer zuigt.

Bij de speciaalzaak voor schilders-benodigdheden zijn tal van schildersdoeken in verschillende kwaliteiten, maten en diktes verkrijgbaar. Er bestaan zelfs ronde en ovale doeken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schildersdoek&oldid=804231"