Gradenboog

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Een halve gradenboog

Een gradenboog is een meetinstrument, wat in de wiskunde wordt gebruikt. Een gradenboog gebruik je voor het meten van hoeken. Een gradenboog is bijna altijd gemaakt van plastic of een andere kunststof die doorzichtig is. Aan de rand van een gradenboog staan vaak allerlei streepjes, dit zijn de graden. Er twee verschillende soorten gradenbogen, namelijk:

  • de halve gradenboog: Deze gradenboog heeft de vorm van een halve cirkel. Aan de rand staan de graden 0 tot en met 180. Een halve cirkel bestaat dus ook uit 180°. Met zo'n halve gradenboog kan je dus alleen maar hoeken meten tot en met 180°. De halve gradenboog bestaat omdat hoek boven de 180° niet zo heel vaak voorkomen, dus heb je maar een halve cirkel nodig.
  • de hele gradenboog: Deze gradenboog heeft de vorm van een hele cirkel. Aan de rand staan de graden 0 tot en met 360. 360° is namelijk een hele cirkel en dus ook het maximum aantal graden. De hele gradenboog wordt soms verward met de koershoekmeter. Het verschil is dat op de koershoekmeter nog een kleinere cirkel vast is gemonteerd, die je kunt draaien. Zo kun je makkelijker de hoek meten.

Daarnaast zijn er nog meerdere varianten gradenbogen.

Op de geodriehoek zit ook een gradenboog, dit is het halve cirkeltje. Dat maakt de gradenboog dus eigenlijk overbodig.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gradenboog&oldid=431536"