Vrije en Hanzestad Lübeck: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} {{Vrije en Hanzestad Lübeck}} '''Vrije en Hanzestad Lübeck''' was een Duitse stadstaat (een soort van land) tussen 1815 en 1937. In die tijd hoorde h...')
 
Regel 9: Regel 9:
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
===Rijksstad===
 
===Rijksstad===
  +
Lübeck bestond al sinds de 8de eeuw, maar in 1138 brandde de stad af. In 1143 werd Lübeck weer opgebouwd. Op 14 juni 1226 maakte de keizer, van het [[Heilige Roomse Rijk]], [[Frederik II van het Heilige Roomse Rijk|Frederik II]] van Lübeck een republiek. Lübeck kreeg de naam [[Rijksstad Lübeck]]. In 1500 wordt het Heilige Roomse Rijk verdeeld in kreitsen en Lübeck behoorde tot het [[Neder-Saksische Kreits]]. In 1529 vindt de [[Reformatie]] plaats. Hoewel in 1669 de laatste [[Hanzedag]] plaats vond (in Lübeck) blijft Lübeck, samen met [[Bremen]] en [[Hamburg]], zich ''Hanzestad'' noemen. Vandaag de dag is dit nog steeds zo. Op 25 februari 1803 tekent Lübeck de [[Reichsdeputationshauptschluss]]. Hiermee is Lübeck één van de zes steden die zelfstandig wil blijven.
   
 
===De Fransen===
 
===De Fransen===
  +
In 1806 komt er, door de Fransen, een einde aan het Heilige Roomse Rijk. Hierdoor werd Lübeck een zelfstandig landje, met de naam Vrije en Hanzestad Lübeck. De stad besluit, tijdens de oorlog met Napoleon, neutraal te blijven. Toch liet de stad het leger van [[Pruisen]] binnen toen dat leger verslagen was. De volgende dag vallen de Fransen Lübeck aan, nemen het in en plunderen de stad. In 1811 wordt het bij Frankrijk gevoegd en wordt de stad daarom onderdeel van het [[departement Monden aan de Elbe]].
   
 
===Vrije en Hanzestad===
 
===Vrije en Hanzestad===
  +
Op 5 december 1813 wordt de stad bevrijd door de Zweedse kroonprins. Op het [[Congres van Wenen]] wordt Lübeck erkend als staat en wordt het onderdeel van de [[Duitse Bond]]. In 1848 krijgt Lübeck een nieuwe grondwet en ook wordt de [[persvrijheid]] ingevoerd. In 1867 trad de stad toe tot de [[Noord-Duitse Bond]]. Ook beloofde Pruisen om de stad te beschermen. In 1871 werd de stad lid van het [[Duitse Keizerrijk]]. Na de [[Eerste Wereldoorlog]] brak de [[Novemberrvolutie]] uit in Duitsland. In Lübeck bleef het rustig, aangezien daar geen monarchie was. Na de revolutie werd de stad lid van de [[Weimarrepubliek]]. In 1920 kreeg Lübeck opnieuw een nieuwe grondwet met meer democratie, maar in 1933 verdween dit uit de grondwet. Op 1 januari 1937 werd de stad uiteindelijk onderdeel van [[Vrijstaat Pruisen]]. In totaal is de stad 711 jaar onafhankelijk geweest.
 
===Na de Eerste Wereldoorlog===
 
   
 
==Burgemeesters==
 
==Burgemeesters==

Versie van 1 aug 2015 16:58

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Vrije en Hanzestad Lübeck
Freie und Hansestadt Lübeck

Flag of the Free City of Lübeck.svgDEU Luebeck COA.svg

Lubeck in the German Reich (1871).svg

Vrije en Hanzestad Lübeck in het Duitse Keizerrijk

Hoofdstad Lübeck
Oppervlakte 297,7 km²
Aantal inwoners 52.158 (in 1871)
Talen Duits
Religie lutheranisme
Bestuursvorm Republiek
Munteenheid Duitse mark
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

Vrije en Hanzestad Lübeck was een Duitse stadstaat (een soort van land) tussen 1815 en 1937. In die tijd hoorde het bij de Duitse Bond, later de Noord-Duitse Bond, vervolgens het Duitse Keizerrijk en daarna nog bij de Weimarrepubliek.

Hoewel de stadstaat niet meer bestaat, bestaat de stad Lübeck nog steeds. Dit was de grootste stad, en de hoofdstad, van de Vrije en Hanze stad Lübeck. Hierdoor werd de stadstaat ook vaak Lübeck genoemd. Naast Lübeck behoorden er ook andere dorpen en steden bij de stadstaat, zoals Travemünde. De stadstaat had ook allerlei exclaves in de staten rondom Lübeck.

Vandaag de dag ligt het grondgebied van Vrije en Hanzestad Lübeck in de Duitse staat Sleeswijk-Holstein.

Geschiedenis

Rijksstad

Lübeck bestond al sinds de 8de eeuw, maar in 1138 brandde de stad af. In 1143 werd Lübeck weer opgebouwd. Op 14 juni 1226 maakte de keizer, van het Heilige Roomse Rijk, Frederik II van Lübeck een republiek. Lübeck kreeg de naam Rijksstad Lübeck. In 1500 wordt het Heilige Roomse Rijk verdeeld in kreitsen en Lübeck behoorde tot het Neder-Saksische Kreits. In 1529 vindt de Reformatie plaats. Hoewel in 1669 de laatste Hanzedag plaats vond (in Lübeck) blijft Lübeck, samen met Bremen en Hamburg, zich Hanzestad noemen. Vandaag de dag is dit nog steeds zo. Op 25 februari 1803 tekent Lübeck de Reichsdeputationshauptschluss. Hiermee is Lübeck één van de zes steden die zelfstandig wil blijven.

De Fransen

In 1806 komt er, door de Fransen, een einde aan het Heilige Roomse Rijk. Hierdoor werd Lübeck een zelfstandig landje, met de naam Vrije en Hanzestad Lübeck. De stad besluit, tijdens de oorlog met Napoleon, neutraal te blijven. Toch liet de stad het leger van Pruisen binnen toen dat leger verslagen was. De volgende dag vallen de Fransen Lübeck aan, nemen het in en plunderen de stad. In 1811 wordt het bij Frankrijk gevoegd en wordt de stad daarom onderdeel van het departement Monden aan de Elbe.

Vrije en Hanzestad

Op 5 december 1813 wordt de stad bevrijd door de Zweedse kroonprins. Op het Congres van Wenen wordt Lübeck erkend als staat en wordt het onderdeel van de Duitse Bond. In 1848 krijgt Lübeck een nieuwe grondwet en ook wordt de persvrijheid ingevoerd. In 1867 trad de stad toe tot de Noord-Duitse Bond. Ook beloofde Pruisen om de stad te beschermen. In 1871 werd de stad lid van het Duitse Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog brak de Novemberrvolutie uit in Duitsland. In Lübeck bleef het rustig, aangezien daar geen monarchie was. Na de revolutie werd de stad lid van de Weimarrepubliek. In 1920 kreeg Lübeck opnieuw een nieuwe grondwet met meer democratie, maar in 1933 verdween dit uit de grondwet. Op 1 januari 1937 werd de stad uiteindelijk onderdeel van Vrijstaat Pruisen. In totaal is de stad 711 jaar onafhankelijk geweest.

Burgemeesters

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vrije_en_Hanzestad_Lübeck&oldid=411929"