Spoorlijn Maastricht - Roermond - Venlo

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 14 jan 2023 om 18:44
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Maastricht - Roermond - Venlo

Spoorlijn maastricht venlo.png

Opening 21 november 1865
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Zuid Nederland
Van
naar
Station Maastricht
Station Venlo
Aantal huidige stations
Status In gebruik door Arriva
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Maastricht – Venlo is ook bekend als de Zuidelijke Maaslijn. De lijn is aangelegd in opdracht van de Staat der Nederlanden en was onderdeel van Staatslijn E (lijn tussen Breda en Maastricht). Op 21 november 1865 werd het baanvak in gebruik genomen. Maastricht was toen al ruim tien jaar het eindpunt van de lijnen uit Aken (Duitsland), en de Belgische plaatsen Hasselt en Luik. Aanvankelijk werd er gebruik gemaakt van drie verschillende stationsgebouwen. Vanuit Maastricht werd de Staatslijn in noordelijke richting aangelegd ten oosten van rivier de Maas.

De lijn sluit aan op de spoorlijn Nijmegen - Venlo (Noordelijke Maaslijn). De spoorlijn Eindhoven - Weert werd in 1913 geopend. Door de opening van deze spoorlijn en de aansluiting op de zogeheten IJzeren Rijn tussen Weert en Roermond, verschoof een belangrijk deel van het reizigers- en goederenvervoer via Venlo naar deze spoorlijn.

In 1949 werd het traject Roermond – Maastricht van elektrische bovenleidingen voorzien. De spoorlijn Roermond – Venlo kan voorlopig alleen met dieseltractie bereden worden.

Tussen station Maastricht en station Roermond rijden Intercity's van de NS. Deze rijden door naar Eindhoven via Weert. Op het gehele traject rijden vanaf 2016 stoptreinen van Arriva (RS11, RS12, RS15 en RS18). Op de elektrische spoorlijnen worden 15 tweedelige Stadler FLIRT's ingezet, aangevuld met 8 GTW's die overgenomen zijn van Veolia Transport. Tot de elektrificatie rijdt Arriva op de Maaslijn met 16 diesel-GTW's, die zijn overgenomen van Veolia Transport. Ook rijden er 7 LINT-treinen die bij Keolis - Syntus hebben gereden. Voor de periode na de elektrificatie zijn 13 driedelige treinen van het type FLIRT besteld. Sinds 2019 rijden er treinen tussen Maastricht en Aachen. Deze dienst wordt uitgevoerd met 8 driedelige driespanningstreinen van het type FLIRT.

De afgelopen tijd is er veel verbeterd op het traject Roermond - Venlo. Ook heeft men plannen om het traject in 2024 van elektrische bovenleidingen te voorzien. Echter door de oorlog in Oekraïne loopt dit vrijwel zeker vertragingen op.

Stations


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Maastricht_-_Roermond_-_Venlo&oldid=760139"