Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Spoorlijn Eindhoven - Weert

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Eindhoven - Weert

Spoorlijn Eindhoven - Weert.png

Opening 1913
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Zuid Nederland
Van
naar
Station Eindhoven Centraal
Station Weert
Aantal huidige stations 5
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer


De spoorlijn Eindhoven – Weert is een circa 30 kilometer lange spoorlijn tussen station Eindhoven en station Weert. De dubbelsporige, later geëlektrificeerde lijn ging in 1913 open en loopt in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Geschiedenis

De spoorlijn is aangelegd vanaf 1910 en geopend op 30 oktober 1913.  Geplande werkzaamheden begonnen op 1 november 1913. De stations in Eindhoven en Weert kregen in die tijd nieuwe entreegebouwen. De aanleg is uitgevoerd om de Staatslijn E (spoorlijn Breda  - Eindhoven, spoorlijn Eindhoven - Venlo en spoorlijn Venlo - Maastricht samen) als het ware in te korten (af te snijden), ook omdat dit traject toen nog enkelsporig was. Door treinen geleidelijk gebruik te laten maken van de nieuwe verbinding en met de toename van kolentransporten, bracht de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (de voorloper van de Nederlandse Spoorwegen) ook steeds meer goederentreinen op het spoor. Na Weert sluit de lijn weer aan op staatslijn E bij station Roermond.

In de jaren dertig sloot de Nederlandse Spoorwegen (NS) alle tussenstops behalve station Heeze. Station Geldrop is na twee jaar weer in gebruik genomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de vier bruggen over de Zuid-Willemsvaart opgeblazen, na het einde van de oorlog werden twee bruggen herbouwd. In 1949 voorzag de NS de lijn met elektrische bovenleidingen. In 1960 kreeg station Heeze-Leende de aanduiding Heeze. In 1977 werd dit station 1,3 kilometer naar het noorden verplaatst, dichter bij het stadscentrum. Het oude station bleef bestaan als depot (opslagruimte). In 2010 is station Maarheeze op een andere locatie heropend.

Op de lijn rijden nu Intercity's en Sprinters van de NS en één maal in de week (van vrijdag op zaterdag) de nachttrein van Arriva.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Eindhoven_-_Weert&oldid=759352"