Sardinië: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(17 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox regio Italië
'''Sardinië''' is een [[eiland]] dat deel uit maakt van [[Italië]]. Het eiland heeft een oppervlakte van 24.090 km² en een inwonersaantal van 1.643.096.
 
  +
| naam = Sardinië <br /> Sardegna
  +
| vlag = [[Bestand:Flag_of_the_Italian_region_Sardinia.svg|120px]]
  +
| wapen = [[Bestand:Sardegna-Stemma.svg|100px]]
  +
| kaart = Sardinia_in_Italy.svg
  +
| hoofdstad = [[Cagliari]]
  +
| oppervlakte = 24.090 km²
  +
| inwoners = 1.663.859 <small>(in 2013)</small>
  +
| provincies = 8
  +
| gemeenten = 377
  +
}}
  +
'''Sardinië''' is een [[eiland]] dat deel uit maakt van [[Italië]]. Het eiland is na [[Sicilië]] het grootste Italiaanse eiland. Sardinië is ook een zelfstandige [[regio's van Italië|regio]] binnen Italië. Het eiland heeft als hoofdstad [[Cagliari]], maar ook steden als [[Carbonia]], [[Golfo Aranci]], [[Sassari]], [[Oristano]] en [[Iglesias]] liggen op het eiland.
   
  +
Op Sardinië wordt een taal gesproken die veel op het Italiaans lijkt, namelijk [[Sardijns]].
== Geschiedenis ==
 
  +
1708 was Sardinië Spaans grondgebied. De bevolking werd onderdrukt waardoor het onrustig bleef op het eiland. Daar kwam nog bij dat er verschillende epidemieën woedden en dat het eiland regelmatig werd aangevallen door Saraceense zeerovers. Deze aanvallen zouden tot het begin van de 19e eeuw duren. Eind 17e, begin 18e eeuw raakte Spanje haar machtige positie in Europa kwijt. In 1708 viel een vloot van Engelsen en Oostenrijkers de haven van Cagliari binnen. Bij de Vrede van Utrecht in 1713 kregen de Habsburgers de macht over het eiland. Na een korte Spaanse periode in 1717 werd Sardinië bij het verdrag van Londen toegewezen aan het Huis van Savoye-Piëmonte. Vittorio Emanuele I kreeg de titel koning van Sardinië, maar ook hij bemoeide zich verder bijna niet met het eiland. Dat liet hij over aan koningin van Sardinië María Antonieta 'Bourbon' van Spanje, die getrouwd was met Victor Amadeus III van Sardinië. In 1789, het jaar van de Franse Revolutie, probeerden Franse troepen Sardinië te bevrijden. Een van de soldaten was ene Napoleon Bonaparte, de latere keizer van Frankrijk. De inval mislukte echter. In 1836 werd de feodale macht van de Spaanse adel afgeschaft door koning Carlo Alberto. Vanaf 1820 was het land al geprivatiseerd maar kwam terecht bij een klein groepje rijken wat uiteindelijk leidde tot een ware uittocht van Sardijnen die geen toekomst meer zagen op het eiland. In 1847 reisde een groep Sardijnen naar Genua en men verzocht Carlo Alberto om de rechtspraak van het vasteland ook op Sardinië van toepassing verklaren. Op 20 december 1847 werd Sardinië formeel aan Piëmonte toegevoegd. Een echte oplossing voor de bevolking was het echter niet. De zware onderdrukking en de hoge belastingen bleven doorgaan. Onder Vittorio Emanuele II ontstond op 17 maart 1861 het Italiaanse koninkrijk, maar Sardinië bleef in het verdomhoekje zitten. Het liefst had de minister-president van dat moment, Cavour, het eiland aan de Fransen cadeau gedaan, maar dit stuitte op verzet van de Engelsen die bang waren dat de Fransen teveel macht in de regio zouden krijgen.
 
  +
==Geografie==
  +
Sardinië ligt ten zuiden van [[Corsica]] en wordt met dit gescheiden door middel van de [[Straat van Bonifacio]]. Ten oosten van het eilanden ligt de [[Tyrreense Zee]] met aan de overkant het [[Apennijnse Schiereiland]]. In het westen liggen aan de overkant van de zee de [[Balearen]] en in het zuiden het vasteland van [[Tunesië]] en [[Algerije]].
  +
  +
Sardinië wordt omringt door allerlei kleine eilandjes, zoals [[San Pietro]], [[Maddalena]], [[Caprera]] en [[Asinara]]. Sommige van deze eilandjes worden bewoond en anderen worden door boeren gebruikt om hun vee erop te laten grazen. Zij zijn dan de hele dag op de eilandjes en gaan 's avonds weer naar huis. De eilandjes zijn rotsachtig en worden vaak omringt door zanderige baaien, waarvan het zand een specifieke kleur aan het water geeft. Sardinië heeft een klimaat waarin het sneeuwt in de bergen, maar haast nooit in de kustgebieden. Voor de rest lijkt het klimaat heel erg op dat van het [[Middellands Zeegebied]]; milde winters en warme zomers.
  +
  +
Een bekende bezienswaardigheid op Sardinië zijn de [[Grotta di Nettuno]]. Dit zijn grotten met [[druipsteen]], grote puntige stenen waar water naar beneden druppelt. De grot is alleen met een gunstige zee per boot of te voet te bezoeken.
  +
  +
==Provincies==
  +
Sardinië is verdeeld in 8 provincies:
  +
* [[Cagliari (provincie)|Cagliari]] met als hoofdstad [[Cagliari]]
  +
* [[Nuoro (provincie)|Nuoro]] met als hoofdstad [[Nuoro (stad)|Nuoro]]
  +
* [[Oristano (provincie)|Oristano]] met als hoofdstad [[Oristano (stad)|Oristano]]
  +
* [[Sassari (provincie)|Sassari]] met als hoofdstad [[Sassari (stad)|Sassari]]
  +
* [[Olbia-Tempio]] met als hoofdsteden [[Olbia]] en [[Tempio Pausania]]
  +
* [[Ogliastra]] met als hoofdsteden [[Lanusei]] en [[Tortolì]]
  +
* [[Media Campidano]] met als hoofdsteden [[Sanluri]] en [[Villacardro]]
  +
* [[Carbonia-Iglesias]] met als hoofdsteden [[Carbonia]] en [[Iglesias]]
   
 
{{Navigatie regio's Italië}}
 
{{Navigatie regio's Italië}}
 
[[Categorie:Regio in Italië]]
 
[[Categorie:Regio in Italië]]
  +
[[Categorie:Italiaans eiland]]
  +
[[Categorie:Sardinië| ]]
  +
  +
[[it:Sardegna]]
  +
[[es:Cerdeña]]
  +
[[fr:Sardaigne]]
  +
[[ca:Sardenya]]

Huidige versie van 10 apr 2023 om 12:14

Sardinië
Sardegna
Flag of Sardinia, Italy.svg Sardegna-Stemma.svg

Sardinia in Italy.svg

Hoofdstad Cagliari
Oppervlakte 24.090 km²
Inwonersaantal 1.663.859 (in 2013)
Aantal provincies 8
Aantal gemeenten 377
Portaal Portaalicoon Italië

Sardinië is een eiland dat deel uit maakt van Italië. Het eiland is na Sicilië het grootste Italiaanse eiland. Sardinië is ook een zelfstandige regio binnen Italië. Het eiland heeft als hoofdstad Cagliari, maar ook steden als Carbonia, Golfo Aranci, Sassari, Oristano en Iglesias liggen op het eiland.

Op Sardinië wordt een taal gesproken die veel op het Italiaans lijkt, namelijk Sardijns.

Geografie

Sardinië ligt ten zuiden van Corsica en wordt met dit gescheiden door middel van de Straat van Bonifacio. Ten oosten van het eilanden ligt de Tyrreense Zee met aan de overkant het Apennijnse Schiereiland. In het westen liggen aan de overkant van de zee de Balearen en in het zuiden het vasteland van Tunesië en Algerije.

Sardinië wordt omringt door allerlei kleine eilandjes, zoals San Pietro, Maddalena, Caprera en Asinara. Sommige van deze eilandjes worden bewoond en anderen worden door boeren gebruikt om hun vee erop te laten grazen. Zij zijn dan de hele dag op de eilandjes en gaan 's avonds weer naar huis. De eilandjes zijn rotsachtig en worden vaak omringt door zanderige baaien, waarvan het zand een specifieke kleur aan het water geeft. Sardinië heeft een klimaat waarin het sneeuwt in de bergen, maar haast nooit in de kustgebieden. Voor de rest lijkt het klimaat heel erg op dat van het Middellands Zeegebied; milde winters en warme zomers.

Een bekende bezienswaardigheid op Sardinië zijn de Grotta di Nettuno. Dit zijn grotten met druipsteen, grote puntige stenen waar water naar beneden druppelt. De grot is alleen met een gunstige zee per boot of te voet te bezoeken.

Provincies

Sardinië is verdeeld in 8 provincies:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sardinië&oldid=778777"