Hel

Uit Wikikids
Versie door Synergie (overleg | bijdragen) op 8 okt 2023 om 20:07 (→‎top: replaced: SocratesSocrates)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De profeet Mohammed bezoekt de hel en ziet overspelige vrouwen hangen boven het vuur van de hel

De hel is volgens sommige religieuze mensen een slechte wereld, waar gestorven mensen heen gaan als ze niet goed hebben geleefd op de aarde. Het tegenovergestelde is de vredige hemel, waar mensen heen zouden gaan die goed hebben geleefd. Er wordt verschillend geloofd over wat de hel precies is. In de islam wordt het meest uitgesproken geloofd in de hel. De Koran en de latere Hadith (traditieverhalen over de profeet Mohammed) geven gedetailleerde beschrijvingen van de hel.

Het woord 'hel' komt van het Germaanse woord haljæ, wat onderwereld of dodenrijk betekent. Volgens veel christenen en moslims is de hel een onderwereld en leeft de duivel hier. De mensen krijgen langdurige straffen voor de slechte dingen die ze hebben gedaan tijdens hun leven. Veel gelovigen zeggen dat je in de hel lichamelijke pijn en mentale pijn kan voelen, terwijl je in de hemel alleen fijne momenten hebt. Andere gelovigen denken dat de hel een plek is waar je geen contact meer kunt hebben met God. Ook in andere culturen wordt veel geschreven over het leven na de dood, zoals het Egyptische dodenboek. Ook de Griekse filosoof Socrates vertelde veel over het leven na de dood. Plato geeft er meerdere beschrijvingen van.

Bijbel en Koran

In de Bijbel, het heilige boek van de christenen, staan weinig beschrijvingen over wat er gebeurt als je doodgaat. In het Oude Testament, dat is de Tenach voor de joden, staan enkele verzen over het dodenrijk. In het weinige dat er staat, kun je lezen dat het een kale, koude situatie is. De profeet Daniël schrijft dat hoe goede mensen zullen stralen bij God en anderen in de ellende zitten. In het Nieuwe Testament staan verzen waarin aangegeven wordt dat mensen die slecht hebben geleefd op een plaats komen waar "geween en tandengeknars" is. Het zijn verzen die onderdeel zijn van een parabel en dus geestelijk kunnen worden opgevat. Voor Jezus Christus is het duidelijk dat niet iedereen naar de hemel gaat. Het gaat erom dat je God zoekt en je naaste lief probeert te hebben zoals jezelf.

In de Koran staat hoe mensen branden in de hel. Sura (dat is een hoofdstuk in de Koran) 111 schrijft dat de oom van de profeet Mohammed mag branden in de hel en dat zijn vrouw met een touw om haar nek mag hangen. Vooral in de Hadith staan veel voorbeelden van mensen die eeuwenlang branden in de hel.

Ervaringen in onze tijd

Veel mensen die op de rand van de dood staan hebben prettige ervaringen. Dat zijn bijna-doodervaringen. Een klein percentage heeft uiterst akelige ervaringen. Dat worden helervaringen genoemd.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hel&oldid=818834"