Portaal:Sciencefiction
Op dit portaal vind je informatie over alles wat met sciencefiction te maken heeft.
Sciencefiction (letterlijk in het Nederlands: wetenschapsfictie) is een genre van verhalen dat gaat over de toekomst of een andere wereld. Het gaat dan over nieuwe uitvindingen, ontdekkingen en ontwikkelingen in de wetenschap en technologie. Vaak gaat het over ruimtevaart, verre planeten, robots en machines die we nog niet kennen. Sciencefiction laat zien wat er misschien in de toekomst zou kunnen gebeuren of hoe het leven ergens anders zou kunnen zijn.
Sciencefiction lijkt iets van deze tijd, maar de oudste verhalen stammen al uit de oudheid. Zo schreef de Griekse filosoof Lucretius in de eerste eeuw voor Christus over reizen naar andere planeten. Ook ontstond in het oude Griekenland het idee van robots, zoals in het verhaal van over Pygmalion. In dit verhaal wordt een ivoren beeld, Galatea, door de godin Aphrodite tot leven gewekt. Daarnaast bevat de mythe van de Griekse held Odysseus elementen van tijdreizen. In verhalen van de oude Egyptenaren en Mesopotamiërs komen elementen van sciencefiction voor.
Vanaf de 19e eeuw kwamen steeds meer technologische ideeën tot leven in boeken en verhalen. De Britse schrijver William Wilson gebruikte in 1851 voor het eerst het woord science fiction. Hij beschreef in een boek over wetenschappelijke ontdekkingen en hoe die de toekomst konden beïnvloeden. Jules Verne beschreef in 1863 een futuristisch Parijs met ondergrondse en magnetische treinen. En in 1865 bedacht hij hoe mensen naar de maan zouden gaan. Dit leek later verrassend veel op de echte maanlanding. Andere schrijvers volgden met voorspellingen zoals de creditcard (Edward Bellamy in 1887), radio en podcasts (Jules Verne in 1889) en sociale media (Mark Twain in 1898). In de 20e eeuw gingen voorspellingen verder met innovaties zoals automatische deuren (H.G. Wells in 1899), de taser (1911) en de atoombom (H.G. Wells in 1914). Later beschreven George Orwell (1949) en andere schrijvers ontwikkelingen zoals camerabewaking, huishoudelijke robots (The Jetsons, 1962) en de smartwatch.
In meer recente sciencefiction zagen we technologieën zoals virtuele assistenten (Frederik Pohl in 1966), tablets (Star Trek: The Next Generation, 1987), en gepersonaliseerde reclame (Minority Report in 2002). Sommige voorspellingen, zoals smartglasses en live-vertalingen, zijn al werkelijkheid geworden, terwijl anderen zoals geheugenwissen en volledig functionerende augmented reality nog in ontwikkeling zijn.