Mesopotamië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaart van Mesopotamië.

Mesopotamië is een streek in het land wat nu Irak heet. Het is een belangrijke plek in de geschiedenis. De eerste landbouw, de eerste steden, het eerste schrift (Spijkerschrift) en de eerste rijken waren allemaal in Mesopotamië.

Naam

Mesopotamië komt van de Griekse woorden μεσο, wat 'tussen' betekent, en ποταμος, wat rivier betekent. Letterlijk dus het land tussen de rivieren. Het gaat hier om de rivieren de Tigris en de Eufraat.

Geschiedenis

12.000 jaar geleden vond in Mesopotamië de landbouwrevolutie plaats. Mensen gingen van jagers naar boeren. Hierdoor konden de eerste steden gebouwd worden, rond 3000 voor Christus, zoals Ur, Uruk, en Kish. In deze steden werden zelfs al paleizen en tempels gebouwd voor koningen en priesters.

Mesopotamië na de val van het rijk van Hammurabi, rond 1450 v. Chr

In 2334 voor Christus veroverde Sargon van Akkad uit de stad Kish de nabijgelegen stadstaten en vormde zo het Akkadische Rijk, wat heel Mesopotamië bevatte. Hij bouwde een nieuwe hoofdstad, vernoemd naar zichzelf. Na Akkad veroverden de bestuurders van de stad Ur Mesopotamië. Als dit rijk van Ur valt ontstaan verschillende landen. Babylonië in het zuiden, Assyrië en Mitanni in het noorden. In de 18e eeuw voor Christus kwam koning Hammurabi aan de macht in Babylonië. Hij veroverde Mitanni en Assyrië. Hammurabi werd vooral bekend door het invoeren van het eerste wetboek. Een groot deel van die wetten zijn later teruggevonden door archeologen.

Na de val van het rijk van Hammurabi waren deze landen in een constante staat van oorlog. Niet alleen met elkaar, maar ook met de Egyptenaren en omwonende volken. Totdat in 960 voor Christus het Neo-Assyrische Rijk werd gesticht. In een reeks oorlogen veroverde Assyrië Mitanni, Babylonië, Israel, delen van Turkije, en zelfs Egypte. Dit rijk hield ruim 300 jaar stand, toen invallen van volken zoals de Meden en een opstand van de Babyloniërs er een einde aan maakten. Mesopotamië kwam vervolgens onder bestuur van Babylon, en later van Perzië.

Mesopotamië ging deel uit maken van veel grote rijken, zoals het Perzische Rijk, het Romeinse Rijk, het rijk van de Parthen, de Kalifaten, en het Ottomaanse Rijk. Vandaag de dag hoort het bij Irak.

Godsdienst

In de Mesopotamische mythologie komen verschillende goden voor die aanbeden werden.

Vondsten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mesopotamië&oldid=762303"