Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

H.G. Wells

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H.G. Wells by Beresford.jpg

Herbert George Wells, beter bekend als H.G. Wells (Bromley, 21 september 1866 – Londen, 13 augustus 1946) was een Brits schrijver van sciencefictionverhalen en -boeken. Zijn bekendste boeken zijn The War of the Worlds (1898), De onzichtbare man (1897) en De tijdmachine (1895).

Wells kwam uit het landelijke plaatsje Bromley in Kent. Van kinds af aan was hij geïnteresseerd in de wetenschap, maar hij slaagde erin niet in dit te studeren. Toch kun hij werk vinden als studiebegeleider voor wetenschapsstudenten. Wells zou tijdens zijn leven een van de bekendste Engelstalige schrijvers zijn. Wells maakte ook een aantal voorspellingen, zoals de atoombom en de trek van de steden naar de voorsteden door de komst van de auto en de trein. Wells was socialistisch en anti-religieus. Ook was hij voorstander van een wereldregering. Hij vond dat het stemrecht alleen voor wetenschappers en geleerden weggelegd moest zijn.

Zijn werken hebben andere sciencefictionschrijver geïnspireerd en zijn verschillende keren verfilmd. In 1938 was er het beroemde hoorspel van Orson Welles van The War of the Worlds. Dit hoorspel was beroemd, aangezien het grote paniek veroorzaakte. Men dacht dat de aarde echt door aliens werd aangevallen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=H.G._Wells&oldid=659340"