Capitool
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. Toelichting: Uitbreiden |
Dit artikel is nog niet af. |
Het Capitool is een gebouw van de Amerikaanse stad Washington D.C.. In het Capitool vergaderd het Amerikaans Congres, het parlement van de Verenigde Staten. Hierdoor zitten zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat in hetzelfde gebouw. Het Capitool vertegenwoordigd hierdoor het volk.
Het Capitool staat symbool voor de wetgevende macht in de trias politica. De trias politica is de scheiding tussen de politieke macht, zodat een land goed en vooral eerlijk kan worden bestuurd. De wetgevende macht is eigenlijk een andere naam voor het parlement, dat wetten maakt. Daarin tegen staat het Witte Huis weer symbool voor de uitvoerende macht, de regering (die de wetten uitvoert). Tussen het Capitool en het Witte Huis ligt de National Mall. Dit heeft een symbolische betekenis, namelijk de scheiding tussen de wetgevende en de uitvoerende macht.
Geschiedenis
Bouw en naam
Het Capitool is tegelijk met Washington D.C. gebouwd na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Voor en tijdens de bouw van de stad zat het Capitool eerst in New York City en later in Philadelphia, waaronder in Independence Hall. Pierre Charles L'Enfant ontwierp de stad en daarmee ook het Capitool. Hij bedacht ook dat het Capitool door middel van Pennsylvania Avenue met het Witte Huis verbonden was en de grote publieke ruimte achter het Capitool (de National Mall). De naam is bedacht door Thomas Jefferson. Nadat Jefferson het plan zag voor het Capitool, stelde hij voor om het gebouw zo te noemen. L'Enfant wilde het gebouw namelijk Congress House noemen. Jefferson haalde naam van het Capitolijn, een van de zeven heuvels van Rome. De relatie hiertussen is niet veel duidelijk. Later is naam overgenomen in officiële documenten.
L'Enfants ontwerp werd uiteindelijk niet goedgekeurd. Jefferson riep hierop een competitie uit voor het ontwerpen van het Witte Huis en het Capitool. De winnaar zou 500 dollar en een huis in de stad krijgen. Uiteindelijk werd het ontwerp van William Thornton gekozen. Hij had zijn ontwerp geïnspireerd op het Louvre in Parijs. Hij werd benoemd tot Architect of the Capitol, een functie die nog steeds bestaat voor het onderhoud van het gebouw. Het Capitool is gebouwd in 18 september 1793, toen Washington D.C. als het ware het gebouwd. George Washington legde de eerste steen.
Het gebouwd is gebouwd in het neoclassicisme. Je ziet dan ook dat het gebouw veel lijkt op de Griekse en Romeinse tempels, denk maar aan de koepel en de zuilen.
De noordvleugel, waar de Senaat zit, was in 1800 af en de zuidvleugel in 1811, waar het Huis van Afgevaardigden zit. Het middendeel werd uitgesteld, vanwege geldgebrek. Hierdoor werd er een simpel houten gebouw in het midden gebouwd om de twee vleugels met elkaar te verbinden. In 1800 verhuisde het gehele Congres al naar Washington D.C. De eerste jaren werd het gebouw ook als kerk gebruikt op zondagen en verschillende overheidsinstanties zaten ook in het gebouw.
Oorlog van 1812 en restauratie
Tijdens de Oorlog van 1812 werd het gebouw, net als het grootste gedeelte van de stad, platgebrand door de Britten. Deze gebeurtenis wordt de verbranding van Washington genoemd. In 1815 werd begonnen met het herstel, wat in 1830 af was gerond. De herbouw werd geleid door George Bomford en Joseph Gardner Swift, die beide voor het leger werkten. In 1819 waren de twee vleugels weer bruikbaar. Men besloot ook meteen om het gebouw af te maken en het middendeel te bouwen. De buitenkant hiervan was in 1826 afgebouwd, de binnenkant pas in 1830.
Uitbreiding van 1850
Het Capitool werd rond 1850 te klein. De Verenigde Staten hadden meer inwoners en meer staten hadden toegetreden tot de VS. President Millard Fillmore vroeg aan architect Thomas U. Walter om een uitbreiding te ontwerpen. Walter stelde voor om twee vleugels aan het gebouw toe te voegen. Voor de uitbreiding werd gebruik gemaakt van slaven. Men wilde eerst werkers uit Europa halen voor de uitbreiding, maar niemand kwam. Door de uitbreiding werd de lengte van het Capitool verdubbeld. De koepel in het midden werd als te klein gezien nu het gebouw uitgebreid was. In 1855 werd een plan gemaakt om deze te vervangen door een hogere.
De nieuwe koepel is geïnspireerd op de koepel van Les Invalides in Parijs. De nieuwe koepel liet meer licht binnen en op het plafond met The Apotheosis of Washington geschilderd. In 1863 was de koepel eindelijk klaar. Als laatste puntje op de i, werd het Statue of Freedom op de koepel gehesen. Dit is een gigantisch beeld van de maagd Columbia.
Latere uitbreidingen en restauraties
De nieuwe rotunda zorgde ervoor dat de oostkant van het middendeel uit balans was. In 1904 werd daarom deze kant herbouwd. In 1958 werd de oostkant uitgebreid en opnieuw gebouwd. Ditmaal werd er meer rekening gehouden met het oorspronkelijke ontwerp. De rotunda zelf werd in 1960 gerestaureerd. De zandstenen zuilen werden toen vervangen door marmeren. De oude zuilen werden toen verplaats naar het United States National Arboretum, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds staan. In 1960 werd het gebouw tevens historisch monument verklaard.
In 2000 werd de grond voor het gebouw opengebroken om een bezoekerscentrum te creëren, dat ondergronds is. Hierdoor werden de inauguraties van de presidenten tussen 2001 en 2008 aan de oostelijke zijde gehouden. Tussen 2001 en 2002 werden tevens lijnen voor telefonie en internet door het gebouw aangelegd. In 2014 werd begonnen met de nieuwe restauratie van de rotunda, die voor de inauguratie van de president in 2017 af moest zijn. Uiteindelijk was men in september 2016 al klaar.
Het gebouw
Kunst en stijl
De Rotunda
De House Chamber
De Senate Chamber
National Statutary Hall
In het Capitool is ook de National Statuary Hall te vinden. Iedere Amerikaanse staat mocht hiervoor twee beelden sturen. In 2006 werd het laatste beeld geplaatst. Elk beeld is een persoon die belangrijk was voor de desbetreffende staat. Toch is er nog een beeld van Rosa Parks toegevoegd, waardoor er 101 beelden staan. De enige niet-Amerikaan die er staat is pater Damiaan. Zijn standbeeld staat er namens Hawaï.