Košice (Slowakije)
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |
Košice is een stad in Slowakije. Košice is na Bratislava de grootste stad van het land. De stad heeft zo'n 240.688 inwoners, waar een grote groep Hongaren onder valt. De stad ligt in het zuidoosten van het land dichtbij de grens met Hongarije. Košice staat bekend om haar historische centrum, waar de grootste kerk van het land te vinden is.
Geschiedenis
De stad wordt voor het eerst in 1230 vermeld. Het gebied was al sinds 8e eeuw in bezit van de Slowaken en was onderdeel van onder meer het Groot-Moravische Rijk en het Hongaarse Rijk. De Hongaarse koningen verleenden de stad in 1248 stadsrechten. Vanaf toen werd het dorpje uitgebouwd tot een ware stad. In de 14e en 15e eeuw beleefde de stad zijn bloeiperiode. In 152 werd de stad veroverd door het Ottomaanse Rijk. Het lag precies op de grens van het Ottomaanse Rijk en het Habsburgse Rijk (Oostenrijk). In 1700 werd de stad door de Oostenrijkers veroverd, waarna de stad zijn militaire functie verloor.
De stad speelde een belangrijke rol in het Hongaarse streven naar onafhankelijkheid. De Oostenrijkse keizer moest zelfs hulp inroepen van de Russische tsaar om de opstanden te bedrukken. De opstanden verdwenen nadat Hongarije opging in Oostenrijk-Hongarije. Košice werd in de verdere 19e eeuw een industrieel centrum. In de stad woonden veel Joden en Hongaren.
In 1920 kwam de stad onder het nieuwe land Tsjecho-Slowakije te staan. De stad was een paar maanden onderdeel van de Slowaakse Radenrepubliek in 1919. In 1938 werd de stad weer overgedragen aan Hongarije door de Italianen en Duitsers. Košice werd als verzamelpunt gebruikt in het vervoer van Joden naar concentratiekampen. In 1945 werd de stad weer teruggeven aan Tsjechoslowakije en werd in de jaren 90 onderdeel van Slowakije. In 2013 was Košice samen met het Franse Marseille de culturele hoofdstad van Europa.
Verkeer en vervoer
De stad sinds de 19e eeuw verbonden met de spoorwegen. Het centraal station van de stad in 1973 vervangen door een nieuw station. Vanuit hier vertrekken er treinen naar onder meer Wenen, Boedapest, Praag, Lviv, Moskou en Krakau. Daarnaast is Košice verbonden met vele steden in Slowakije, waaronder Bratislava. De stad beschikt daarnaast nog over een uitgebreid bus- en tramnetwerk en is ook verbonden met de snelwegen.
Košice heeft ook een eigen vliegveld. Deze werd in 1950 geopend en werd lang gebruikt door leger. Sinds 2004 wordt het vliegveld enkel voor goederen- en personenvervoer gebruikt.
Partnersteden
Grote steden in Slowakije | |||
---|---|---|---|
Bratislava · Košice · Nitra · Prešov · Žilina |