Geallieerden (Tweede Wereldoorlog)
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |
Geallieerden waren landen die in de Tweede Wereldoorlog streden tegen de asmogendheden, oftewel: Duitsland, Italië en Japan. Dit waren ze:
- Verenigd Koninkrijk (Inclusief koloniën)
- Verenigde Staten (vanaf 1941; Inclusief koloniën)
- 23px Canada
- Sovjet Unie (Streed alleen vanuit de Sovjet-Unie; vanaf 1941)
- 23px Polen
- Frankrijk (Inclusief koloniën)
- 23px China (China dreef alleen Japan terug; vanaf 1941)
- 23px Australië
- Nieuw-Zeeland
- Roemenië (vanaf 1944)
- Volksrepubliek Bulgarije (vanaf 1944)
- 23px Joegoslavië (vanaf 1941)
- Finland (vanaf 1945)
- België (Inclusief koloniën)
- Nederland (Inclusief koloniën)
- 23px Denemarken
- Noorwegen
- 23px Tsjecho-Slowakije
- Griekenland
- Luxemburg
- 23px Italië (vanaf 1943)
De Amerikaan Eisenhower was de opperbevelhebber van de westelijke geallieerden en de Engelsman Montgomery van de Britse geallieerden. Toen ze in Frankrijk aankwamen hadden de geallieerden een bevrijdingsplan. De dag dat ze landden wordt D-Day (6 juni 1944) genoemd. Die dag was het begin van operatie Overlord. Op 5 mei 1945 was Nederland bevrijd.
Nederland en België kozen de kant van de geallieerden. Zij werden namelijk aangevallen door Duitsland. Nederlanders die vluchtten naar Engeland gingen meestal in het leger. Zoals de Prinses Irene Brigade. Dat is het Nederlandse leger in vreemde dienst. Het werd o.m. ingezet in Operatie Market Garden.
Verenigde Staten
De Verenigde Staten wilden zich niet zomaar mengen in een oorlog. In 1940, toen Duitsland al een groot deel van Europa had veroverd, viel Duitsland ook Engeland aan. Toch leverde Amerika wapens aan Engeland. Maar iedere dag kwam Amerika een stapje dichterbij de oorlog. Japan viel op 7 december 1941 onverwachts de marinebasis Pearl Harbor op Hawaii aan en Amerika verloor heel veel militairen, schepen en vliegtuigen. De Verenigde Staten verklaarden Japan de oorlog.
In de oorlog had de VS 11 miljoen militairen en zij vochten in Frankrijk, Italië, Noord-Afrika en Azië.