Oostenrijkse Nederlanden
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |
Oostenrijkse Nederlanden
De Oostenrijkse Nederlanden in het donkergroen met Oostenrijk in het lichtgroen | |
---|---|
Hoofdstad | Brussel |
Talen | Nederlands, Diets, Waals, Luxemburgs, Frans |
Adellijk huis | Huis Habsburg |
Bestuursvorm | Monarchie |
Munteenheid | Nederlandse Gulden |
Portaal Geschiedenis |
De Oostenrijkse Nederlanden of Keizerlijke Nederlanden bestonden tussen 1715 en 1795. Het gebied viel ongeveer samen met het huidige België (ook wel de Zuidelijke Nederlanden genoemd). De Oostenrijkse Nederlanden bestonden uit enkele losse gewesten met eigen regels en wetten. Zij werden door het Oostenrijkse huis Habsburg bestuurd. Het Huis Habsburg regeerde ook over het Heilige Roomse Rijk, waar de Oostenrijkse Nederlanden onderdeel van waren.
De Oostenrijkse Nederlanden ontstonden in 1715 uit de Spaanse Nederlanden. De Zuidelijke Nederlanden werden toentertijd door Spanje bestuurd, terwijl de Noordelijke Nederlanden (de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) onafhankelijk waren. Na de Spaanse Successieoorlog moest Spanje de Spaanse Nederlanden overdragen aan de keizer van Oostenrijk. De Oostenrijkse heerschappij kwam in 1795 aan een einde toen Frankrijk de Zuidelijke Nederlanden binnenviel en België onderdeel werd van Frankrijk.
De gebieden werden niet rechtstreeks door de Oostenrijkse keizer geregeerd, hoewel hij wel het staatshoofd was. De Oostenrijkse keizer had een landsheer in de Oostenrijkse Nederlanden voor het dagelijks bestuur. Alle zuidelijke gewesten in de Lage Landen behoorden tot de Oostenrijkse Nederlanden, met uitzondering van het prinsbisdom Luik.
Geschiedenis
Ontstaan
De Nederlanden werden al eeuwenlang door andere landen bestuurd. Uiteindelijk kwamen zij in het bezit van de koning van Spanje, waardoor de Spaanse Nederlanden ontstonden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog splitsten de Noordelijke Nederlanden zich af van de Spaanse Nederlanden. Zij werden uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Zuidelijke Nederlanden bleven trouw aan de Spaanse koning en bleven dus onderdeel van de Spaanse Nederlanden. In de laatste jaren bestonden de Spaanse Nederlanden dus enkel uit het zuidelijke deel.
Spanje werd toentertijd bestuurd door het huis Habsburg, wat over grote delen van Europa heerste. Toen de laatste Habsburgse koning van Spanje overleed, was er geen troonopvolger. Hierdoor ontstond de Spaanse Successieoorlog. Deze oorlog ging over wie de nieuwe koning van Spanje moest worden. Uiteindelijk werd dit een koning uit het Franse huis Bourbon. Toch mochten de Habsburgers de Spaanse Nederlanden houden. De Spanjaarden droegen de Spaanse Nederlanden over aan Oostenrijk in 1716.
De Engelsen en Nederlanders waren hier heel erg blij mee. Oostenrijk was namelijk een bondgenoot van hen. Ook vormden de Oostenrijkse Nederlanden een buffer met Frankrijk, waardoor een eventuele aanval moeilijker zou zijn.
Hervormingen
De Oostenrijkers wilden een centraal bestuur in de Oostenrijkse Nederlanden. Toentertijd hadden alle gewesten hun eigen wetten, parlementen en belastingen. Hoewel ze dezelfde heerser hadden, waren ze erg gescheiden van elkaar. De Oostenrijkers wilden de verschillende gewesten met elkaar verbinden. Dit lukte echter niet. Uiteindelijk gaven de Oostenrijkers deze pogingen op. Verschillende keren deden de Oostenrijkers ook een poging om de Oostenrijkse Nederlanden te verkopen of te ruilen met het keurvorstendom Beieren, maar Beieren had geen interesse.
De Oostenrijkse keizer hield zich niet bezig met het alledaagse bestuur van de Oostenrijkse Nederlanden. Hiervoor stelde hij een landvoogd aan. Tussen 1714 en 1719 wist deze landvoogd nog enkele kleinere gebieden te veroveren. Onder het Oostenrijks bewind kwam de Verlichting naar de Zuidelijke Nederlanden. Dit kwam vooral in de vorm van:
- Een centraal bestuur met centrale instellingen.
- Het stimuleren van wetenschap, landbouw, handel en kunst.
- Het ontwikkelen van het eerste onderwijssysteem.
- Het bestrijden van analfabetisme.
- Het ontstaan van godsdienstvrijheid.
- Het ontstaan van een scheiding tussen kerk en staat en een einde voor de speciale rechten van de geestelijkheid.
In het begin deden de Oostenrijkse keizers deze hervormingen geleidelijk en voorzichtig. De laatste Oostenrijkse keizer, Jozef II, voerde de hervormingen in een hoog tempo door.
Brabantse Omwenteling
Oostenrijkse Restauratie
Einde
Bestuurlijke indeling
De Oostenrijkse Nederlanden waren onderverdeeld in verschillende gewesten en andere gebieden: