Amazië: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (clean up)
 
Regel 3: Regel 3:
  
 
== Pangea ==
 
== Pangea ==
Pangea bestond ongeveer 250 miljoen jaar geleden. Abraham Ortelius was een kaartenmaker. Hij vond dat de continenten als [[Puzzel|puzzelstukjes]] in elkaar leken te passen. Wanneer je kijkt naar [[Zuid-Amerika]], lijkt dat zo tegen [[Afrika]] aan te passen. Dat bedacht hij al in 1570. Uiteindelijk is pas in het begin van de 20e eeuw bewezen Pangea echt bestaan heeft. Ze hebben zelfs ontdekt dat er ooit voor Pangea nog meer supercontinenten zijn geweest. Bijvoorbeeld Rodinia.
+
Pangea bestond ongeveer 250 miljoen jaar geleden. Abraham Ortelius was een kaartenmaker. Hij vond dat de continenten als [[puzzel]]stukjes in elkaar leken te passen. Wanneer je kijkt naar [[Zuid-Amerika]], lijkt dat zo tegen [[Afrika]] aan te passen. Dat bedacht hij al in 1570. Uiteindelijk is pas in het begin van de 20e eeuw bewezen Pangea echt bestaan heeft. Ze hebben zelfs ontdekt dat er ooit voor Pangea nog meer supercontinenten zijn geweest. Bijvoorbeeld Rodinia.
  
 
==Ontstaan Amazië ==
 
==Ontstaan Amazië ==
[[Bestand:Plates tect2 nl.svg|miniatuur|300x300px|Dit plaatje laat zien hoe de platen op de aarde bewegen.]]Pangea brak ooit uit elkaar door [[platentektoniek]]. Door die platentektoniek kunnen de [[Continent|continenten]] ook weer naar elkaar toeschuiven. Hoe Amazië in de toekomst gevormd wordt is onderzocht door twee [[Wetenschapper|wetenschappers]] Zij denken dat Amazië rondom de [[noordpool]] gevormd gaat worden. Alle continenten die wij nu kennen, schuiven langzaam naar elkaar richting de noordpool. Behalve, Zuid-Amerika en [[Antarctica]]. De wetenschappers denken dat deze twee continenten op hun plek blijven. Dat komt omdat ze tegengehouden worden door hotspots. Dat zijn plekken op [[Aarde (planeet)|aarde]] waar [[lava]] uit de aarde door de aardkorst komt. Er ontstaat dan een extra stukje korst. Omdat de lava afkoelt. Hierdoor houden die extra stukjes korst Zuid-Amerika en Antarctica tegen.
+
[[Bestand:Plates tect2 nl.svg|miniatuur|300x300px|Dit plaatje laat zien hoe de platen op de aarde bewegen.]]Pangea brak ooit uit elkaar door [[platentektoniek]]. Door die platentektoniek kunnen de [[continent]]en ook weer naar elkaar toeschuiven. Hoe Amazië in de toekomst gevormd wordt is onderzocht door twee [[wetenschapper]]s Zij denken dat Amazië rondom de [[noordpool]] gevormd gaat worden. Alle continenten die wij nu kennen, schuiven langzaam naar elkaar richting de noordpool. Behalve, Zuid-Amerika en [[Antarctica]]. De wetenschappers denken dat deze twee continenten op hun plek blijven. Dat komt omdat ze tegengehouden worden door hotspots. Dat zijn plekken op [[Aarde (planeet)|aarde]] waar [[lava]] uit de aarde door de aardkorst komt. Er ontstaat dan een extra stukje korst. Omdat de lava afkoelt. Hierdoor houden die extra stukjes korst Zuid-Amerika en Antarctica tegen.
  
 
Hier een overzicht van hoe de continenten naar elkaar toe bewegen:
 
Hier een overzicht van hoe de continenten naar elkaar toe bewegen:
* De Australische plaat beweegt naar het [[Noord|noorden]]. Het gaat botsen tegen [[Eurazië]].
+
* De Australische plaat beweegt naar het [[noord]]en. Het gaat botsen tegen [[Eurazië]].
* De Pacifische plaat verdwijnt. Dus de [[Grote Oceaan|Pacifische oceaan]] waarschijnlijk ook. Want de Antarctische plaat duurt aan de onderkant de Pacifische plaat omhoog. Aan de bovenkant verdwijnt de plaat de aardkorst in. Dat zijn [[Subductie|subductiezones]]. Daar zijn heel veel [[Vulkaan|vulkanen]].
+
* De Pacifische plaat verdwijnt. Dus de [[Grote Oceaan|Pacifische oceaan]] waarschijnlijk ook. Want de Antarctische plaat duurt aan de onderkant de Pacifische plaat omhoog. Aan de bovenkant verdwijnt de plaat de aardkorst in. Dat zijn [[subductie]]zones. Daar zijn heel veel [[Vulkaan|vulkanen]].
 
* De [[Afrikaanse plaat]] beweegt ook noordelijk. Het gaat botsen tegen Eurazië.
 
* De [[Afrikaanse plaat]] beweegt ook noordelijk. Het gaat botsen tegen Eurazië.
 
* De [[Euraziatische plaat]] en de Noord-Amerikaanse plaat bewegen uit elkaar. Hierdoor wordt de [[Atlantische Oceaan]] groter. Hierdoor botsen Eurazië en [[Noord-Amerika]] aan de andere kant van de wereld weer tegen elkaar aan.  
 
* De [[Euraziatische plaat]] en de Noord-Amerikaanse plaat bewegen uit elkaar. Hierdoor wordt de [[Atlantische Oceaan]] groter. Hierdoor botsen Eurazië en [[Noord-Amerika]] aan de andere kant van de wereld weer tegen elkaar aan.  
Regel 16: Regel 16:
  
 
=== Plaatbewegingen ===
 
=== Plaatbewegingen ===
[[Bestand:Bridge across continents iceland.jpg|miniatuur|200x200px|De divergente plaatgrens op IJsland zorgt voor een scheur in het landschap. De brug laat je eroverheen lopen. ]]
+
[[Bestand:Bridge across continents iceland.jpg|miniatuur|200x200px|De divergente plaatgrens op IJsland zorgt voor een scheur in het landschap. De brug laat je eroverheen lopen.]]
 
De platentektoniek gaat over bewegingen van platen. De platen kunnen [[Transforme plaatgrens|transform]] (langs elkaar) bewegen. Ze kunnen ook [[Divergente plaatgrens|divergent]] (uit elkaar/van elkaar af) bewegen. Als laatste kunnen ze ook nog naar elkaar toe bewegen. Dat heet [[Convergente plaatgrens|convergent]].  
 
De platentektoniek gaat over bewegingen van platen. De platen kunnen [[Transforme plaatgrens|transform]] (langs elkaar) bewegen. Ze kunnen ook [[Divergente plaatgrens|divergent]] (uit elkaar/van elkaar af) bewegen. Als laatste kunnen ze ook nog naar elkaar toe bewegen. Dat heet [[Convergente plaatgrens|convergent]].  
  

Huidige versie van 5 mei 2020 om 15:44

Hier zie je hoe Pangea ooit in stukjes brak. Je ziet hoe de aarde er nu uitziet.

Amazië is een toekomstig supercontinent. Het is niet zeker of het supercontinent ook echt gevormd wordt. Pangea Ultima is een andere optie als toekomstig supercontinent. Als Amazië er ooit komt duurt dat nog wel 250 miljoen jaar. Vroeger was er ook een supercontinent, dat heette Pangea.

Pangea

Pangea bestond ongeveer 250 miljoen jaar geleden. Abraham Ortelius was een kaartenmaker. Hij vond dat de continenten als puzzelstukjes in elkaar leken te passen. Wanneer je kijkt naar Zuid-Amerika, lijkt dat zo tegen Afrika aan te passen. Dat bedacht hij al in 1570. Uiteindelijk is pas in het begin van de 20e eeuw bewezen Pangea echt bestaan heeft. Ze hebben zelfs ontdekt dat er ooit voor Pangea nog meer supercontinenten zijn geweest. Bijvoorbeeld Rodinia.

Ontstaan Amazië

Dit plaatje laat zien hoe de platen op de aarde bewegen.

Pangea brak ooit uit elkaar door platentektoniek. Door die platentektoniek kunnen de continenten ook weer naar elkaar toeschuiven. Hoe Amazië in de toekomst gevormd wordt is onderzocht door twee wetenschappers Zij denken dat Amazië rondom de noordpool gevormd gaat worden. Alle continenten die wij nu kennen, schuiven langzaam naar elkaar richting de noordpool. Behalve, Zuid-Amerika en Antarctica. De wetenschappers denken dat deze twee continenten op hun plek blijven. Dat komt omdat ze tegengehouden worden door hotspots. Dat zijn plekken op aarde waar lava uit de aarde door de aardkorst komt. Er ontstaat dan een extra stukje korst. Omdat de lava afkoelt. Hierdoor houden die extra stukjes korst Zuid-Amerika en Antarctica tegen.

Hier een overzicht van hoe de continenten naar elkaar toe bewegen:

  • De Australische plaat beweegt naar het noorden. Het gaat botsen tegen Eurazië.
  • De Pacifische plaat verdwijnt. Dus de Pacifische oceaan waarschijnlijk ook. Want de Antarctische plaat duurt aan de onderkant de Pacifische plaat omhoog. Aan de bovenkant verdwijnt de plaat de aardkorst in. Dat zijn subductiezones. Daar zijn heel veel vulkanen.
  • De Afrikaanse plaat beweegt ook noordelijk. Het gaat botsen tegen Eurazië.
  • De Euraziatische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat bewegen uit elkaar. Hierdoor wordt de Atlantische Oceaan groter. Hierdoor botsen Eurazië en Noord-Amerika aan de andere kant van de wereld weer tegen elkaar aan.
  • Hierdoor krijgen we dus een supercontinent. Dat bestaat uit Noord-Amerika, Eurazië, Afrika en Australië.

Plaatbewegingen

De divergente plaatgrens op IJsland zorgt voor een scheur in het landschap. De brug laat je eroverheen lopen.

De platentektoniek gaat over bewegingen van platen. De platen kunnen transform (langs elkaar) bewegen. Ze kunnen ook divergent (uit elkaar/van elkaar af) bewegen. Als laatste kunnen ze ook nog naar elkaar toe bewegen. Dat heet convergent.

Wist je dat?

Er een plek op de aarde is waar je in het echt kan zien dat de aarde uit elkaar schuift. Er is een divergente plaatgrens midden op IJsland. Er zit daar een scheur die elk jaar steeds groter wordt! Zo'n plek heet een mid-oceanische rug.

Klimaat

Het klimaat heeft geen invloed op de platentektoniek. Maar het ontstaan van een supercontinent heeft wel invloed op het klimaat. Wat voor klimaat zal er zijn op Amazië? Ze denken dat het klimaat heel extreem wordt. Omdat het een heel groot landschap is, ligt een groot deel van het land ver van zee. Omdat het ver van zee ligt, is er geen vochtige lucht. Hierdoor zal het weinig regenen. Het zal een droog koud gebied zijn. Alleen aan de kust zal meer ruimte zijn voor begroeiing. Omdat het daar meer zal regenen. Dat heeft te maken met de waterkringloop. In de zomers kan het warm worden en in de winters erg koud. Het klimaat op een groot continent noem je ook wel een continentaal klimaat, of landklimaat. Grote delen van Rusland en Noord-Amerika hebben een landklimaat. In de winter is het dus heel koud en in de zomer warm. Het is er vaak ook droog. Maar niet altijd is het overal warm. Omdat het noordelijk ligt is het zomers ook niet erg warm. In Rusland bestaat zelfs permafrost. Dat is een laag grond die altijd bevroren blijft. In toekomstig Amazië zal het op de meest noordelijke delen ook in de winter niet heel warm worden.

Bronnenlijst

Peters, A., & Westerveen, F. (2015). Actieve aarde. In Peters, A., & Westerveen, F., Geowijzer. (121-133). Groningen/Houten: Noordhoff Uitgever B.V. 

Wesselingh, F. (datum onbekend). Perm. Opgehaald op 23 oktober 2018 van http://www.geologievannederland.nl/tijd/reconstructies-tijdvakken/perm

De Australische plaat. (26 januari 2006). Opgehaald op 24 oktober 2018 van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Australische_Plaat#/media/File:Plates_tect2_nl.svg

Yoshida, M., & Santosh, M. (2011). Future supercontinent assembled in the Northern   Hemisphere. Terra Nova23, 333–338.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amazië&oldid=612576"