Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Divergente plaatgrens

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Een divergente plaatgrens heeft dit breukgebergte veroorzaakt

Een divergente plaatgrens is een grens tussen twee platen die uitelkaar drijven. Dit gebeurd vaak op zee, maar er zijn ook plekken waar dit op het land gebeurd. Op divergente plaatgrenzen komen zowel aardbevingen als vulkanisme voor, alleen zijn deze veel zwakker dan bij andere plaatgrenzen.

Op zee is er bijvoorbeeld een divergente plaatgrens op het midden van de Atlantische Oceaan. De twee platen drijven uitelkaar, waarbij er magma omhoog komt. Dit magma komt vrij rustig naar buiten en daarvoor zijn vulkaan die daar ontstaan vaak schildvulkanen. Het vulkanisme dat daarvoor komt wordt effusief genoemd. Het magma stolt echter door het zeewater en vormt een gesteente genaamd basalt. De oceanische korst is van dit zware, zwarte materiaal gemaakt. Op een divergente plaatgrens wordt nieuwe korst aangemaakt, die bij een convergente plaatgrens weer wordt afgebroken.

Op land kunnen ook divergente plaatgrenzen voorkomen, zoals in Afrika. Hierdoor ontstaat twee heuvels (horsten) waarbij het middelste gedeelte (de slenk) naar beneden zakt. Zo'n gebergte heet een breukgebergte en kan zich op den duur met water vullen en in een meer veranderen.

Lees ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Divergente_plaatgrens&oldid=516187"