Convergente plaatgrens

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De convergente plaatgrens tussen twee continentale platen van ongelijk gewicht. De linkse plaat is zwaarder dan de rechtse plaat.

Een convergente plaatgrens is een grens tussen twee platen die op elkaar botsen. Langs de platen komen (zware) aardbevingen en vulkanisme voor.

Er zijn twee dingen mogelijk langs een convergente plaatgrens:

  • De ene plaat duikt onder de ander; als de twee platen een ongelijk gewicht hebben, zal de zware plaat altijd onder de lichte plaat duiken. Dit komt veel voor bij de zwaardere oceanische korst en de lichtere continentale korst. Maar ook tussen jonge en oude platen kan dit voorkomen; een oude plaat is altijd zwaarder als een lichte plaat. Een voorbeeld waar dit voorkomt is het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
  • De twee platen botsen; dit gebeurd als de platen een gelijk gewicht hebben. In dit geval zijn de platen meestal hetzelfde qua gewicht en ontstaan er gebergten. Deze gebergten noemen we plooiingsgebergten. Een voorbeeld waar dit voorbeeld is de Himalaya in Azië.

Lees ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Convergente_plaatgrens&oldid=686954"