Breukgebergte

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een breukgebergte. De verhoging links en rechts (waar de burg op staat) zijn de horst. De slenk is het gedeelte waar de brug overheen hangt.

Een breukgebergte is een gebergte dat ontstaat op een divergente plaatgrens op het land. Dit is een plek waar twee aardplaten uit elkaar bewegen.

Een breukgebergte ontstaat als volgt. De twee platen bewegen uitelkaar, waardoor het stuk tussen de twee platen zakt. Dit stuk kan op een geef moment zo erg zakken dat het zich vult met water. Doordat de twee platen niet zakken, ontstaan er een heuvel aan weerszijde. Deze twee heuvels worden de horsten genoemd. Het middelste gedeelte dat zakt heet de slenk.

Er zijn een paar voorbeelden van breukgebergte. Het bekendste voorbeeld is in Oost-Afrika. Hier zie je dat de hoorn van Afrika zich sneller oostwaarts beweegt dan de rest van Afrika. Hierdoor wordt ontstaat een breukgebergte. Dit zie doordat verschillende lange meren in een half rondje door het midden van Afrika lopen, zoals het Victoriameer en het Malawimeer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Breukgebergte&oldid=516188"