Tokio: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 24: Regel 24:
 
[[Afbeelding:Skyscrapers of Shinjuku 2009 January.jpg|300px]]
 
[[Afbeelding:Skyscrapers of Shinjuku 2009 January.jpg|300px]]
 
|}
 
|}
'''Tokio''' ([[Japans]]: 東京/''Tōkyō'', betekent "oostelijke [[hoofdstad]]"), ook wel als Tokyo gespeld, is de hoofdstad van het Oost-Aziatische land [[Japan]]. Tokio ligt in het midden-oosten van het eiland Honshu. Het prefectuur Tokio behoort tot één van de 47 Japanse prefecturen, hoewel het prefectuur officieel Metropool Tokio wordt genoemd. Tokio is een centrum van economie, financiën, politiek, educatie en cultuur. Ook heeft deze stad de grootste concentratie van banken, bedrijven, hoofdkantoren, universiteiten, musea, theaters en winkels van Japan. Tokio wordt verdeeld in 23 speciale wijken, 26 steden, 1 district en 4 subprefecturen. De 23 speciale wijken nemen één derde van de oppervlakte van het prefectuur. Er wonen maar liefst ca. 8.775.000 mensen hier. [[Groot-Tokio]], de agglomeratie van Tokio, bevat ongeveer 36.500.000 inwoners en onder andere de steden Tokio, [[Yokohama]], [[Kawasaki]], [[Saitama]] en [[Chiba]]. Deze agglomeratie is de grootste en meest dichtbevolkte agglomeratie ter wereld.  
+
'''Tokio''' ([[Japans]]: 東京/''Tōkyō'', betekent "oostelijke [[hoofdstad]]"), ook wel als Tokyo gespeld, is de hoofdstad van het Oost-Aziatische land [[Japan]]. Tokio ligt in het midden-oosten van het eiland Honshu. Het prefectuur Tokio behoort tot één van de 47 Japanse prefecturen, hoewel het prefectuur officieel Metropool Tokio wordt genoemd. Tokio is een centrum van economie, financiën, politiek, educatie en cultuur. Ook heeft deze stad de grootste concentratie van banken, bedrijven, hoofdkantoren, universiteiten, musea, theaters en winkels van Japan. Tokio wordt verdeeld in 23 speciale wijken, 26 steden, 1 district en 4 subprefecturen. De 23 speciale wijken nemen één derde van de oppervlakte van het prefectuur. Er wonen maar liefst ca. 8.775.000 mensen hier. [[Groot-Tokio]], de agglomeratie van Tokio, bevat ongeveer 36.500.000 inwoners en onder andere de steden Tokio, [[Yokohama]], [[Kawasaki]], [[Saitama]] en [[Chiba]]. Deze agglomeratie is de grootste en meest dichtbevolkte agglomeratie ter wereld. Tokio wordt samen met [[New York City]] en [[Londen]] beschouwd als de 3 meest belangrijke wereldsteden en economische steden van de hele wereld. Tokio is één van de duurste steden op de wereld en ook één van de meest leefbare van allemaal. Het keizerlijke paleis en de zetels van de regering zijn geheel in Tokio gevestigd.  
  
 +
== Geschiedenis ==
 +
 +
Op de plek waar nu Tokio ligt lag vroeger een klein vissersdorpje. Dit vissersdorpje stond bekend onder de naam Edo. In 1457 werd het [[Edo Kasteel]] gebouwd door [[Ota Dokan]]. Het vissersdorpje werd een grote stad, toen [[Tokugawa Ieyasu]] shogun werd in het jaar [[1603]]. Vanaf toen was Edo ''de facto'' de Japanse hoofdstad. Tijdens de daaropvolgende Edo-periode groeide Edo uit tot één van 's werelds grootste steden met een bevolking van boven de miljoen door de 18e eeuw. Edo was niet de keizerlijke hoofdstad van het land. In [[Kioto]] was namelijk het keizerlijke paleis gevestigd. In 1869 werd het keizerlijke paleis verplaatst naar Tokio toe door keizer [[Meiji]]. Edo werd een belangrijk handelscentrum en het voormalige Edo Kasteel werd nu veranderd in het Keizerlijke Paleis. De naam van de stad werd door Meiji veranderd in Tokio. In de 20e eeuw leed Japan aan twee erge rampen. De eerste was de grote [[Kanto]]-aardbeving in [[1923]] met een kracht van 8,2 op de [[schaal van Richter]]. Deze gebeurtenis heeft voor meer dan 140.000 slachtoffers gezorgd. De opbouw van deze ramp was nog niet voltooid, of Japan ging al meedoen met de [[Tweede Wereldoorlog]]. Aan het eind van de oorlog werd Tokio flink gebombardeerd. De helft van de stad werd verwoest en er was een overvloed van slachtoffers. Het totaal aantal slachtoffers overtrof zelfs het aantal slachtoffers bij de atoombommen op [[Nagasaki]] en [[Hiroshima]]. Het aantal inwoners van Tokio was flink verlaagd en zelfs de helft geworden van de bevolking voor de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog begon men weer aan de opbouw van Tokio. Geheel de stad werd herbouwd. De stad werd weer tentoongesteld op de [[Olympische Spelen]] van [[1964]]. Dit was ook de allereerste Olympische Spelen georganiseerd in [[Azië]]. Eigenlijk moesten de spelen in 1944 georganiseerd worden, maar dit ging niet door vanwege de Tweede Wereldoorlog. De Spelen werden dus afgelast en 20 jaar later pas uitgevoerd. In de jaren '70 werd er flink gewerkt aan hoogbouw in de stad en de luchthaven Narita. Dit zorgde ervoor dat de bevolking ging stijgen naar 11 miljoen (grootstedelijk gebied). De Metro van Tokio werd één van de meest drukste [[metro]]stelsels van de hele wereld. Er kwamen steeds maar meer en meer wonen in het gebied. Het liep langzamerhand niet goed en kwam er erg veel vervuiling in de stad door de te grote bevolkingsdichtheid, technologie en nog veel meer. In 1976 werd de in die tijd allerstrengste milieuwetgeving op de wereld toegepast in Tokio om de stad te kunnen redden. Een hoop van de smog uit die tijd is vertrokken uit de stad en kan er vanaf de hoogste gebouwen gelukkig eindelijk weer de wereldberoemde vulkaan [[Fuji]] gezien worden.
  
  

Versie van 2 jul 2011 18:51

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Nin10do is hiermee bezig
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Tokio/Tokyo

东京都

Tōkyō-to

Kaart van Tokio

Location TokyoJapan.jpg

Aantal inwoners: 13.157.428 inwoners (2011)
Oppervlakte: 2.187 km²
Gouverneur: Shintaro Ishihara
Prefectuur: Tokio
Wolkenkrabbers in Tokio

Skyscrapers of Shinjuku 2009 January.jpg

Tokio (Japans: 東京/Tōkyō, betekent "oostelijke hoofdstad"), ook wel als Tokyo gespeld, is de hoofdstad van het Oost-Aziatische land Japan. Tokio ligt in het midden-oosten van het eiland Honshu. Het prefectuur Tokio behoort tot één van de 47 Japanse prefecturen, hoewel het prefectuur officieel Metropool Tokio wordt genoemd. Tokio is een centrum van economie, financiën, politiek, educatie en cultuur. Ook heeft deze stad de grootste concentratie van banken, bedrijven, hoofdkantoren, universiteiten, musea, theaters en winkels van Japan. Tokio wordt verdeeld in 23 speciale wijken, 26 steden, 1 district en 4 subprefecturen. De 23 speciale wijken nemen één derde van de oppervlakte van het prefectuur. Er wonen maar liefst ca. 8.775.000 mensen hier. Groot-Tokio, de agglomeratie van Tokio, bevat ongeveer 36.500.000 inwoners en onder andere de steden Tokio, Yokohama, Kawasaki, Saitama en Chiba. Deze agglomeratie is de grootste en meest dichtbevolkte agglomeratie ter wereld. Tokio wordt samen met New York City en Londen beschouwd als de 3 meest belangrijke wereldsteden en economische steden van de hele wereld. Tokio is één van de duurste steden op de wereld en ook één van de meest leefbare van allemaal. Het keizerlijke paleis en de zetels van de regering zijn geheel in Tokio gevestigd.

Geschiedenis

Op de plek waar nu Tokio ligt lag vroeger een klein vissersdorpje. Dit vissersdorpje stond bekend onder de naam Edo. In 1457 werd het Edo Kasteel gebouwd door Ota Dokan. Het vissersdorpje werd een grote stad, toen Tokugawa Ieyasu shogun werd in het jaar 1603. Vanaf toen was Edo de facto de Japanse hoofdstad. Tijdens de daaropvolgende Edo-periode groeide Edo uit tot één van 's werelds grootste steden met een bevolking van boven de miljoen door de 18e eeuw. Edo was niet de keizerlijke hoofdstad van het land. In Kioto was namelijk het keizerlijke paleis gevestigd. In 1869 werd het keizerlijke paleis verplaatst naar Tokio toe door keizer Meiji. Edo werd een belangrijk handelscentrum en het voormalige Edo Kasteel werd nu veranderd in het Keizerlijke Paleis. De naam van de stad werd door Meiji veranderd in Tokio. In de 20e eeuw leed Japan aan twee erge rampen. De eerste was de grote Kanto-aardbeving in 1923 met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Deze gebeurtenis heeft voor meer dan 140.000 slachtoffers gezorgd. De opbouw van deze ramp was nog niet voltooid, of Japan ging al meedoen met de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van de oorlog werd Tokio flink gebombardeerd. De helft van de stad werd verwoest en er was een overvloed van slachtoffers. Het totaal aantal slachtoffers overtrof zelfs het aantal slachtoffers bij de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima. Het aantal inwoners van Tokio was flink verlaagd en zelfs de helft geworden van de bevolking voor de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog begon men weer aan de opbouw van Tokio. Geheel de stad werd herbouwd. De stad werd weer tentoongesteld op de Olympische Spelen van 1964. Dit was ook de allereerste Olympische Spelen georganiseerd in Azië. Eigenlijk moesten de spelen in 1944 georganiseerd worden, maar dit ging niet door vanwege de Tweede Wereldoorlog. De Spelen werden dus afgelast en 20 jaar later pas uitgevoerd. In de jaren '70 werd er flink gewerkt aan hoogbouw in de stad en de luchthaven Narita. Dit zorgde ervoor dat de bevolking ging stijgen naar 11 miljoen (grootstedelijk gebied). De Metro van Tokio werd één van de meest drukste metrostelsels van de hele wereld. Er kwamen steeds maar meer en meer wonen in het gebied. Het liep langzamerhand niet goed en kwam er erg veel vervuiling in de stad door de te grote bevolkingsdichtheid, technologie en nog veel meer. In 1976 werd de in die tijd allerstrengste milieuwetgeving op de wereld toegepast in Tokio om de stad te kunnen redden. Een hoop van de smog uit die tijd is vertrokken uit de stad en kan er vanaf de hoogste gebouwen gelukkig eindelijk weer de wereldberoemde vulkaan Fuji gezien worden.



Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tokio&oldid=192441"