Willem V van Oranje-Nassau

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem V circa 1770

Willem V van Oranje-Nassau (8 maart 1748 - 9 april 1806) was de laatste Nederlandse stadhouder en de vader van Willem I. Willem I zou later koning van Nederland worden. Willem V is bekend vanwege zijn betrokkenheid in de patriottentijd. De patriotten kwamen in opstand tegen Willem V.

Stadhouder

Willem V volgde zijn vader Willem IV van Oranje Nassau op als Erfstadhouder van der Verenigde Nederlanden. Dat betekende dat hij de baas was van Nederland. Hij had heel veel meer macht dan dat hij zou moeten hebben. Hij regeerde het land vanuit Den Haag. De Franse regering, aan de macht gekomen in de Franse Revolutie, verklaarde hem in 1793 de oorlog. Willem V gaf de Fransen bijna alles wat ze wilden hebben. Het volk was niet blij met Willem V. Ze vonden hem een slecht bestuurder. Het volk wilde het land besturen. De mensen die in opstand kwamen tegen Willem V noemen we de patriotten.

Opstand

Door de Franse Revolutie zagen de mensen in Nederland dat je succesvol tegen de bazen van het land in verzet kon komen. Willem V vluchtte uit Den Haag weg. Zijn vrouw, Wilhelmina van Pruisen, was de zus van de koning van Pruisen. Zij vroeg hem om hulp met de patriotten. Er kwam een leger uit Pruisen om de patriotten weg te jagen. De patriotten vluchtten hierdoor naar Frankrijk.

Het Fransen waren zo blij met de vrijheid na de revolutie dat ze ervan overtuigd waren dat ze ook andere landen moesten bevrijden. Daarom besloot Frankrijk, nadat de patriotten waren weg gejaagd, Nederland binnen te vallen. Willem V vluchtte naar Engeland. De Fransen gaven de patriotten de macht.

De patriotten stichtten toen de Bataafse Republiek in 1795.

Na 1795

In Engeland probeerde Willem V ervoor te zorgen dat zijn bezittingen in Engelse handen kwamen. Hij wilde er ook voor zorgen dat de koloniën in Britse handen kwamen. Frankrijk nam alle bezittingen van Willem V in en herverdeelde de koloniën. Uiteindelijk probeerde hij nog met Engelse en Russische hulp Nederland terug te veroveren. Dit mislukte. Daarna verstigde hij zich in Duitsland. Hij erkende uiteindelijk de Bataafse Republiek en deed afstand van zijn privileges. Hierdoor was hij geen stadhouder meer. In 1806 overleed hij.

Kinderen

Willem V kreeg 5 kinderen. De beroemdste is Willem I. Dit werd na de tijd van Napoleon de eerste Nederlandse koning van Nederland. Willem V is dus ook de een verre grootvader van de huidige koning van Nederland: Koning Willem-Alexander.

Twee van zijn kinderen overleden al vroeg na de geboorte.

Zijn andere twee kinderen zijn Louise van Oranje-Nassau en Willem Frederik George van Oranje-Nassau.

Begraven

Willem V ligt in de Nieuwe Kerk in Delft. Daar was nogal wat ophef over. Koningin Wilhelmina wilde daarbij niet aanwezig zijn. Zij vond Willem V een sufferd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willem_V_van_Oranje-Nassau&oldid=597530"