Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Thomas (apostel)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ongelovige Thomas

Thomas of Tomas (betekenis: tweeling, volledige naam: Judas Thomas Didymus) was een van de 12 discipelen van Jezus Christus uit het Nieuwe Testament.

Het verhaal in de Bijbel wil dat toen Jezus 3 dagen na zijn dood weer aan zijn leerlingen verscheen, Thomas in tegenstelling tot de andere apostelen niet wilde geloven dat het werkelijk Jezus was die opgestaan was uit zijn graf. De uitspraak een ongelovige Thomas komt hier vandaan.

Zijn leven tijdens het optreden van Jezus

Thomas komt niet veel voor in de Bijbel. Een van de weinige keren is na de dood van Lazarus. Jezus wilde toen terugkomen naar Judea, de stad waar de Joden hem daarvoor nog wilden stenigen (vermoorden met stenen). Toen zei Thomas: 'Laten ook wij maar gaan, om met hem te sterven.' Later komt hij weer voor in het verslag van het Laatste Avondmaal. Jezus vertelde dat hij een plek voor zijn apostelen zou klaarmaken en dan zou terugkeren. Tot slot zei Hij: 'Jullie kennen de weg naar waar ik heen ga.' Thomas reageerde hierop met: 'Wij weten niet eens waar U naar toe gaat, Heer, hoe zouden we dan de weg daarheen kunnen weten?' 'Ik ben de weg , de waarheid van het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij.' antwoordde Jezus.

Het bekendste moment van Thomas was wanneer hij niet geloofde dat Jezus opgestaan was. Hij zei: "Alleen als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn vingers kan voelen, en als ik mijn hand in zijn zij kan leggen, zal ik het geloven." Later verscheen Jezus weer en liet Thomas zijn wonden zien. Hij zei: 'Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen, en leg je hand in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof.' Hierop zei Thomas: 'Mijn Heer, mijn God!' Waarop Jezus weer sprak: 'Omdat je me gezien hebt, geloof je. Gelukkig zijn zij die niet zien en toch geloven.'

Het latere leven van Thomas

Jacob de Voragine's Legenda Aura (13e eeuw) geeft de bevestiging op het verhaal van Thomas als ongelovige apostel. Toen Maria stierf, legden de discipelen haar in haar graf om daarna een tenhemelopneming mee te maken. Volgens De Varogine was Thomas deze keer ook afwezig en geloofde weer niets van wat de anderen zeiden. Pas toen Maria's gordel uit de hemel kwam vallen, besefte hij dat zij daar met ziel en lichaam was opgenomen.

Het einde

Later zou Thomas naar Azië (India) getrokken zijn en daar de mensen hebben bekeerd tot het christendom en zelfs de koning van het boeddhistische Kushan rijk hebben ontmoet. Hier zou hij ook zijn gestorven. De gevolgen van deze evangelistie zijn volgens de traditie de huidige Thomaschristenen in die gebieden. Thomas' volgelingen zouden later naar Edessa in Syrië zijn gestuurd en nog later via Griekenland (Chios) in Ortona (Italië) zijn beland. Volgens de overlevering ligt zijn lichaam nog steeds in de kathedraal daar. (Sint-Thomas kathedraal)

Enkele pagina's uit het gevonden Thomas evangelie

Het Thomas-evangelie

In de Bijbel staan 4 evangelien. Deze evangeliën zijn geschreven in de eerste eeuw en zijn deels uit de eerste hand. Toen het christendom in de tweede en de derde eeuw groeide, kwamen er meerdere evangeliën. Deze werden als onvoldoende betrouwbaar gezien en kwamen daarom niet in het Nieuwe Testament. Het evangelie van Thomas, echter, heeft zoveel gelijkenissen met de bekende evangeliën, dat ze soms wordt beschouwd als het vijfde evangelie. Het is een verzameling losse uitspraken van Jezus, zonder dat er een verhaal inzit. Er staat ook niets over Pasen of over de geboorte van Jezus. Omdat dit Thomas-evangelie pas in 1947 is ontdekt, beschouwen velen het als een bevestiging van de bekende evangeliën.

Wetenswaardigheden

Samenvatting gegevens

  • Geboren: Onbekend
  • Gestorven: 3 juli 72 na Christus te Chennai, India
  • Schrijn: Sint-Thomas kathedraal, Ortona
  • Naamdag: 3 juli, 6 oktober, zondag na Pasen en 30 juni
  • Patroonheilige voor: Sri Lanka, Oost-Indië, India, Pakistan, Portugal, Goa, Urbino, Parma, Riga, Vaticaanstad, architecten, landmeters, timmerlieden, steenhouwers, theologen en blinden

Videoclip

Externe links

Thomas op Wikipedia Verdere info over het Christendom

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thomas_(apostel)&oldid=559410"