Storm van 3 januari 2018

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op 3 januari 2018 woedde er een zware storm over België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kreeg de storm de naam Eleanor en in Duitsland werd de storm Burglind genoemd. Bij deze storm werden uitzonderlijk zware windstoten gemeten. Frankrijk werd tot nu toe het zwaarst getroffen door de storm, doordat er bij 200.000 huizen de stroom uitviel en er 1 dode en 9 gewonden vielen, waarvan er 4 ernstig gewond raakten.

Gevolgen

Stormschade in Marchiennes, Frankrijk.

Frankrijk

Op de avond van 2 januari kwam storm Eleanor aan bij de Franse kust. Het was in een maand tijd de vierde storm die Frankrijk trof. Volgens het bedrijf Enedis, de grootste ondernemer van het energienetwerk in Frankrijk, was bij 200.000 huizen een dag later als gevolg van de storm de stroom uitgevallen. De meeste meldingen van stroomuitval kwamen uit Normandië, Picardië, Lotharingen, Ile-de-France, Champagne-Ardenne en Nord-Pas-de-Calais. De zwaarste windstoot was 147 km/u en werd gemeten in het Noord-Franse Épinoy.

In Haute-Savoie overleed een 20-jarige vrouw die aan het skiën was door een boom die omviel als gevolg van de storm.

Verenigd Koninkrijk

Door stroomuitval en omgewaaide bomen ontstonden er grote vertragingen bij de Londense metro. Bij de noordkust van Cornwall werden mensen opgeroepen om te helpen met het neerleggen van zandzakken, omdat op sommige plaatsen langs de kust golven van 9 meter hoog werden waargenomen. Volgens het Met Office werd de zwaarste windstoot van Groot-Brittannië gemeten op Great Dun Fell, de tweede hoogste berg van het Penninisch Gebergte in Engeland. De zwaarste windstoot had daar een kracht van 161 km/u.

In Wales raakte een persoon gewond doordat er een boom op zijn auto viel.

Nederland

Hoogwater in het Hessense Marburg, Duitsland.

Op 3 januari werd er om 11:00 uur 's ochtends code oranje afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Flevoland en de Waddeneilanden. Op veel plaatsen in het land richtte de storm veel schade aan, zoals in Berkel en Rodenrijs waar de gevel van een een nieuw huis afbrak. In Urk sloeg de replica van de Ark van Noach op drift en ramde daarbij enkele zeilboten in de haven. In Zierikzee brak de pinakel van de Sint-Lievensmonstertoren af als gevolg van de harde wind.

Voor het eerst in de geschiedenis werden de Algerakering, Oosterscheldekering, Hartelkering, Maeslantkering en Ramspolkering tegelijk gesloten. Het was nog nooit eerder voorgekomen dat alle vijf de grote stormvloedkeringen tegelijk dichtgingen. Bovendien was het voor de Maeslantkering de eerste keer sinds 2007 dat deze werd gesloten.

De zwaarste windstoot van Nederland werd om 02:50 uur 's nachts in Vlissingen gemeten, met een kracht van 141 kilometer per uur. De zwaarste windstoot landinwaarts had een kracht van 122 km/u en werd bij Geldermalsen gemeten. Op de Waddeneilanden werd de zwaarste windstoot in het westen van Vlieland gemeten, daar had de zwaarte windstoot een kracht van 124 km/u.

Voor fotografen was de storm en het slechte weer aanleiding voor het maken van vele mooie foto's.

Duitsland

In Noord-Rijnland-Westfalen, Hessen en Rijnland-Palts ontstonden veel lange file's door omgewaaide bomen en zware regenval. Vooral het treinverkeer werd in Duitsland getroffen door de storm, zo ontspoorde in Münsterland een regionale trein nadat hij tegen een omgevallen boom was gebotst. Ook in Aken werd het treinverkeer zwaar getroffen, de treinen op van Keulen naar Bonn, Aken, Koblenz en Niederlahnstein reden niet meer en ook van Aken naar Krefeld en van Kaiserslautern naar Ludwigshafen werden de treinen stopgezet door Deutsche Bahn. In Noord-Rijnland-Westfalen werden de brandweer en politie regelmatig opgeroepen.

België

In België zorgde de storm voor niet veel schade. Er kwamen vooral veel meldingen van omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen binnen bij de hulpdiensten in België. De meeste schade werd in het Limburgse Borgloon en Tongeren aangericht. Tussen Mechelen en Leuven konden er twee uur lang geen treinen rijden door omgewaaide bomen op het spoor in Boortmeerbeek. De zwaarste windstoot van België had een kracht van 126 km/u en werd in Florennes, provincie Namen, gemeten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Storm_van_3_januari_2018&oldid=509580"