Hartelkering

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hartelkering

Spijkenisse - Hartelkering gesloten.jpg

Waterbouwwerk van de Deltawerken
Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Eiland(en)
Overspant Hartelkanaal
Weg
Bouwperiode 1991-1997
Opening 1997
Lengte
Soort Stormvloedkering
Portaal Portaalicoon Nederland

De Hartelkering is een stormvloedkering, die onderdeel vormt van de Deltawerken. De Hartelkering wordt samen met de Maeslantkering de Europoortkering genoemd. Deze twee werken beschermen een groot gedeelte van Zuid-Holland tegen hoog water, vooral de stad Rotterdam. De Hartelkering ligt in het Hartelkanaal in de buurt van Spijkenisse.

Tussen 1991 en 1997 werd de Hartelkering gebouwd. Hierdoor is de Hartelkering het jongste Deltawerk. De Hartelkering gebruikt hetzelfde computersysteem als de Maeslantkering. Hierdoor sluiten en openen de twee keringen haast altijd op hetzelfde moment. Veel wordt de Hartelkering overigens niet gebruikt. Elk jaar wordt de Hartlekering samen met Maeslantkering 1 keer getest door te openen en te sluiten. De Hartelkering is pas één keer gesloten geweest voor hoog water, namelijk op 8 november 2007. Toen sloten ook de Maeslantkering en de Oosterscheldekering.

De Hartelkering bestaat uit drie ovale toren. Tussen elke toren zit een schuif. Deze schuif is rond aan beide kant zodat het weerstand tegen het water biedt. De ene schuif is iets langer dat 43 meter, de tweede schuif is 98 meter. Als de schuiven sluiten komen ze drie meter boven NAP uit.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hartelkering&oldid=469753"