Volkerakdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volkerakdam

Hellegatsplein.jpg

Waterbouwwerk van de Deltawerken
Provincie North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant/Flag of Zeeland.svg Zeeland/Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Eiland(en) Goeree-Overflakkee, vaste land Noord-Brabant en Hoeksche Waard
Overspant Haringvliet, Volkerak en Hollands Diep
Weg N59 en A29
Bouwperiode
Opening 1969
Lengte
Soort Dam
Portaal Portaalicoon Nederland

De Volkerakdam is een dam die verbinding vormt tussen de drie provincies, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. In plaats van de meeste dam, die lijnvormig zijn, is de Volkerakdam een driepuntige ster. De Volkerakdam is vernoemd naar het Volkerak. Het vormt namelijk een scheiding tussen het Volkerak, het Hollands Diep en het Haringvliet.

De Volkerakdam is het vijfde project van de Deltawerken en opende in 1969. Hiervoor lag er al de zandplaat Hellegat. Vanuit Goeree-Overflakkee werd er eerst een dam gemaakt naar dat eiland. De zandplaat werd kunstmatig tot een eiland omgevormd en vanuit daar werd de rest van de dam gebouwd. Overigens is het stuk vanaf het eiland naar Zuid-Holland geen dam, maar een brug, genaamd de Haringvlietbrug. De Volkerakdam kwam te liggen in de verbinding tussen de Rotterdamse haven en die van Antwerpen. België werd daarom bij de bouw betrokken. Om schepen erdoor te laten werden twee sluizen gebouwd.

Aangezien de N59 en de A29 op het eiland samenkomen, is er het knooppunt Hellegatsplein op het kunstmatige eiland gebouwd.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volkerakdam&oldid=585375"