Haringvlietdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haringvlietdam

Haringvlietdam Northview Freshwaterview Nov2005.jpg

Waterbouwwerk van de Deltawerken
Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Eiland(en) Voorne-PuttenGoeree-Overflakkee
Overspant Haringvliet
Weg N57
Bouwperiode 1958-1970
Opening 15 november 1971
Lengte 5000 meter
Soort Dam
Portaal Portaalicoon Nederland

De Haringvlietdam is een dam die onderdeel is van de Deltawerken. De Haringvlietdam verbindt Goeree-Overflakkee met het vaste land van Zuid-Holland (in de landstreek Voorne-Putten). De Haringvlietdam ligt in de monding van de Haringvliet in de Noordzee. Voor scheepvaart is in het zuiden een sluis gemaakt, de Goereese sluis.

Het maken van de dam had nogal wat voeten in de aarde. In het Haringvliet komen immers de Rijn en de Maas uit, afsluiten ging daardoor niet zomaar. Er werd een complex van spuisluizen gemaakt waar enorme hoeveelheden water doorheen de Noordzee in worden gespoten. Zo komt het water in de Haringvliet niet te hoog te staan.

In de toekomst staat er wat voor de dam op de planning. Men wil in 2018 de dam gedeeltelijk openzetten. Zo komt er zout water bij het zoete water. Dit is goed voor vissen als de zalm en de zeeforel. De hoeveelheid zoet water tast dit nauwelijks aan. In november 2016 werden de spuisluizen Rijksmonument.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Haringvlietdam&oldid=588560"