Brouwersdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brouwersdam

Deltawerken brouwersdam 02.JPG

Waterbouwwerk van de Deltawerken
Provincie Zeeland / Zuid-Holland
Eiland(en) Schouwen-DuivelandGoeree-Overflakkee
Overspant Grevelingen
Weg N57
Bouwperiode 1962 - 1971
Opening 30 maart 1973
Lengte 6000 meter
Soort Stormvloedkering
Portaal Portaalicoon Nederland

De Brouwerdam is een stormvloedkering van de Deltawerken. Het ligt in Zeeland en Zuid-Holland en het is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. De Brouwerdam sluit het Brouwershavense gat af van de Noordzee. Door de Brouwersdam ontstond ook het Grevenlingenmeer.

In 1965 was de Grevenlingendam voltooid. Deze dam verbond Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee met elkaar. Het zuiden van Goeree-Overflakkee kon alleen nog steeds overstromen bij stormvloeden. Om dit te voorkomen werd de Brouwersdam gebouwd. Zes jaar na het begin van de bouw was de Brouwersdam voltooid, in 1971.

Net als bij de andere dammen werden er Caissons bebouwd. Deze gaten in dam zorgen ervoor dat de getijden gewoon door kunnen gaan, maar dat het land niet overstroomd. Bij hoog water worden alle luiken naar beneden getrokken. Mooie voorbeelden van caissons zijn het noordelijkste gat De Kous en het zuidelijkste gat Het Brouwershavense gat.

In 1971 was de dam gereed en 1973 werd hij geopend en reden de eerste auto's er overheen. In 1978 werd er een sluis in de dam gemaakt. Deze heet nu de Brouwersluis. Op de dam staat een jachthaven en een Bungalowpark genaamd Port Zélande. Ook wordt erbij de dam veel gewindsurft en er wordt op de Brouwersdam jaarlijks een concert gegeven: Concert at sea.

Fotogalerij

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brouwersdam&oldid=454219"