Málaga

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Dit artikel gaat over de stad Málaga. Voor het artikel over de provincie, klik hier!
Zicht op Málaga
Locatie van Málaga in Spanje.
Het strand van Málaga
Montes de Málaga

Málaga of Malaga is een grote stad in Andalusië, een landstreek in het zuiden van Spanje, met 568.305 inwoners in het jaar 2009. De stad ligt aan het westelijke deel van de Middellandse Zee. Niet ver hiervandaan ligt de zeestraat de Straat van Gibraltar. Het heeft een hele belangrijke haven.

Málaga wordt beschouwen als de 6e grootste stad van heel Spanje en na Sevilla de grootste stad van Andalusië. De stad ligt aan de belangrijkste toeristische trekpleister van Spanje, namelijk de zeekust van Costa del Sol. Málaga heeft een grote agglomeratie/metropool van meer dan 850.000 inwoners. De stad zelf heeft een oppervlakte van 398 vierkante kilometer en 570.000 inwoners. Het is een oude stad, gesticht door de Feniciërs.

Ooit hoorde het voor lange tijd bij het Romeinse Rijk. Later weer een deel van het Arabische Rijk. Voor de jaren '60 van de vorige eeuw bleef Málaga een klein dorpje, maar vanaf de jaren '60 zette de bevolking van Málaga enorm voort. Tegenwoordig is Málaga een financieel, industrieel, politieke en cultureel centrum.

Toeristen trekken graag naar deze mooie stad toe. Hier zijn prachtige stranden en een oude, klassieke binnenstad. Het eten is ook heerlijk. Jaarlijks komen hier zelfs wel miljoenen aantallen toeristen. Málaga is nu een kandidaat van de Culturele Hoofdstad van Europa in het jaar 2016.

Namen

Zo'n grote stad als Málaga heeft vaak veel namen gehad. Dat is ook zo bij deze stad. De stad werd gesticht als Malaka. Dat betekent letterlijk in het Fenicisch "zout". Veel deskundigen denken ook nog dat het metaal betekent.

Volgens een mythe was er ergens in het gebied waar nu de stad ligt, een prachtige tempel gebouwd ter ere een godin. Die godin heette namelijk Astarte die als de koningin van de hemel werd vereerd. Malacitana werd de naam van de tempel van haar. Verder zijn er nog veel meer namen en betekenissen van Málaga.

Geografie & Klimaat

Geografisch ligt Málaga in het zuiden van Spanje en in het zuidwesten van heel Europa. In het noorden, westen en oosten grenst de stad aan allerlei Spaanse gemeentes. Ten zuiden ligt geen land meer, maar de Middellandse Zee.

Málaga ligt niet aan een gewoon stuk land aan de Middellandse Zee, het ligt aan een speciale baai. Daardoor worden schepen in de haven geschermd als er stormen of orkanen zijn. Bij de stad zijn twee mondingen van rivieren te vinden.

Namelijk die van de rivier de Guadalmedina en de Guadalhorce. De hoogste top in Málaga is Montes de Málaga met ongeveer zo'n 1032 meter hoog. Het landschap van de stad is niet vlak, maar veel heuvelachtig. Málaga's klimaat is lekker warm en mediterraan met veel zon.

Geheel de stad valt binnen het Andalusische Middellandse Zeegebied. Vroeger waren er vaak overstromingen in de stad, maar nu zijn er dijken aangelegd. Soms is het klimaat van Málaga subtropisch en vochtig. De temperatuur die vaak voorkomt hier is 25 graden.

Als het winter is, heeft Málaga een mild klimaat. Dat betekent dat het niet te koud is en ook niet te warm. In de zomer waait er heel veel wind uit de Sahara-woestijn in Marokko naar Málaga toe. Dan is het enorm warm in de stad. De warmte veroorzaakt veel branden of hoge temperaturen.

In de jaren 1978 en 1994 kwam het zelfs voor dat het 44 graden was in Málaga. Regenval is er erg weinig in de stad. Slechts ongeveer zo'n 43 dagen van het jaar regent het in de stad. Die regenbuien zijn vaak in de milde winters van Málaga. Málaga is de tweede zonnigste stad van heel Spanje. De stad is trots op deze eretitel. Daarom komen hier dan ook veel toeristen die hier genieten van de zon.

Natuur

Het klimaat van Málaga is divers en daarom leven er veel planten en dieren in de omgeving van de stad. De meest speciale boom hier is de aleppoden. Er zijn hier zowel mediterrane planten als loofbomen uit gebieden in Europa met een gematigd klimaat. Eiken en populieren komen hier ook voor. Langs de rivier-delta's van de Guadalhorce en de Guadalmedina is veel riet. Er zijn ongeveer 150 verschillende soorten gewervelde dieren die in dit gebied leven. Verder zijn er nog meer aantallen soorten ongewervelde dieren.

Onder andere gekko's, kameleons, hagedissen en slangen komen hier heel erg veel voor. Een nadeel van de omgeving van Málaga is dat er giftige slangen leven. Die kunnen je makkelijk bijten, omdat je bij mooi weer vaak een korte broek en een t-shirt aan hebt. Overal zijn vogels te vinden, zowel in de omgeving als in de binnenstad van Málaga. Duiven en mussen vind je vooral in de binnenstad. De havik, arend, buizerd, uil en de wouw leven leven liever in de omgeving van de stad.

Knaagdieren vormen vaak het voedsel van de roofvogels in het gebied van Málaga. Rioolratten komen voor in de riolering-systemen van de stad of in vieze steegjes. Muizen kun je overal in de stad vinden, ook in de omgeving. Langs de kust vliegen veel meeuwen en ooievaars. Ooievaars zijn schuw voor mensen, maar meeuwen niet. Die zijn het al gewend dat er mensen zitten te zonnen op het prachtige strand van Málaga.

Visserij is een belangrijk onderdeel van de economie in Málaga. Veel verschillende vissen komen in dit gebied voor. In de modderige gebieden komen weekdieren voor. Ansjovis en sardines zijn de belangrijkste soorten vis. De laatste jaren is het milieu enorm verontreinigt in Málaga. Dat komt door de auto's die te veel vieze gassen uitlaten.

Die gassen vormen een soort mist die je smog noemt. Als je smog inademt is dat heel slecht en het is ook slecht voor het milieu. In het jaar 2007 waren er in totaal 125 dagen in Málaga dat er veel smog was. Smog is een vorm van kooldioxide/stikstof. Ook de haven en industrie van Málaga is te modern, dat de stad helemaal vies is van uitlaatgassen en van alles nog wat.

Gelukkig is de omgeving van de stad nog niet zo erg als de stad zelf. Het strand wordt vervuild door het afval van de toeristen. Dat is erg slecht voor het milieu. Soms gaan toeristen tijdens het zwemmen zelfs plassen in het water. Zo hoeven ze geen geld te betalen voor de wc's in de hotels. Natuurlijk is niet heel het strand van Málaga vervuild, maar er zijn wel delen waar het heel vuil is.

Symbolen

De vlag van Málaga
Een kerk in Málaga

Málaga heeft veel symbolen die de stad voorstellen. Een voorbeeld van een symbool van Málaga is een vlag. Die van Málaga is aan de linkerhelft paars en aan de rechterhelft groen. Midden op de vlag staat het wapen van Málaga geschilderd. Het wapen van de stad bevat een villa op een aantal stenen met een haven op de bodem. De zeegolven op het wapen zijn echter zilver.

Málaga heeft een eigen motto: De eerste in gevaar van vrijheid, de zeer edele, de zeer trouwe, de zeer liefdadige, en altijd felle stad Málaga. De kleuren paars en groen op de vlag van Málaga staan patroon voor de Spaanse martelaren Ciriaco y Paula en Virge de la Victoria. In het centrum van Málaga staat een prachtig standbeeld dat symbool staat voor de stad. Het is een beeld van een doodgewone visser. Ansjovis is het symbool van de visserij in de stad.

Geschiedenis

De geschiedenis van Málaga begint bij de stichting door de Feniciërs/Phoeniciërs. Toen heette de stad nog Malaka. Het was één van de meest westelijkste koloniën van het Fenicische Rijk. Hier werd toen een mooie haven gebouwd waar veel handel werd gedreven. Later werden alle delen van het Fenicische Rijk veroverd door de Romeinen, dus ook Málaga. Er werden toen een prachtige Romeinse tempel en een theater gebouwd.

Veel beelden in het theater en de tempel liggen nu in museums. Na honderden jaren later werd Málaga onafhankelijk van de Romeinen, maar wel afhankelijk van Germaanse volkeren. Toen de Byzantijnse keizer Justinianus I onder andere grote gebieden rond de Middellandse Zee weer te begon romaniseren, werd Málaga voor korte tijd de hoofdstad van de Byzantijnse/Romeinse provincie Spania.

In het jaar 615 werden de Byzantijnen weggejaagd door de Visigoten. Later verdwenen die ook en kwamen de Arabieren/Moren er voor terug. Toen de Arabieren Málaga een nieuwe naam gaven (namelijk Malaq) bloeide de stad enorm. Zowel de cultuur en de politiek als de economie en de wetenschap. De Arabieren bouwde prachtige moskeeën en andere Arabische gebouwen in de stad. Moren uit Marokko waren toen de baas over de stad. Er werd toen veel gehandeld hier in rozijnen en zijde.

Na vele jaren Arabische heerschappij, werd het veroverd door de Europese Spanjaarden. De stad was niet meer islamitisch, maar christelijk. Men bouwde een prachtige kathedraal in Málaga. Verder waren er splinternieuwe stadsmuren en kloosters gemaakt. Tussen de 16e en de 17e eeuw ging het nogal slecht aan toe met de stad.

De oogsten van graan langs de rivier-delta's waren heel slecht. Er braken wel zes overstromingen, zeven hongersnoden, zes epidemieën, vier oorlogen en twee aardbevingen uit. Vanaf de 17e eeuw begon de stad zich te herstellen en bloeide Málaga weer. Voor een groot deel van de 19e eeuw was Málaga één van de steden met de meest opstandige mensen van heel Spanje. Er kwamen verschillende revoluties voor.

Málaga werd de eerste industriële stad van heel Spanje. De tweede stad werd Barcelona. Voor lange tijd was Málaga de belangrijkste havenstad in Spanje, tegenwoordig is dat Barcelona. Rijke mensen bouwden grote villa's om in te wonen. Toeristen die naar Málaga kwamen sliepen in de hotels. Rond het jaar 1880 ging de economie van de stad achteruit.

Er was namelijk een crisis uitgebroken. Vele gieterijen in Málaga moesten toen gaan sluiten. De suiker-industrie stortte in. Wijngaarden werden verwoest door een soort ziekte van druiven. In het begin van de 20e eeuw bloeide Málaga weer opnieuw. De industrie ging nu veel beter dan eerst. Veel politieke partijen werden in deze stad opgericht.

Een belangrijke partij die zich in die tijd hier vestigde was de Communistische Partij van Spanje. Ook waren er mensen die republikein of democratisch waren. Midden in de 20e eeuw begon toerisme een belangrijke bron te worden van de economie in Málaga. Heel het gebied rond Málaga werd bekend om haar stranden. Op de dag van vandaag heten deze stranden geheel samen de Costa del Sol.

Urbanisme

Drie fysieke omstandigheden hebben de stedelijke geschiedenis van Málaga aangegeven. Namelijk de Middellandse Zee, de rivieren Guadalmedina en Guadalhorce en Montes de Málaga. Het oostelijke deel van de stad is een lange, smalle landstrook die wordt ingeklemd door de zee en bergen. Een groot deel van het centrum bestaat uit 18e eeuwse en 19e eeuwse gebouwen.

Die ligt ten oosten van de Guadalmedina. Verder zijn er ook veel islamitische gebouwen die stammen uit de tijd van de Arabische overheersing. Buitenwijken van Málaga zijn vaak modern, maar sommigen hebben nog de oude sfeer van de 19e eeuw. Vroeger waren de meeste buitenwijken sloppenwijken. Tegenwoordig leeft iedereen hier in welvaart.

De zakenwijk van Málaga heeft veel wolkenkrabbers. Op veel bergen in de stad zijn islamitische kastelen gebouwd. Die zijn nu belangrijke toeristische trekpleisters/attracties. Málaga heeft een hele bekende kathedraal die in de renaissance-stijl is gebouwd. Veel mensen denken dat de kathedraal helemaal volledig is gebouwd, maar dat is niet.

Één van de torens van de kathedraal wordt gemist. Veel architecten willen die toren gaan bouwen, maar de regering van Spanje zegt dat het niet hoeft. Anders is het bouwwerk niet meer helemaal afkomstig uit de renaissance. Ook het bisschoppelijk paleis van Málaga is een bekend religieus gebouw. Die heeft een uitgebreide barok.

In de omgeving én in Málaga's binnenstad zijn veel parken en botanische tuinen te vinden. Vooral het Málaga Park is bekend om zijn subtropische en mediterrane planten. Hij wordt beschouwen als een grote botanische tuin. Het park bevat verschillende planten uit alle continenten op de wereld (behalve Antarctica dat geen planten heeft). De universiteit van Málaga heeft ook een grote botanische tuin eromheen. Studenten kijken er hun ogen uit in de pauze.

Málaga staat er bekend om dat de wereldberoemde schilder Pablo Picasso hier geboren is. In de stad zijn twee verschillende ruimtes gewijd aan deze kunstenaar. De bekendste is het Picasso Museum Málaga. Verder zijn er nog veel meer beroemde kunstenaren geboren in de stad, maar Picasso is echter het bekendste. Naast de kathedraal heeft Málaga nog veel meer kerken en basilieken.

De Kerk van San Juan, Kerk van Sagrario en de Kerk van San Felipe Neri zijn één van de bekendste kerken in de stad. Die zijn bijna allemaal in de tijd van de renaissance gebouwd. Basilica de la Victoria is de bekendste basiliek van heel Málaga. In Málaga is veel moderne architectuur. Deze architectuur is gemixt met de renaissance, maar de materialen waarvan de bouwwerken worden gemaakt zijn modern. Voorbeelden van materialen zijn glas en metaal.

Málaga heeft een lange kustlijn met 16 stranden van allerlei verschillende soorten. Bij de delta's van de rivieren Guadalmedina en Guadalhorce zijn ook veel stranden. Meestal is het zand op de stranden niet donker, maar er zijn wel een klein aantal stranden die donker zand hebben. Die zijn geliefd bij de toeristen. De twee meest populairste stranden van de stad zijn Playa de La Malagueta en Playa de La Caleta. Langs de stranden zijn er ook nog een aantal u-vormige sloten.

Politiek

Een oud kasteel in Málaga

De stad heeft de politieke status als de hoofdstad van de provincie Málaga en het Bisdom van Málaga. Veel politieke partijen zijn dan ook in de stad gevestigd. Málaga wordt geregeerd door de Spaanse regering in Madrid, de burgemeester van de stad en de gemeenteraad. Francisco de la Torre Prados is de huidige burgemeester van de stad.

Elke 4 jaar wordt er een nieuwe burgemeester uitgekozen. De huidige burgemeester mag dan wel meedoen. Bijvoorbeeld Francisco de la Torre Prados is al 10 jaar lang burgemeester geweest van Málaga. De gemeenteraad en de burgemeester overleggen met elkaar over vervoer, gezondheid en nog veel meer dingen in de stad. Heel Málaga is verdeeld in 10 verschillende administratieve districten. Dit zijn ze:

Economie

De haven van Málaga

De economie van Málaga gaat heel goed, het heeft één van de belangrijkste havens in Spanje. Sinds het jaar 2008 ging de economie iets minder goed, omdat de hele wereld last heeft van een financiële crisis. Veel bedrijven, winkels en banken zijn in deze grote stad gevestigd. Toerisme en bankdiensten vormen de belangrijkste onderdelen van de economie in Málaga. Hier kan men goed communiceren, want de telecommunicatie is goed geregeld.

Één van de nieuwste belangrijke onderdelen in de economie van Málaga is technologische industrie. De grootste en belangrijkste bank in Andalusië heeft in deze stad z'n thuisbasis/hoofdkantoor. Namelijk de Unicaya-bank. Vitelcom en Aifos zijn bekende bedrijven uit Málaga die goed zijn ontwikkeld. De omgeving van de stad heeft plekken waar het erg vruchtbaar is. Daar is veel landbouw en bosbouw.

Voor niet veel grote steden is landbouw en bosbouw belangrijk voor de economie, maar hier wel. Citrusvruchten, suikerriet, amandelen, dadels en olijven zijn belangrijke landbouwproducten die hier worden geteeld/verbouwd. Ook is er veel veeteelt op boerderijen in de buurt van Málaga. Koeien, varkens en kippen zijn de belangrijkste vee-soorten. In de haven van Málaga wordt vis gevangen. De belangrijkste vissen zijn ansjovis, makreel, heek en sardine.

Vervoer & Transport

Via Málaga Interational Airport kun je naar verschillende plaatsen op de wereld vliegen per vliegtuig. Het is de vierde belangrijkste luchthaven van heel Spanje en heeft ook als vierde de meeste passagiers. De meeste mensen gaan per vliegtuig naar Europa of Noord-Afrika heen. Sinds het jaar 1996 kun je per helikopter vliegen naar de overzeese Afrikaans-Spaanse kolonie Ceuta. Elk jaar vervoeren die helikopters 20.000 passagiers. Málaga heeft een mooie luchthaven met een speciale controle-toren.

Bij de haven van Málaga kun je naar allerlei verschillende havens op de wereld varen per boot. Om naar de dichtstbijzijnde steden te gaan via waterwegen, gaat men met de veerboot. Een voorbeeld waar je heen kunt gaan met de veerboot is naar de overzeese Afrikaans-Spaanse kolonie Melilla. Na de haven van Barcelona heeft de haven van Málaga de meeste cruiseschepen van heel Spanje. De dokken en dijken van de stad worden jaarlijks steeds meer uitgebreider.

Met de trein kun je door heel Spanje reizen in Málaga. Voorbeelden zijn spoorwegen naar Madrid, Sevilla, Barcelona en Valencia. De treinreis naar Madrid duurt ongeveer 2 en een half uur. Naar Sevilla gaan duurt enkel 35 minuten. In de binnenstad kan men reizen met de bus. Ook kun je reizen met de bus in de voorsteden van Málaga.

Een enkele reis met de bus kost slechts 1 euro 10 cent. Momenteel is men bezig om een metro te bouwen door de stad. Die zal geopend worden in het jaar 2011. Het begin-stuk zal worden gebouwd in Carretera de Cádiz, het meest dichtbevolkte district van Málaga. De metro heeft een eigen logo: twee groene, schuine letter m's naast elkaar.

Cultuur

Een museum in Málaga

Málaga heeft een prachtige cultuur. De meest actieve beweging in de cultuur van Málaga begon pas tijdens het eerste decennia van de 20e eeuw en na de Spaanse Burgeroorlog. Er zijn heel veel culturele gebouwen en museums in de stad. Één van de bekendste museums uit Málaga is het Málaga Archeology Museum.

Bekende muziek uit de stad is van het Málaga Filharmonisch Orkest. Málaga is nu kandidaat om de eretitel Culturele Hoofdstad van het jaar 2016 te krijgen. Jaarlijks wordt hier het Málaga Film Festival gehouden. Dat is een festival over films en media. De bekendste schilder uit de stad is Picasso.

Er zijn steeds meer nieuwe generaties van schilders, dichters en schrijvers in de stad. Antonio Soler is één van de bekendste schrijvers/dichters uit de stad. In de theaters en bioscopen kijkt men graag naar toneelstukken, films en ballet. Veel bekende Spaanse filmsterren komen uit Málaga.

De belangrijkste en bekendste dans uit Andalusië en Málaga is de flamenco. Die dans heeft veel invloed gehad in de kunst. Veel zangers en zangeressen uit Málaga dansen graag de flamenco tijdens het zingen. Málaga is één van de eerste plaatsen op de hele wereld waar de flamenco werd gedanst.

Het belangrijkste museum over kunst in de stad is het Museum voor Schone Kunsten Málaga. De kunst hier dateert vaak uit de 19e eeuw, maar ook van eerdere en latere tijden. Aula del Mar is één van de drie enige museums in de stad over wetenschap en technologie. Ook is er een speciaal museum in de stad over luchtvaart en een museum over muziekinstrumenten.

Heel Málaga heeft wel 40 verschillende bibliotheken. De meesten zijn openbaar, maar sommigen mogen alleen gebruikt worden door studenten van de universiteit. Ook de Unicaja-bank heeft zijn eigen bibliotheek. Feesten en festivals die jaarlijks worden gevierd in Málaga zijn kerstmis, Pasen, carnaval, Noche de San Juan en Cruces de mayo. Op feesten draagt men hele mooie kleding, vaak traditioneel Andalusisch.

Bekende ambachtelijke voorwerpen die worden geproduceerd in de stad zijn tapijten van leder, katoen en zijde, houten castagnetten, porseleinen servies en Andalusische gitaren. Vroeger maakte men prachtige voorwerpen van goud met keramiek. Deze traditie is zowel Andalusisch als Arabisch.

Sport

Mensen in Málaga zijn vaak sportief. Daarom zijn er ook veel sport-gelegenheden in de stad. Sporters trainen en spelen hun wedstrijden vaak in grote stadions. Het bekendste stadion van Málaga is Estadio Ciudad de Málaga. Daar werd de Europa Cup van atletiek in het jaar 2006 gehouden. In juli van het jaar 2008 was Málaga de gastheer van de Europese Kampioenschappen Waterpolo.

Málaga heeft een hele bekende voetbalclub, namelijk Málaga CF. Vooral in het district Málaga-Tuinstad zijn veel sport-voorzieningen. Een traditionele sport die vaak wordt gedaan in de stad is jábega. Dat is een soort van wedstrijd-kanoën, maar dan op z'n Andalusisch. De boten zijn dan ook traditioneel versierd op Spaanse wijze.

Partnersteden

 
Grote steden in Spanje
Flag of Spain.svg
Madrid · Barcelona · Valencia · Zaragoza · Alicante · León · Sevilla · Málaga · Bilbao
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Málaga&oldid=666434"