Guadalajara (Jalisco)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie in Mexico
Geschiedenis-centrum van Guadalajara

Guadalajara is de op-een-na grootste stad van Mexico, na Mexico-stad, en de hoofdstad van de Mexicaanse staat Jalisco. De stad heeft 4.000.000 inwoners.

Het is afgeleid van het woord Wadi al-ḥiŷara. Dit woord betekent Een vallei van steen.

Geografie

Guadalajara ligt in de Atemajac Vallei. In het noorden en het westen grenst Guadalajara aan de gemeente Zapopan en de rivier de Ixtlahuacán, in het oosten aan de gemeentes Tonala en Zapotlanejo, in het zuiden aan Tlaquepaque. De naam Guadalajara komt oorspronkelijk uit het Arabisch. De stad heeft een hoogte van ongeveer zo'n 1560 m. In de stad zijn meestal lage heuvels, het hoogste punt daarvan is Cerro del Cuatro. De oorsprong van de bodem van Guadalajara is vulkanisch.

Klimaat & Natuur

Het klimaat van Guadalajara is gematigd. Guadalajara heeft net zoals in Nederland vier seizoenen: zomer, herfst, winter en lente. Vaak is er regen in de zomer. De lente is het droogste seizoen in Guadalajara. Tussen de maand mei en de maand oktober valt er het meeste regen in Guadalajara. In de winter en de herfst begint het koud te worden. De temperatuur kan soms zelfs wel dalen tot -5 °. Dit kan meestal gebeuren in de maand februari. Soms valt er zelfs sneeuw in Guadalajara. De laatste keer dat het sneeuwde in Guadalajara was op 16 januari van het jaar 2010. Guadalajara heeft diverse natuurlijke rijkdommen. Vooral Bosque de la Primavera, Los Colomos en Barranca Huentitán zijn de belangrijkste natuurlijke rijkdommen van Guadalajara. Er zijn veel pijnbomen in Guadalajara. Ook zijn er veel orchideeën, rozen, en allerlei soorten schimmels. Over fauna gesproken, heeft Guadalajara 106 verschillende soorten zoogdieren, 19 soorten reptielen en 6 soorten vissen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Guadalajara gaat terug tot het jaar 1532.

Guadalajara tijdens Spaans-koloniale periode

Op de plaats waar nu Guadalajara lagen drie Spaanse nederzettingen/vestigingen, genaamd: Nochistlán, Tonala en Tlacotán. Toen de Spanjaard Cortés Ténochtitlan (nu Mexico-stad) verwoestte en veroverde, werd heel Mexico een kolonie van Spanje. Het werd Nieuw-Spanje genoemd. De kolonisten uit Spanje zochten woonplaatsen. Toen kwamen ze de plek waar nu Guadalajara ligt tegen. De indiaanse stammen werden weggejaagd. De eerste vestiging, Nochistlán, werd gesticht door Juan Cristobal de Oñate. Nochistlán werd goed verdedigd tegen indiaanse stammen die hun steeds aanvielen. Voor een tijd had men ruzie met andere vestigingen in de buurt van Guadalajara. Daarom werd er een 2e vestiging gebouwd op de plaats waar nu Guadalajara ligt. Dit was al weer de tweede stichting van Guadalajara. De plaats heette Tonala. Alleen leefden de Spanjaarden hier maar voor 2 jaar. Zij kregen weer conflicten en stichtten weer een 3e vestiging die ook op de plaats ligt van het hedendaagse Guadalajara. Zo werd Tlacotán gebouwd. Hierna kwamen uiteindelijk ook allemaal rumoer, dus werd Guadalajara voor de 4e en laatste keer gesticht. De stichting kreeg de naam Guadalajara. Guadalajara werd belangrijk en groeide uit tot een grote stad. Later werd Guadalajara zelfs de hoofdstad van Nieuw-Galicië (een onderdeel van Nieuw-Spanje). Ook werd Guadalajara de zetel van het bisdom Nieuw-Galicië. De bevolking hield zich vooral bezig met veeteelt en akkerbouw. In de minderheid werkte men in de mijnbouw. Omdat er veel landbouw-producten werden geproduceerd, werd Guadalajara een echt handel-centrum. In de maand augustus van het jaar 1542 bezocht de Spaanse koning Carlos I Guadalajara en gaf Guadalajara toestemming om een stadswapen te hebben. Er werd zelfs nog een universiteit opgericht in Guadalajara. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog (de opstand tegen de Spaanse kolonisering in Mexico) speelde Guadalajara een grote rol. De slavernij in Guadalajara werd toen afgeschaft. Guadalajara had veel opstandelingen tegen de Spanjaarden.

Guadalajara na de Spaanse kolonisatie

Na de onafhankelijkheid van Spanje, werd Guadalajara de hoofdstad van de Mexicaanse staat Jalisco. In de 20e eeuw heerste er rust over Guadalajara, maar er gebeurden wel prachtige gebeurtenissen. In het jaar 1942 werd er een feest gehouden in Guadalajara ter ere 4 eeuwen van bestaan. In 1957 werden industriële en commerciële bedrijven opgericht in Guadalajara en in 1964 had Guadalajara al een miljoen inwoners. Tegen het jaar 1970 in brak er helaas een crisis uit in Guadalajara. Op 22 april 1992 kwamen er veel explosies in het netwerk van de gasleidingen in Guadalajara. Veel mensen zijn doodgegaan aan de brandstof uit de gasleidingen. Tegenwoordig is Guadalajara een hele moderne stad. Bekende bedrijven als Siemens, Coca-Cola, Motorola, Hewlett-Packard, Solectron, Intel, JPL Pantera en Kodak vestigen zich hier.

Bevolking

Guadalajara is een drukke, grote stad. Het heeft ongeveer zo'n 4 miljoen inwoners. In 2007 was Guadalajara één van 's werelds meest dichtbevolkte steden. Guadalajara had de 66e plaats en werd gevolgd door de Australische stad Sydney. In de lijst van Midden-Amerika en Zuid-Amerika had Guadalajara de 10e plaats. De meeste mensen in Guadalajara zijn etnisch Spaans (dat ze oorspronkelijk uit Spanje komen). Verder zijn er nog enorm veel gemeenschappen, zoals: Braziliaanse, Italiaanse, Amerikaanse, Japanse, Frans, Duitse, Russisch, Koreaanse, Argentijnse, Chinese, Libanese, Israëlische gemeenschappen.

Jaartal Aantal inwoners
1990 3.003.868
1995 3.482.417
2000 3.699.136
2005 4.095.853

Cultuur

De kathedraal van Guadalajara

De cultuur van Guadalajara is één van de indrukwekkendste van heel Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Guadalajara heeft vele diverse culturele kenmerken. In Guadalajara zijn vaak festivals en feesten. Een bekend festival is Festival Cultural de Mayo (vertaling: Cultureel Festival van Mei). Het wordt gehouden in de maand mei. In vele plaatsen in de staat Jalisco wordt dit festival gehouden. Er zijn dan vele recreatie-plaatsen. Andere bekende festivals/evenementen die worden gevierd in Guadalajara zijn Feria Internacional del Libro de Guadalajara (vertaling: Internationale Boeken Kermis) en El Festin De Los Muñecos (vertaling: Feest van de Poppen). Guadalajara is de geboorteplaats van vele beroemde auteurs, dichters, acteurs, zangers en kunstenaars.

Religie

Guadalajara is een voornamelijk katholieke stad en is het tweede grootste aartsbisdom van het land. Het heeft vele priesters. Ook leven er nog protestanten, orthodoxers, hindoes, boeddhisten, joden en nog veel meer mensen met andere godsdiensten. In Guadalajara is een grote joodse gemeenschap gevestigd. Die geloven vaak in het jodendom. De joden hebben hier hun eigen rituelen en feesten. De joodse gemeenschap bestaat al ongeveer 40 jaar lang in Guadalajara. Het belangrijkste religieuze feest van Guadalajara is de Verschijning van de Maagd van Guadelupe.

Museums & Architectuur

In Guadalajara zijn veel museums. Vaak zijn het architecturale en historische museums. Ook is er veel kunst in Guadalajara. In Guadalajara zijn verder nog prachtige fotografie-museums, beeldhouw-museums en nog veel meer. De architectuur van Guadalajara is afgeleid van de Franse, de Spaanse, de Italiaanse en de Amerikaanse architectuur. Het oude centrum van Guadalajara staat vol met oude, koloniale Spaanse gebouwen. Die hebben vaak een religieuze en historische betekenis. In dit stadsdeel van Guadalajara is een grote kathedraal gevestigd. Er zijn tegenwoordig heel veel wolkenkrabbers in Guadalajara.

Lijst van museums in Guadalajara


Eten van Guadalajara

Guadalajara heeft typische, culturele recepten. Voorbeelden zijn pozole, tamales en enchilada. Ook houdt men veel van taco's. Guadalajara heeft een speciaal gerecht: Torta ahogada. Dit is zout brood met gesneden, gebakken varkensvlees, gekookte bonen en een pittige tomaten-en kruidensaus. Vaak wordt het gegeten met uien of citroenen. Een ander bekend gerecht is birria. Birria is gebraden geitenvlees/lamsvlees/rundvlees met een pittige saus met kruiden en chilipepers. Ingrediënten die vaak in de saus zitten zijn: tijm (een kruiden-soort), knoflook, oregano (een kruiden-soort), gember, sesam, marjolein (een kruiden-soort), ui en tomaat. Vaak eet men birria samen met tortilla's. Een typisch toetje uit Guadalajara is jericalla. Het wordt gemaakt van melk, vanille, suiker, kaneel en eieren. Een ander bekend vleesgerecht is carne en su jugo. Dit is rosbief in plakken gesneden in bouillon-soep met bonen en spek. Ook zit er wel eens ui, tortillachips (beter bekend als nacho's), citroen, radijs, guacamole (avocado-saus), pittige tomatensaus en koriander bij. In Guadalajara zijn vele restaurants van verschillende gemeenschappen. Ook zijn er biologische en vegetarische restaurants.

Sport

In Guadalajara houdt men van sporten. Er worden vele verschillende sporten beoefend. Vooral voetbal is het populairst van allemaal. In 2011 worden de Pan-Amerikaanse Spelen gehouden in Guadalajara. Dat wordt elke vier jaar gehouden. Het lijkt op de Olympische Spelen, maar het is alleen voor Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. In 2007 werden de spelen in Rio de Janeiro, Brazilië gehouden en in 2015 worden ze gehouden in Toronto, Canada. Guadalajara heeft drie voetbalteams die met de Mexicaanse Eredivisie meedoen. Guadalajara had zich aangemeld om gaststad te worden van de Olympische Jeugdspelen van 2014. De stad viel af, omdat het al de gaststad mocht zijn van de Pan-Amerikaanse Spelen in 2011.

Onderwijs

Onderwijs is belangrijk voor de ontwikkeling van Guadalajara. Die heet de Autonome Universiteit van Guadalajara. De universiteit is al 75 jaar oud. Het heeft ongeveer 20.000 studenten. Alleen is het wel een privé-universiteit (dat betekent dat deze universiteit niet door het bestuur van Mexico is opgericht). De Universiteit van Guadalajara is de openbare universiteit van Guadalajara. Het werd gesticht in het jaar 1791. Het is de vierde oudste universiteit van Noord-Amerika en Midden-Amerika. Het is ook nog de 2e grootste en 2e oudste universiteit van heel Mexico. Het heeft ongeveer 183.350 studenten. Ongeveer zo'n 97 % van de bevolking in Guadalajara is geletterd.

Economie & Communicatie

De economie van Guadalajara is één van de machtigste economieën van Mexico. Er zijn veel bekende bedrijven gevestigd, zoals: Coca Cola, Kodak, Intel, Siemens, IBM, Flextronics, Gateway, Sanmina-SCI, Dell, Solectron, General Electric, Hewlett Packard en BlackBerry. De elektronica-industrie in Guadalajara is hoogontwikkeld. Textiel-en metaalindustrie zijn ook belangrijk voor de economie van Guadalajara. In de textiel-bedrijven worden meestal T-shirts en leren schoenen geproduceerd. Die worden vaak geëxporteerd naar het buitenland. Ook is er alcohol-industrie in Guadalajara, een populaire alcoholische is tequilla. Het wordt gemaakt van de agave, een soort cactus. Iets anders wat belangrijk is voor de economie van Guadalajara is toerisme. Guadalajara is een populaire toeristische stad. Er zijn veel winkels, sportclubs, restaurants, bars, discotheken, hotels, recreatieparken, museums en nog veel meer. In Guadalajara is veel communicatie. Guadalajara heeft zijn eigen publieke kranten, zijn eigen radio-zenders en ook zijn eigen televisie-zenders/kanalen. Guadalajara heeft in totaal wel 50 radiostations. In Guadalajara zijn 6 verschillende dagbladen. Elke dag worden er 10 duizenden dagbladen gedrukt.

Verkeer, vervoer en transport

Guadalajara heeft veel verkeer. Er zijn vele mogelijkheden van vervoer in het verkeer van Guadalajara. Zo zijn er bussen, vliegtuigen, auto's, brommers, fietsen, trams, taxi's, metro's, treinen en nog veel meer. Er zijn zelfs 29 metrostations in heel Guadalajara (!). Het metrostelsel van Guadalajara is dus heel uitgebreid. De naam van het metrostelsel in Guadalajara is de Metro van Guadalajara. De lengte van het metrostelsel is ongeveer zo'n 24 km (!). Momenteel zijn er drie spoorlijnen, maar er worden plannen gemaakt voor de 3e lijn in het jaar 2011. In het jaar 1989 werd de eerste lijn voltooid en in het jaar 1994 werd de tweede lijn voltooid. De internationale luchthaven van Guadalajara: Guadalajara International Airport, is gebouwd in het jaar 1966. Het is de derde drukste luchthaven van Mexico na Mexico-City International Airport en Cancún International Airport. In het jaar 2008 had het wel ongeveer zo'n 7.200.000 passagiers en in 2009 ongeveer zo'n 6.500.000 passagiers. De luchthaven bestaat uit twee startbanen en twee terminals.

Verstedelijking

Guadalajara is een drukke, moderne stad met erg veel wegen en lanen. Het heeft tegenwoordig ongeveer zo'n 17.200 wegen en lanen. Er zijn verder nog 15 viaducten. De straten zijn vaak overvol en heel erg druk. Ook zijn er veel parken en bossen in Guadalajara. Het Colomos Park (ook wel de Japanse tuin van Guadalajara) is een belangrijk voorbeeld. Parken en bossen zijn belangrijk voor Guadalajara, want anders is er te veel luchtvervuiling in Guadalajara. Guadalajara is zoals je wel weet een grote stad. Daarom moet er veel groen zijn.

Lijst van de belangrijkste parken in GuadalajaraAfkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Guadalajara_(Jalisco)&oldid=688179"