Tijm

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bloeiende gewone tijm.
Citroentijm

Tijm (Thymus) is een kruid uit de familie der Lipbloemen. In deze familie zitten ook planten als rozemarijn, munt en basilicum. Tijm is een houtachtige vaste plant (bloeit vaker in z'n leven en wordt ouder dan twee jaar). De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië. Sommige soorten komen ook in Nederland en België in het wild voor. Tijm heeft een sterke geur die je waarschijnlijk aan hoestdrank zal laten denken: het wordt dan ook vaak in hoestdranken gebruikt.

Tijm wordt 30 centimeter lang. De blaadjes zijn klein (rond de 1 centimeter) en ruiken bij aanraking erg sterk. Ook bevatten de bloemen zeer zoete nectar. Hierdoor trekt tijm veel bijen en andere insecten aan. De bloemetjes zijn lila tot wit en ontluiken als de plant bloeit, van op z'n vroegst mei tot juli. Tijm verliest zijn blaadjes niet. Ook in de winter is de plant dus groen.

Tijm kent veel gebruikswijzen. Het wordt als eerste veel gebruikt in de keuken, bij groente en sauzen, maar ook bij vlees en vis. Het komt ook voor in de Provençaalse kruidenmix. De stof thymol uit de plant wordt veel gebruikt in hoestdranken. Ook worden takjes gebruikt voor de geur. Dit kan ook door de blaadjes te vermalen en dan te bewaren. In Griekenland wordt ook tijmhoning gemaakt: honing van bijen die alleen maar nectar uit de tijmplant hebben gebruikt.

Soorten tijm

  • Grote tijm (Thymus pulegioides)
  • Kleine tijm (Thymus serpyllum)
  • Kruiptijm (Thymus praecox)
  • Echte tijm (Thymus vulgaris)
  • Fries tijm (Thymus Frisica)
  • Citroentijm (Thymus x citriodorus)

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tijm&oldid=666711"