Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Basilicum

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Basilicum als plant met de bloemen nog in knop.

Basilicum, of Ocimum, is een groep planten uit de familie van de lipbloemen. Het woord basilicum is afgeleid van het Oud-Griekse woord Basileus. Hierdoor wordt de plant ook wel Koningskruid genoemd. Basilicum kan als kruid worden gebruikt in de keuken. Vaak wordt dan de soort Ocimum basilicum gebruikt. Basilicum kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Het kruid heeft een sterke geur en smaak. Vaak worden de bladeren gebruikt. Vooral in de Italiaanse keuken is basilicum populair in combinatie met gerechten met tomaat.

Basilicum is eigenlijk een vaste plant. In landen als Italië en Spanje (vaak aan de kust) wordt basilicum dan ook veel jaren oud. In Nederland en België overleeft basilicum de winter niet. Dit komt doordat het aan de Middellandse Zeekust zelden vriest en in België en Nederland meerdere keren per winter. Toch kan de plant de winter overleven als hij naar binnen wordt gehaald of wordt afgedekt. Dit gebeurt eigenlijk nooit en elke winter wordt de plant daarom opnieuw gezaaid. Basilicum kan worden gestekt om het te vermeerderen. De bladeren zijn groot, gekarteld en helder groen. Vooral de geur is erg kenmerkend.

Basilicum bestaat er in verschillende soorten. Een bekende soort is citroenbasilicum, wat smaakt naar citroen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Basilicum&oldid=469619"