Rozemarijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rozemarijn
Rosmarinus officinalis of Salvia rosmarinus

Rosemary bush.jpg

Leefgebied Middellandse Zeegebied
Leefomgeving gematigd klimaat, niet winterhard kruid
Behoort tot de Saliefamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis, sinds 2019 Salvia rosmarinus) is een kruidplant. Rozemarijn is groenblijvend (verliest zijn bladeren niet) en is een vaste plant, wat inhoudt dat hij vaker in zijn leven bloeit en ouder dan twee jaar wordt. Rozemarijn is een kruid dat veel in de keuken wordt gebruikt. Het heeft een herkenbare geur en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Anatolië. Tegenwoordig kun je hem ook in Nederland en België aantreffen. De naam 'Rosmarinus' betekent letterlijk: dauw der zee. De plant groeide in de oudheid namelijk vooral aan de Mediterrane kust.

Rozemarijn is dus een groenblijvende en vaste plant. De takken kunnen wel 1,5 meter lang worden, maar meestal blijft de plant wel wat kleiner. De bladeren zijn naaldachtig en behoorlijk stevig. De bloei vindt plaats van april tot ongeveer juni. De plant heeft dan blauwpaarse of witte bloemetjes. Rozemarijn is een plant uit de Lipbloemenfamilie, waar ook planten als tijm, basilicum en munt in zitten.

Rozemarijn wordt als kruid vooral bij vlees en kip gegeten. De plant wordt al tijdens het koken toegevoegd, maar behoudt de smaak. Ook wordt het als geurstof gebruikt. Rozemarijn is goed voor de bloedsomloop en zou helpen bij hoofdpijn, winderigheid, darmkrampen en andere kwalen.

Ook is de naam populair als meisjesnaam.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rozemarijn&oldid=778578"