Dit artikel is bekroond met de Zilveren WikiKids Award 2020!

Lanzarote

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lanzarote
Flag of Lanzarote.svg Escudo de Lanzarote.svg

Spain Canary Islands location map Lanzarote.svg

Land Vlag van Spanje Spanje
Hoofdstad Arrecife
Oppervlakte 149.183 (2018)
Omtrek
Inwonersaantal 20.940
Talen Spaans
Feestdag Virgen de los Dolores
Volkslied
Portaal Portaalicoon Spanje

Lanzarote is één van de Canarische Eilanden. Het hoort bij Spanje en ligt voor de kust van Marokko. Lanzarote is het meest vulkanische Canarische eiland. Op het kaartje rechts is Lanzarote het meest oostelijke eiland. Het eiland is in 1933 uitgeroepen tot een biosfeerresevaat. Het eiland heeft ongeveer 300 vulkanen. Maar ze heeft 125 officiële vulkanen.

Geschiedenis

De Guanchen op Lanzarote

Guanchen

De eerste bewoners van Lanzarote kwamen uit Noord-Afrika. Vanaf de tweede eeuw voor Christus kwamen de Guanchen er wonen. De eerste Guanchen aten gewassen die op het eiland groeiden en de vis die ze vingen. Later gingen ze zelf gewassen verbouwen en vee houden. Hun kleding bestond uit geitenvellen. Toen de eerste Spanjaarden op het eiland kwamen woonden de meeste mensen in grotten. Een bijzonder feit is dat ze een gefloten taal hadden die Silbo heet. Nadat het Romeinse Rijk viel werd Lanzarote maar ook de eilanden ernaast vergeten. In 1312 werden ze opnieuw ontdekt door Lancelotto Malocello. De naam van het eiland komt waarschijnlijk van zijn naam. In 1402 probeerden de Spanjaarden Lanzarote te verovereren, maar dat lukte niet zomaar. De Guanchen vochten wel hard terug, maar van de Canarisch eilanden verloor Lanzarote als eerste de strijd. Het laatste eiland, Tenerife, werd pas in 1496 veroverd. Tijdens de strijd stierven veel Guanchen en degenen die het wel overleefden werden vaak verkocht als slaaf. In 1541 waren ze dan ook bijna uitgestorven.

De Spanjaarden op Lanzarote

Wijnstokken op Lanzarote

Lanzarote werd steeds rijker, omdat het een handelspost was voor ontdekkingsreizigers. In 1550 kwamen er opeens heel veel Vlamingen naar Lanzarote en de andere Canarische eilanden. De Vlamingen richtten er suikerrietplantages op. Op de plantages werkten illegaal Afrikaanse slaven, maar dat was al in 1537 verboden. Door al de plantages verdwenen bossen en werd het een kaal eiland. In de Tachtigjarige Oorlog viel Nederland aan, maar ze kwamen alleen maar op Gran Canaria aan wal. Nadat de Spanjaarden de Caraïben hebben veroverd waar ze goedkoop suiker kunnen verbouwen gingen ze op Lanzarote wijn maken. Ze handelden daar veel mee met de Engelsen. In 1812 werden Lanzarote en de andere eilanden een Spaanse provincie, later werden ze opgesplitst in tweeën. Op den duur werden er ook bananen verbouwd die belangrijker werden dan wijn. Toen dictator Franco de baas was in Spanje wilden de Canarische Eilanden een land worden omdat ze nu weinig te handelen hadden. In 1982 werden de Canarische Eilanden een autonome regio binnen het Koninkrijk Spanje.

De vulkaanuitbarstingen

Rond de 18e en 19e eeuw waren er op Lanzarote grote vulkaanuitbarstingen. Het ergst waren de erupties (uitbarstingen) tussen 1730 en 1736, de langste en krachtigste vulkanische activiteit ooit. Met veel kracht werden dorpen en landbouwgebieden vernietigd. Ook in 1824 was nog een grote uitbarsting. Sindsdien zijn alle kraters uitgedoofd, maar ondergronds is het nog heet. Op sommige plekken is de hitte zelfs te voelen. De inwoners van Lanzarote houden nog altijd rekening met een nieuwe uitbarsting van de nu slapende vulkanen.

Jardín de Cactus

Cultuur

De belangrijkste kunstenaar was César Manrique. Hij heeft geprobeerd het eiland mooi te houden zonder bijvoorbeeld hoge hotels. Ook moeten alle huizen wit zijn en niet meer dan 4 verdiepingen hoog. Voor kozijnen en deuren mag je alleen maar groen, blauw en bruin gebruiken. Grote reclameborden zijn ook verboden. Veel gebouwen en projecten op Lanzarote zijn door hem bedacht:

 • Mirador del Río, een restaurant op een rots waarin je 475 meter naar beneden kunt kijken.
 • Jameos del Agua, een grottenstelsel met lavagrotten en een kunst-zwembad.
 • Jardín de Cactus, een cactustuin.

Natuur

Planten en dieren

Nationaal Park Timanfaya

Op Lanzarote is de bodem droog: hij houdt weinig water vast en er groeien dus weinig planten. Hierop hebben de wijnboeren iets bedacht: ze bouwen muurtjes om de planten heen zodat het water niet wegstroomt en de planten er genoeg van hebben. Een bijzonder dier op Lanzarote is de dromedaris, die ze vroeger gebruikten bij de landbouw. Andere dieren leven er niet veel, maar bijvoorbeeld reptielen, tamme dieren, zeedieren en vogels wel.

Landschap

Lanzarote is vulkanisch. Een bekend park is Timanfaya. Daar zijn veel vulkaankraters en lavavelden die komen van grote uitbarstingen uit 1730. Nog steeds is het er heel erg heet, want als je water in een gat in de grond gooit spuit dat er heel hard en heet uit. Bij een restaurant is er zelfs een put met een rooster erop waar je op kan barbecueën! Een ander bijzonder natuurwonder is El Golfo, dat is een volledig groen meer aan de zee.

Bestuur

Het gebouw waar de eilandraad in gevestigd is.

De eilandraad (Cabildo de Lanzarote) is gevestigd in het zuiden van de stad Arrecife. Het gebouw is zacht geel met witte accenten. Hier worden de beslissingen genomen die op lokaal niveau genomen kunnen worden. Het uiteindelijke bestuur ligt bij de regionale raad op Gran Canaria die ook de baas is over Fuerteventura en de kleine eilandjes in de buurt. Steeds meer macht komt toch wel bij de eilandraad te liggen. Het bestuur in Gran Canaria bepaalt steeds minder en de eilandraad krijgt steeds meer macht. Alhoewel de de regionale raad en de eilandraad veel bepalen worden natuurlijk de allerbelangrijkste wetten gemaakt door de Spaanse regering. De Canarische Eilanden en Lanzarote zijn namelijk onderdeel van Spanje met een hoge mate van zelfstandigheid.

Toerisme

Timanfaya Nationaal Park

Op Lanzarote is toerisme het belangrijkst voor de inkomsten. Toeristische bestemmingen zijn:

 • Timanfaya Nationaal Park
 • Jardín de Cactus, een cactustuin ontworpen door Manrique.
 • Teguise, de voormalige hoofdstad van Lanzarote.
 • De lavatunnel van Cueva de los Verdes,
 • Jameos del Agua, een meer ontworpen door Manrique.
 • Het huis van kunstenaar César Manrique.
 • De wijngebieden waarva La Geria de populairste is.
 • El Golfo, een groen meer in het westen.
 • De zoutvelden: Salinas de Janubio of Laguna de Janubio,
 • Mirador del Río of doen een dromedarisrit.
 • Papagayostranden

Plaatsen

Arrecife

Arrecife

Arrecife is de hoofdstad van Lanzarote sinds 1852. Arrecife ligt in het oosten van Lanzarote In Arrecife woont de helft van de bevolking van Lanzarote. De stad heeft zo'n 60.000 inwoners. Deze stad is niet heel toeristisch maar vanwege de nabij liggende luchthaven word de stad toch veel bezocht. In Arrecife staat ook het hoogste gebouw van Lanzarote. Dit werd gebouwd voordat César Manrique zijn maatregel invoerde dat gebouwen niet hoger dan 4 verdiepingen mogen zijn.

Costa Teguise met de kust van Lanzarote.

Costa Teguise

Costa Teguise is ontworpen door tekenaars om een grote badplaats te worden. Dat lukte niet heel goed, het plan werd niet volledig uitgevoerd en de badplaats mist de karakteristieke sfeer daarom word er de laatste tijd veel verbouwd aan Costa Teguise, de boulevards en de stranden zijn al gedeeltelijk opgeknapt.

Playa Blanca

Playa Blanca is de 2de van de 3 grote badplaatsen. Het is ook 1 van de mooiste badplaatsen omdat de stad authentiek is. Er zijn in het dorp mooie stranden maar als je het dorp uitgaat kom je bij de mooiste stranden van het eiland: Playas de Papagayo

Puerto del Carmen

Dit is de laatste van de 3 grote badplaatsen. Het heeft de grootste oppervlakte aan zandstranden waardoor het heel populair is.

Teguise

Teguise was vroeger de hoofdstad van Lanzarote en ligt centraal op het eiland. Op zondag is er een weekmarkt die duizenden bezoekers trekt. In Teguise zijn veel restaurantjes waar je lekker kunt eten.

Yaiza

Veel mensen zeggen dat dit het mooiste dorp van Spanje is. Als er geen andere toeristen zijn is de stad heel erg mooi.

Puerto Calero

Plek met een grote jachthaven

La Caleta de Famara

Dit is vooral een plek voor surfers.

Andere plaatsjes

Op Lanzarote zijn nog veel meer andere mooie plaatsen: El Golfo, Femés. Haría, La Caleta de Famara, La Santa, Marina Rubicón, Órzola, Playa Honda, Playa Quemada, Punta de Mujeres, Tinajo en Uga

Weer

Op Lanzarote is het lekker en warm weer daarom komen veel toeristen naar Lanzarote. In de zomer is het er stabiel weer. Ook in de winter is het hier niet koud.

Calima

Een fenomeen waar je het hele jaar rekening mee moet houden is de calima. Dit is een scirocco-wind waarbij er een sterke oostelijke stroming vanaf de Sahara richting de zee ontstaat. De lucht die hierdoor aangevoerd wordt is in de zomermaanden zeer warm. Kenmerkend is dat de lucht woestijnzand uit de Sahara bevat. Dit is op satellietfoto’s goed te zien. Het zand wordt dan honderden kilometers meegevoerd op de Atlantische Oceaan. Een calima is dus eigenlijk een zandstorm, waarbij het zand vanuit het continent over de archipel uitgestrooid wordt. Een calima komt gemiddeld tien keer per jaar voor en duurt meestal een tot twee dagen. Soms word het dan opeens 40 graden.

Onderwijs

Er is leerplicht tussen de 6 en de 16 jaar maar de meeste kinderen gaan vanaf hun tweede naar school. Ze krijgen les van half negen tot 2 uur. De oudere kinderen hebben nog een paar uur les na de siësta (soort van lange middagpauze van 12 tot 3 uur omdat het heel erg heet wordt). De meeste kinderen volgen gratis onderwijs, maar er zijn ook ouders die hun kinderen naar een katholieke particuliere school brengen.

Eten en drinken

Papas Arrugadas

Lanzarote is ook bekend om zijn lekkere keuken. De lokale keuken gebruikt vooral met vers eten. Je vindt ook veel internationale restaurants dus voor iedereen vaak wel iets wat die lekker vindt. Omdat er op Lanzarote veel wijn gemaakt wordt wordt dat veel gedronken. Hieronder wat lokale gerechten.

 • Papas Arrugadas met Mojo, het meest bekende Canarische gerecht. Het bestaat uit gefrituurde aardapplen met schil. Ze worden gekookt in zeewater of water met veel zout waardoor ze lekkerder smaken. Hierbij worden nog eens twee andere sausjes geserveerd: mojo verde (groene saus) en mojo rojo (rode saus).
 • Tapas
 • Gofio, het oudste overgeleverde basisvoedingsmiddel van de Canarische vroegere inwoners. Dit gerecht bestond uit meel van gerstekorrels, tegenwoordig alleen van maïs. Gofio wordt nog steeds verkocht in de supermarkten, maar staat in traditionele restaurants niet zo vaak meer op het menu.
 • Potaje Canario, stoofpotje met bij elke kok een andere samenstelling.
 • Geitenkaas, vaak als nagerecht.
 • Verse vis
Lucha Canaria

Lucha Canaria

Lucha Canaria is een Canarische worstelsport die alleen op de Canarische Eilanden gedaan wordt. In een met zaagsel afgebakende cirkel (15 meter doorsnee) nemen twaalf worstelaars (‘luchadores’) van twee teams het paarsgewijs tegen elkaar op. De bedoeling is om met behulp van 43 voorgeschreven grepen de tegenstander binnen drie minuten op de grond te krijgen. De verliezer is degene die twee keer met een ander lichaamsdeel dan de voeten de grond heeft aangeraakt. Wie twee van de drie wedstrijden wint, heeft gewonnen.

Aeropuerto de Lanzarote

Het vliegveld

Aeropuerto de Lanzarote ligt in San Bartolomé, dat ligt 5 kilometer bij de hoofdstad Arrecife vandaan. Vanaf 3 maart 1970 vliegen er passagiersvliegtuigen van en naar Aeropuerto de Lanzarote. Het vliegveld heeft 1 landingsbaan en terminal. Het vliegveld is verbonden met 83 landen over 180 routes. De meeste vluchten gaan naar London en daarna na Gran Canaria. Het grootste vliegtuig dat kan landen is de Boeing 747-400.

Vanuit het vliegtuig

Vliegtuigen spotten

Er zijn 4 plekken waar je vliegtuigen goed kunt spotten:

 • Playa Honda.
 • Parkeerterrein voetbalveld Playa Honda.
 • Commerciële zone Arrecife waar ze recht over je hoofd overkomen.
 • Playa de Matagorda, iets meer afstand maar oké.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lanzarote&oldid=761099"