Istrië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaart van Istrië
De stad Pula in Kroatisch Istrië
Een wijngaard in Kroatisch Istrië

Istrië is een schiereiland in Europa. Het ligt in drie verschillende landen. Het overgrote deel van het schiereiland hoort bij Kroatië, een klein stukje hoort bij Slovenië en één stadje hoort bij Italië. In totaal heeft Istrië 540.000 inwoners en is het 2.820 km² groot.

Geschiedenis

Voor 1991 was Kroatië een deel van het land Joegoslavië. Joegoslavië bestaat nu uit Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Kroatië en Macedonië. In de vroege middeleeuwen was Kroatië ook zelfstandig, alleen is Istrië vaak gewisseld van ander rijk. De Istriërs hebben onder andere bij deze rijken gehoord:

Istrië werd vaak gebruikt in ruil voor andere landen (als wisselgeld). Dat gebeurde in het machtspel van de Europese vorstenhuizen en invloedrijke landen.

De naam Istrië komt van Histrië, de naam van een Illyrische stam, die in deze landstreek woonde. Dat was een stam van piraten, die zijn daar gaan wonen vanwege de rotsige kust, dat gaf hun een natuurlijke bescherming. In 117 v. Christus hadden de Romeinen na 2 oorlogen Istrië in hun macht.

Toen het Romeinse Rijk Istrië bezet had, hadden de Romeinen in Pula (een stad in zuid Istrië) een amfitheater gebouwd. Dit is één van de mooiste amfitheaters in het Middellandse Zeegebied. Vanuit het oosten trokken volkeren (Slavische) naar Italië. Sommige van deze volkeren waaronder de Kroaten voegde zich samen met de Romeinen en namen langzaam hun Christelijke geloof over.

Venetië kwam op als zeemacht en breide zijn macht uit via de Adriatische kust. Tussen 1267 en 1284 was het westelijke deel van Istrië in handen van Venetië. De Venetiaanse republiek ging in 1797 ten onder. De Venetiaanse mensen hebben wel de Venetiaanse leeuw achter gelaten. Die leeuw kun je in West-Istrië nu nog zien.

Het Habsburge koningshuis (Oostenrijk) had in de 14e eeuw veel gebieden in het binnenland van Istrië veroverd. In de 18e eeuw kreeg het Habsburgse rijk oorlog met Spanje en Hongarije. Na die oorlog kregen ze meer gebieden aan de Adriatische Zee. Rijeka werd een vrijhaven. Vrijhaven is dat alle landen er gratis in kunnen en handeldrijven. Zo had het Habsburgse rijk een stad aan zee en meer macht. In Na de 1e wereldoorlog viel het Habsburgse keizerrijk uit één in Oostenrijk, Hongarije en Servië. In 1920 was er in Parijs een overleg om vrede te sluiten. Tijdens dat overleg heeft Italië ervoor gezorgd dat ze de eigenaar werden van onder andere:

Omdat Istrië bij Italië hoorde en Italië een vriend was van nazi-Duitsland, kreeg Duitsland hier veel voor het zeggen. Toen Duitsland de oorlog verloor werd Joegoslavië weer 1 land. Daarbij werden ze geholpen door de Russen en werd de communist Tito de baas in het land. Na de Tweede Wereldoorlog hoorde alleen Triëst nog tot Italië. Istrië heeft dus niet een heel lange tijd bij Italië gehoord.

Natuur & Klimaat

Istrië werd ook wel Terra Magica genoemt. Dat betekent Magische grond. Istrië heeft die naam gekregen vanwege de prachtige natuur. Er zijn ook bijzonderheden aan de natuur in Istrië. Bijvoorbeeld de zee. De meeste stranden in Istrië zijn geen strandzanden zoals hier. Het zijn meestal kiezenstranden. Er liggen dus overal kiezelstenen, op het strand en in de zee. Door die kiezelstenen moet je iets aan je voeten hebben voor als je de zee in gaat. Het beste is om speciale zeeschoentjes aan te doen. Die schoentjes zorgen ervoor dat je je niet bezeerd aan de stenen en dat je over de hete kiezelstenen in de zee kunt lopen. Want de kiezelstenen op het strand én in de zee zijn erg heet.

Er zijn ook veel bosbranden in Istrië. Dat komt door het droge gebied in Istrië. Daarom worden mensen gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met vuur. Anders kan er dus een grote kans komen dat er bosbranden komen. Die bosbranden kunnen zich erg snel verspreiden om dat er vaak wind staat aan de kust. Als er dan brandende dennenappels zijn kunnen ze honderden meters de lucht in vliegen en kan de brand zich wéér sneller verspreiden. Als er bosbrand heerst moet het dus worden geblust. Dat doen ze met vliegtuigen. Vaak zijn het kleine gele vliegtuigen met rode strepen. Die vliegtuigen scheppen dan water van de zeeën of van meren, en vervolgens gaan ze de bosbrand blussen met dat water. Dat doen ze net zolang tot het vuur helemaal weg is.

Het klimaat in Istrië is in de zomer over het algemeen warm en droog. In de winter is het er niet zo koud als hier. Je kan het daar dan wel goed doorbrengen. Door de hoeveelheid zonuren per jaar ( gemiddeld 2.388) is het er vanaf eind April t/m eind September een ideale vakantie plek. Dit is een tabel van het gemiddelde dagtemperatuur in Istrië van de maanden:

April Mei Juni Juli Augustus September
16° 20° 25° 26° 27° 24°
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Istrië&oldid=688685"