Pula

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pula.

Pula is een stad op het schiereiland Istrië in Kroatië. Pula heeft 62.080 inwoners en is de 7e stad van Kroatië. Pula is een erg oude stad en bestaat al meer dan 3000 jaar. Pula heeft ook een luchthaven, luchthaven Pula. In Pula staan veel oude gebouwen uit oude culturen. In de stad zijn bijvoorbeeld veel Romeinse gebouwen te vinden.

Geschiedenis

In de 5e eeuw voor Christus wordt Pula het eerst genoemd, het hoort dan bij de Histria, de oorspronkelijk bewoners van Istrië. In de 19e eeuw hoorde het bij het markgraafschap Istrië, onderdeel van Oostenrijk-Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog viel Oostenrijk-Hongarije uit elkaar en Pula kwam bij het Italië. De stad kreeg toen de naam Pola. In 1945 bezetten Joegoslavische troepen de stad en de stad werd bij Joegoslavië gevoegd, veel Italianen vertrokken toen naar Italië. Uiteindelijk kwam Pula bij Kroatië.

Geboren in Pula

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pula&oldid=412614"