Zadar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Narodni trg (Volksplein) in het stadscentrum.

Zadar is een stad in Kroatië. De stad heeft 75.082 inwoners en is daarmee de op-vier-na grootste stad van het land.

De stad ligt aan de Adriatische Zee, in de regio Dalmatië. Er is dus ook een haven en een maritiem museum.

Zadar heeft in de loop der jaren bij veel landen gehoord. De stad is gesticht door de Romeinen, maar werd later bestuurd door de Byzantijnen, Hongaren, Venetianen, Fransen, Oostenrijkers en de Italianen, om uiteindelijk bij Joegoslavië en later Kroatië te horen. Het centrum van de stad ligt op een klein schiereilandje. Op de plek waar nu het centrum ligt, lag vroeger de Romeinse stad. Sinds de Middeleeuwen is er praktisch niks meer veranderd aan het centrum. Het oude centrum is een grote toeristische attractie geworden.

De universiteit van Zadar is opgericht in 1396 en is de oudste van het land. In de stad werden veel boeken geschreven, het was het centrum van de Kroatische literatuur. In 1807 werd de universiteit gesloten, maar in 2002 werd die weer opnieuw geopend.

Zadar heeft ook een luchthaven. In 2013 werden er 472.572 passagiers vervoerd, dat aantal groeit elk jaar. Er gaan verschillende vluchten vol vakantiegangers vanuit verschillende Europese landen naar Zadar. Daarom is het vliegveld vooral druk in de zomer.

PartnerstedenAfkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zadar&oldid=763233"